Linkuri accesibilitate

Greve și proteste în Europa din cauza costului vieții și a salariilor


Un protestatar le întinde un trandafir jandarmilor în timpul unei manifestații la Paris, în timpul unei zile de greve și proteste la nivel național pentru salarii mai mari, 18 octombrie
Un protestatar le întinde un trandafir jandarmilor în timpul unei manifestații la Paris, în timpul unei zile de greve și proteste la nivel național pentru salarii mai mari, 18 octombrie

Țările europene se confruntă cu greve și proteste din cauza prețurilor ridicate la energie și a creșterii costului vieții. Agenția de presă Reuters a făcut o sinteză a acestor acțiuni și a reacției autorităților.

MAREA BRITANIE

  • Asistentele medicale din Marea Britanie vor intra în grevă, a anunțat Colegiul Regal al Asistenților Medicali (RCN) pe 5 noiembrie. Organizația afirmă că membrii săi s-au confruntat cu un deceniu de reduceri salariale în termeni reali și că scrutinul din sânul organizație organizat în ultimele patru săptămâni în urma căruia s-a decis greva a fost cel mai mare din istoria de 106 ani a Colegiului.
  • Trei zile de grevă a zeci de mii de lucrători feroviari britanici, planificate pentru această săptămână, au fost suspendate în timp ce au loc "negocieri intense" în cadrul unei dispute de lungă durată privind salariile și condițiile de muncă, a declarat sindicatul RMT la 4 noiembrie. Sindicatul mai mic TSSA a declarat că a anulat, de asemenea, grevele planificate pentru zilele de 5, 7, 8 și 9 noiembrie pentru a purta discuții cu șefii de la Network Rail și alți operatori de servicii. O grevă separată a personalului de la metroul din Londra este planificată pentru 10 noiembrie.
  • Sute de lucrători de la aeroportul Heathrow din Londra vor ieși în stradă în perioada premergătoare Cupei Mondiale de fotbal din această lună, pentru a cere salarii mai bune, a declarat sindicatul britanic Unite pe 4 noiembrie. Cei 700 de muncitori - implicați în manevrarea bagajelor la sol, transportul în zona de operațiuni aeriene și cargo și cei angajați de dnata, filiala de servicii aeroportuare a grupului Emirates, și de Menzies - vor face grevă timp de trei zile începând cu 18 noiembrie, a precizat confederația sindicatelor Unite.
  • Lloyds, cea mai mare bancă internă din Marea Britanie, a oferit personalului din Regatul Unit o creștere salarială de minimum 2000 de lire sterline (2.242 de dolari), a declarat pentru Reuters o sursă care deține informații despre discuții, pe 3 noiembrie, în contextul în care creditorii și angajații din întregul sector încep negocierile anuale privind salariile, ceea ce ar putea duce la o creștere a cheltuielilor salariale.
  • Un sindicat britanic a anunțat pe 2 noiembrie că a obținut de la operatorul de autobuze Stagecoach Group o creștere salarială de 10% pentru peste 900 de angajați din estul Londrei, pe fondul creșterii costului vieții.
  • Poșta din Marea Britanie, Royal Mail, a anunțat pe 1 noiembrie că membrii celui mai mare sindicat al său, Communication Workers Union (CWU), vor organiza două greve de 48 de ore la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, în perioada premergătoare Crăciunului.
  • Un sindicat al muncitorilor britanici a anunțat pe 1 noiembrie că a obținut un acord salarial de 12,5% pentru 1000 de șoferi care livrează bere de la compania de logistică GXO, anulând grevele care erau planificate în perioada de dinaintea finalei Cupei Mondiale de fotbal.

FRANȚA

  • Continuă greva de la rafinăria de petrol Feyzin a TotalEnergies din nordul Franței, a declarat pentru Reuters un oficial al sindicatului CGT, pe 4 noiembrie.
  • Aprovizionarea la benzinăriile franceze a revenit la normal, a declarat ministrul Energiei, Agnes Pannier-Runacher, mai puțin de 10% dintre acestea având încă probleme.
  • Aproximativ 45% din capacitatea de rafinare a petrolului din Franța rămăsese deficitară pe 2 noiembrie, în urma grevei de luna trecută, dar aprovizionarea urma să se îmbunătățească, o rafinărie importantă fiind repusă în funcțiune și o alta urmând să revină la capacitate maximă până la sfârșitul săptămânii.
  • EDF din Franța a declarat la 27 octombrie că a semnat în mod oficial un acord salarial pentru lucrătorii săi din țară cu toate sindicatele prezente în cadrul companiei.

GERMANIA

  • Sindicatele din cea mai mare economie a Europei cer salarii mai mari, având în vedere creșterea inflației.
  • Sindicatul german IG Metal Kueste a declarat că a chemat câteva mii de muncitori la grevă marți în 15 întreprinderi, inclusiv la fabrica Airbus din Hamburg.
  • Lufthansa și sindicatul UFO au ajuns la un acord pentru a crește salariile a 19.000 de membri din echipajele de cabină, a anunțat marți compania aeriană.
  • Constructorul auto german Audi a acceptat să acorde alocații unice scutite de taxe angajaților, în locul unor creșteri salariale permanente, a declarat directorul său de resurse umane.

SPANIA

  • Mii de spanioli au umplut pe 3 noiembrie piața Plaza Mayor din Madrid, centru simbolic al orașului, pentru a cere salarii mai mari, în primul protest de masă din țară de la începutul crizei economice.
  • Lucrătorii de la Azul Handling, compania de manevrare a bagajelor la sol care prestează servicii pentru Ryanair în 22 de aeroporturi spaniole, au anulat planul de a organiza mai multe greve de 24 de ore între 28 octombrie și 8 ianuarie pentru a cere condiții de muncă mai bune, a declarat sindicatul USO la 28 octombrie.

AUSTRIA

  • Muncitorii austrieci din industria metalurgică au obținut pe 4 noiembrie o creștere salarială anuală de peste 7% în medie, peste rata inflației de 6,3% pentru perioada de negociere. Negocierile din această ramură sunt considerate un indicator pentru alte sectoare din Austria, țară cu o tradiție solidă de negociere colectivă și de creșteri salariale anuale negociate care, în general, evită amenințarea grevelor.
XS
SM
MD
LG