Linkuri accesibilitate

Grecia și Turcia, îngrijorate de „un posibil nou val de migrație către Europa”, venind din Afganistan


Civili urcă în avion pe aeroportul din Kabul, 18 august 2021
Civili urcă în avion pe aeroportul din Kabul, 18 august 2021

Primul ministru grec, Kyriakos Mitsotakis, și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, au discutat despre Afganistan exprimându-și îngrijorarea față de un posibil nou val de migrație către Europa. Uniunea Europeană, țările învecinate Afganistanului, în special Iranul, trebuie să-i ajute pe afganii din Afganistan, altfel un val de migrație va fi „inevitabil”, a declarat Erdogan în convorbirea sa telefonică de vineri cu premierul de la Atena.

Erdogan a spus că dacă stabilitatea nu este adusă în Afganistan după preluarea puterii de către talibani weekendul trecut, presiunile migraționale deja ridicate vor crește și această situație va reprezenta „o provocare serioasă pentru toată lumea”.

Vecinii Afganistanului ar trebui să fie sprijiniți, astfel încât afganii „să rămână cât mai aproape de casele lor”, a spus și Mitsotakis în aceasta convorbire telefonică, conform biroului său de presa.

Turcia găzduiește aproape 4 milioane de refugiați sirieni și 300.000 de afgani, pe lângă migranți și refugiați din alte părți ale lumii. Grecia a devenit un stat de frontieră în timpul crizei migrației europene din 2015, deși sosirile din Turcia au scăzut din 2016, când UE a ajuns la un acord cu Ankara pentru a stopa fluxul în schimbul a miliarde de dolari de sprijin financiar. Erdogan se plânge adesea că UE nu și-a respectat pe deplin acordul și uneori a folosit amenințarea deschiderii frontierelor Turciei către Europa pentru a aplica presiuni politice asupra Bruxelles-ului. „Turcia nu are nicio misiune, responsabilitate sau obligație de a fi centrul european pentru refugiați”, a spus Erdogan în declarațiile televizate de joi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG