Linkuri accesibilitate

Grav accident rutier în Bulgaria: cel puțin 46 de persoane au murit, între care 12 copii


Bulgaria: scenă de la locul unde un autobuz cu turiști s-a răsturnat și a luat foc, lângă satul Bosnek, la 31 de km sud-vest de Sofia, Bulgaria, 23 noiembrie 2021.
Bulgaria: scenă de la locul unde un autobuz cu turiști s-a răsturnat și a luat foc, lângă satul Bosnek, la 31 de km sud-vest de Sofia, Bulgaria, 23 noiembrie 2021.

Cel puţin 46 de persoane, majoritatea turişti din Macedonia de Nord, au murit într-un accident de autobuz în vestul Bulgariei, au declarat oficiali locali. Inițial, autoritățile locale vorbiseră despre cel puțin 45 de victime, rectificarea în sus a fost făcută de Ministerul de Interne.

Printre victime se numără 12 copii, a declarat pentru bTV șeful Direcției Generale a Poliției Naționale, Stanimir Stanev.

Șapte supraviețuitori au fost transportați de urgență la spitalul din capitala Sofia, unde sunt tratați pentru arsuri.

Nu este clar ce a provocat accidentul, care a avut loc în cursul nopții, după ora 2 a.m. în apropierea satului Bosnek, la 31 de kilometri sud-vest de Sofia.

Autobuzul mergea de la Istanbul la Skopje, în Macedonia de Nord.

„Probabil a fost o defecțiune tehnică sau o pană de cauciuc”, a declarat pentru bTV Nikolay Nikolov, șeful Direcției generale pentru Siguranța la Incendiu și Protecția Populației din cadrul Ministerului de Interne.

Potrivit lui Nikolov, este posibil ca incendiul să fi izbucnit înainte ca autobuzul să se răstoarne. Traficul a fost oprit pe ambele sensuri.

Prim-ministrul interimar bulgar Stefan Ianev a vizitat locul accidentului, pe care l-a numit „o tragedie uriașă”.

„Profit de această ocazie pentru a transmite condoleanțe rudelor victimelor”, a spus Yanev. „Să sperăm că vom învăța lecții din acest incident tragic și că putem preveni astfel de accidente în viitor”.

Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, venit în Bulgaria după accident, a declarat pentru bTV că a vorbit cu unul dintre supraviețuitori.

„Unul dintre pasageri mi-a spus că dormea și a fost trezit de o explozie”, a spus Zaev.

S-ar putea să dureze săptămâni până ajung experții la o concluzie privind cauzele accidentului.

Unele rapoarte neconfirmate au spus că majoritatea pasagerilor erau albanezi, nu macedoneni de nord.

În Bulgaria s-au înregistrat multe accidente mortale de autobuz în ultimii ani. În cel mai recent, din 2018, 17 turiști bulgari au murit, când autobuzul lor a derapat pe un drum umed și s-a răsturnat.

Accidente rutiere fatale în Uniunea Europeană, statistici siguranța drumurilor 2010-2020.
Accidente rutiere fatale în Uniunea Europeană, statistici siguranța drumurilor 2010-2020.

Accidentele au fost adesea cauzate de condițiile proaste ale drumurilor, de starea tehnică a vehiculelor și de viteză.

Un total de 628 de persoane au murit în accidente rutiere în 2019 și 463 anul trecut, în Bulgaria, potrivit datelor oficiale, a doua cea mai mare rată a mortalității rutiere din UE.

Potrivit datelor statistice europene din 2020 (un an atipic din cauza pandemiei de coronavirus care a influențat și volumul traficului rutier) cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 decese în accidente rutiere la 1 milion de locuitori), în timp ce România (85/milion) a raportat cea mai mare rată în 2020.

Media în UE a fost de 42 de decese la 1 milion de oameni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG