Linkuri accesibilitate

Grupările feministe sunt îndemnate să se solidarizeze cu femeile iraniene


Sute de profesori și activiști universitari au semnat o scrisoare deschisă prin care comunitățile feministe internaționale sunt îndemnate să li se alăture pentru a construi o solidaritate transnațională cu femeile și organizațiile marginalizate din Iran.

Scrisoarea este semnată de cadre universitare de la universități din Europa, Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Mexic, Australia și alte țări, care afirmă că moartea lui Mahsa Amini este „printre multe alte crime de stat comise în mod sistematic și intenționat de către regimul de gen-apartheid din Iran”. În scrisoare se spune că acum, mai mult ca oricând, „este esențial să arătăm o solidaritate transnațională mai puternică cu femeile și alte corpuri marginalizate din Iran”.

Scrisoarea vine pe fondul protestelor antiguvernamentale față de moartea lui Amini, în vârstă de 22 de ani, după ce a fost reținută de poliția moralității pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător un văl pe cap. „Această revoltă la nivelul întregii țări este nu numai împotriva uciderii brutale a lui Mahsa, ci și împotriva esenței regimului islamic”, se arată în scrisoare. „Revendicarea acestui protest este limpede ca lumina zilei: sfârșitul unui regim teocratic a cărui violență multiplă împotriva corpurilor marginalizate se manifestă prin moartea lui Mahsa.”

În scrisoare se spune că țara este „martora unei revoluții feministe... declanșate de furia față de uciderea lui Mahsa (Zhina) Amini”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG