Linkuri accesibilitate

Grupul de la Visegrad propune un nou ajutor pentru țările Parteneriatului Estic


Moldova, steag Moldova UE, Alexandru Ambros, mayor of Ungheni, 2020 March
Moldova, steag Moldova UE, Alexandru Ambros, mayor of Ungheni, 2020 March

Țările Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) au decis să creeze un fond de 250 de mii de euro pentru a sprijini statele din Parteneriatul Estic, din care face parte si R.Moldova, în lupta cu pandemia de coronavirus. După reuniunea miniștrilor de externe , șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto a declarat că fondul va suplinii ajutorul pe care Georgia, Armenia și Azerbaidjan, R.Moldova, Ucraina și Belarus îl pot primi de la UE.

Totodată, Grupul de la Visegrad o să propună Uniunii Europene să ridice sancțiunile impuse Belarus-ului. Țările din UE, care sunt si membre NATO ar trebui să sprijine o întărire a relației NATO cu Georgia. Iar R.Moldova ar trebui să beneficieze de cele 70 de milioane de euro, ajutor macrofinanciar, promis cu aproape doi ani în urmă dar pe care i-a pierdut din motive politice, care în opinia grupului de la Visegrad nu sunt corecte.

Este vorba de ajutorul promis încă din 2018 dar care era condiționat de respectarea statului de drept și aplicarea reformelor democratice, mai ales în justiție, care nu au mai fost alocați de Bruxelles din cauza schimbărilor politice succesive din 2019.

XS
SM
MD
LG