O obscură organizație privată de mercenari ruși, cu legături strânse cu Kremlinul, încearcă să mărească rândurile efectivelor din Ucraina prin recrutarea de comandouri afgane antrenate în SUA și de alte forțe de securitate care au fugit în Iran în urma preluării Afganistanului de către talibani, a declarat pentru RFE/RL un fost general afgan.
Circa 15 foști luptători în comandourile afgane s-au alăturat deja grupului paramilitar Vagner și alte mii de persoane ar putea fi recrutate cu ajutorul Iranului pentru a lupta în Ucraina, susține generalul Abdul Raouf Arghandiwal, un fost oficial al Ministerului afgan al Apărării și comandant al Corpului de elită al armatei afgane 207 Zafar.
"[Planul grupului Vagner] este de a recruta 1.000 de oameni într-o prima fază și alți 1.000 în a doua fază ca batalion și, apoi, să continue acest proces", a declarat Arghandiwal pentru Radio Azadi al RFE/RL prin telefon, din Statele Unite.
„Nu există nicio informație despre soarta lor”, a spus Arghandiwal despre din trupele de comando care s-au înrolat în efectivele grupării Vagner, și nu s-a primit nicio confirmare de la Kiev sau din altă parte că soldații afgani ar fi ajuns pe câmpul de luptă din Ucraina.
Rusia a ocupat la început zone întinse din Ucraina după ce a invadat țara pe scară largă, în februarie, dar de luni de zile suferă pierderi semnificative de trupe și teritoriale, în mare parte din cauza unei contraofensive ucrainene pe două direcții.
Aceste eșecuri, care au făcut ca Rusia să încerce cu disperare să mențină frontul în părțile din sudul și estul Ucrainei pe care încă le ocupă și pe care le revendică ca fiind ale sale, au forțat Kremlinul să decidă o mobilizare parțială și să se bazeze din ce în ce mai mult pe mercenarii din Vagner și pe trupele cecene pentru a-și reface forțele epuizate.
Arghandiwal spune că a fost informat personal despre campania de recrutare de către „sute” dintre foștii săi soldați. „Rușii, prin intermediul companiei de securitate Vagner și în cooperare cu țara gazdă [Iran], unde se află [acum] majoritatea forțelor de securitate și apărare din Afganistan, precum și unii afgani care s-au mutat anterior în Iran și Rusia, încearcă să recruteze comandouri", a declarat el.
Generalul afgan susține că foști membri ai Armatei Naționale Afgane, ai Poliției Naționale Afgane și ai altor foste forțe de securitate sunt următorii la rând pentru recrutare, pentru a fi duși în Rusia și de acolo trimiși să lupte în Ucraina.
Loc de recrutare: Iran
Zeci de mii de soldați afgani și membri ai personalului de securitate au fost instruiți de armata americană în timpul războiului de aproape 20 de ani din Afganistan, care s-a încheiat cu o retragere haotică a forțelor străine și cu preluarea puterii de către talibani la Kabul în august 2021. Temându-se de represaliile talibanilor, mulți membri ai armatei afgane, ai poliției, precum și ofițeri militari și de informații loiali guvernului înlăturat au fugit în Iran, Pakistan și alte țări.
Inspectorul general special al SUA pentru reconstrucția Afganistanului (SIGAR )a redactat un raport în luna mai în care se afirmă că, chiar înainte de căderea Kabulului, „aproximativ 3000 de membri ai forțelor de securitate afgane, de la ofițeri de rang înalt, la soldați, împreună cu echipamentele și vehiculele lor militare, au trecut granița în Iran", adăugând că mulți dintre aceștia au revenit în Afganistan după ce talibanii au anunțat o amnistie generală.
La scurt timp după ce talibanii au revenit la putere, Iranul ar fi oferit vize temporare afganilor care puteau dovedi că au servit în armata afgană.
În timp ce peste 80.000 de afgani aflați în pericol, care au lucrat sau au luptat alături de forțele americane și de alte forțe occidentale, au fost evacuați pe calea aerului pe măsură ce talibanii înaintau spre Kabul, zeci de mii de persoane au rămas în urmă în Afganistan, unde au fost înregistrate peste 100 de asasinate extrajudiciare ale unor foști militari și lucrători guvernamentali în primele luni ale regimului taliban, potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.
Situația a dus la îngrijorarea liderilor militari și politici americani că Washingtonul nu face suficient pentru a-i evacua pe afganii care au luptat împotriva talibanilor, deschizând posibilitatea ca aproximativ 20.000-30.000 de soldați antrenați de SUA să nu aibă altă alternativă decât să se alăture talibanilor sau unui adversar regional.
În august, o investigație a Congresului american condusă de republicani, care critică retragerea SUA din Afganistan, a scos în evidență riscul pe care îl reprezintă pentru Statele Unite fostele forțe afgane care au fugit în Iran, „datorită faptului că acest personal afgan cunoaște tacticile, tehnicile și procedurile comunității militare și de informații americane”.
Indignați de numărul mare de militari afgani care nu au fost scoși din Afganistan pe calea aerului în ultimele zile ale războiului condus de SUA, au fost organizate mai multe grupuri conduse de veterani americani ai războiului pentru a-i ajuta pe aliații lor afgani să iasă din țară.
Mike Edwards, un fost instructor al forțelor speciale afgane care a înființat organizația de voluntari Exodus Relief, a declarat pentru RFE/RL în martie că „acestor militari nu nu au de ales: fie sunt uciși, fie, dacă sunt norocoși, sunt recrutați de cealaltă parte”. Dacă aleg cea de-a doua variantă, a spus Edwards, ar însemna să aibă „unii dintre cei mai buni pe care i-am antrenat vreodată lucrând împotriva noastră”.
Arghandiwal spune că autoritățile iraniene au dat un ultimatum forțelor speciale afgane care s-au mutat în Iran: fie să se întoarcă în Afganistan, fie să lupte pentru Rusia în Ucraina.
RFE/RL nu a reușit să verifice în mod independent afirmațiile lui Arghandiwal.
În Foreign Policy se scria săptămâna trecută că au fost recrutați luptători afgani pentru războiul din Ucraina, citând foști luptători care au declarat că au fost contactați prin intermediul WhatsApp și Signal. O sursă militară a declarat pentru revistă că ar putea fi dispuși să accepte oferta lui Vagner până la 10000 de foști luptători afgani.
AP a relatat săptămâna aceasta că membrii forțelor speciale afgane au fost ademeniți cu promisiunea de a primi 1500 de dolari pe lună și un adăpost sigur pentru membrii familiilor lor. Agenția de știri cita un fost luptător din trupele de comando afgane aflat în prezent în Iran, care a declarat că aproximativ 400 de colegi luptători se gândesc să se alăture lui Vagner și crede că mulți dintre ei o vor face.
Fostul luptător mai spunea că mulți dintre colegii săi soldați s-au simțit abandonați de cei din Washington și că oferta primită includea vize pentru Rusia atât pentru el, cât și pentru copiii și soția sa, care se află în Afganistan.
Grupul Vagner a fost implicat în războiul Rusiei din Ucraina încă de la început, informațiile de la începutul conflictului sugerând că grupul de mercenari le oferea sirienilor 3000 de dolari pe lună pentru a se alătura luptei.
Serviciile secrete ucrainene au declarat că până la 40.000 de sirieni se pregăteau să treacă de partea forțelor ruse din Ucraina, dar se crede că doar câteva sute de sirieni au ajuns efectiv pe câmpul de luptă, iar efortul de recrutare a fost, în cele din urmă, respins pe scară largă ca fiind dezinformare rusească.
E greu de evaluat impactul potențial al luptătorilor din trupele de comando afgane - considerați luptători extrem de calificați și antrenați - dacă vor lupta în Ucraina. Un fost înalt oficial de securitate afgan a sugerat pentru Foreign Policy că intrarea lor în războiul dintre Rusia și Ucraina „ar schimba regulile jocului” în cadrul efortului de război al Kremlinului.
Serghei Danilov, director adjunct al Centrului de Studii pentru Orientul Mijlociu al Academiei Ruse de Științe, a declarat într-un interviu acordat Current Time că nu are nicio îndoială că Rusia încearcă să recruteze afgani. Dar el susține că forțele afgane sunt prea împrăștiate pentru a fi recrutate în număr mare astfel încât să formeze o forță de luptă unită și a adus în discuție eșecurile acestora în apărarea Afganistanului împotriva talibanilor.
„Ei sunt instruiți, dar nu sunt absolut deloc motivați,” spune Danilov. „Și nici nu reprezintă o amenințare. Unii au reușit să plece în Pakistan - sau chiar în Iran - și sunt acum în regiune și chiar în afara ei..... Dar nici vorbă să fie zeci de mii și nici chiar mii de militari".
Michael Scollon și Current Time au contribuit la acest reportaj.