Linkuri accesibilitate

Grant european pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din R. Moldova


Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks și directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea, 24 mai 2023
Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks și directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea, 24 mai 2023

Uniunea Europeană alocă Republicii Moldova un grant în valoare de 8 milioane de euro pentru dezvoltarea și modernizarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), în special din zonele rurale.

Acordul de grant a fost semnat miercuri, 24 mai, de către ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, și directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea, în prezența ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

În cadrul evenimentului, ministrul a explicat că banii vor fi alocați pentru proiectul „UE pentru IMM”, care prevede finanțarea a șapte programe de suport gestionate de către ODA.

„Această finanțare va contribui la îmbunătățirea climatului investițional, integrarea mai ușoară a oamenilor pe piața muncii și la crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru întreprinderile mici și mijlocii. Proiectul dat se va axa pe localitățile rurale, acolo unde avem un potențial de creștere foarte mare. Dezvoltarea IMM și orientarea lor spre export ar putea aduce rezultate bune într-un timp foarte scurt. Vorbim atât despre exporturi, cât și despre investiții și crearea locurilor de muncă bine plătite, inclusiv în zonele rurale”, a spus Alaiba.

Ambasadorul UE a precizat că, prin acest grant, vor fi susținuți circa 50.000 de antreprenori, ceea ce este aproape numărul total de întreprinderi mici și mijlocii din R. Moldova. Aceștia vor beneficia, în special, de granturi și consultanță.

„Noi suntem încrezători că acest nou pachet financiar al UE va avea un impact foarte mare asupra IMM în următorii 3 ani, pentru că este completat cu alte inițiative bilaterale, care pun accentul pe transformarea verde și digitală”, a declarat Janis Mazeiks.

Șeful ODA, Dumitru Pîntea, a menționat că banii vor fi alocați pentru programele ce vizează tinerii și debutanții în afaceri, pentru tehnologizarea și digitalizarea întreprinderilor și pentru un nou program de dezvoltare a turismului rural.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG