Linkuri accesibilitate

Grupul de la Visegrad discută o strategie comună post-pandemică


O reuniune a miniștrilor de externe ai Grupului Visegrad are loc în Polonia pentru a discuta legături mai strânse între Europa și Statele Unite, o strategie comună post-pandemică, cooperarea între cele patru state din Europa Centrală și relația grupului cu restul Uniunii Europene.

Reuniunea de astăzi din orașul polonez Lodz este găzduită de ministrul de externe polonez Zbigniew Rau, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a grupului și îi include pe omologii săi din Cehia, Slovacia și Ungaria - Jakub Kulhanek, Peter Szijjarto și Ivan Korcok.

Rau a declarat în ajunul întâlnirii că grupul, cunoscut sub numele de V4, va discuta și dacă ar trebui să respecte reglementările UE pentru introducerea certificatelor pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sau să introducă propriile reguli.

În martie, cei patru miniștri au purtat discuții cu secretarul de stat american Antony Blinken la Bruxelles. Polonia este văzută ca un aliat ferm al SUA și un pilon de securitate important al NATO pe flancul estic al Alianței într-o perioadă în care Rusia devine mai agresivă în întreaga regiune.

Pe de altă parte, premierul Ungariei, Viktor Orban, menține o relație strânsă cu președintele rus Vladimir Putin și politica guvernului său a fost subiect al criticilor Uniunii Europene pentru derapaje antidemocratice în domenii precum libertatea presei sau independenta justiției.

V4 a fost fondat în februarie 1991 cu o declarație de cooperare pe care președinții de atunci Lech Walesa din Polonia, Vaclav Havel din atunci Cehoslovacia și Jozsef Antall din Ungaria au semnat-o la Visegrad, Ungaria, iar gruparea a avut un loc esențial în efortul celor 4 țări de a se aproita de NATO și de valorile Uniunii Europene.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG