Linkuri accesibilitate

Guterres: „Cea mai gravă crimă este războiul însuși”


Secretarul General ONU António Guterres during a visit to the city of Borodyanka in the Kyiv region, which has documented a number of war crimes committed by the Russian military. Borodyanka, April 28, 2022

Secretarul general al ONU António Guterres a condamnat la Kiev „absurditatea” războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, în timp ce Moscova își intensifică ofensiva în est, potrivit autorităților ucrainene.

Guterres, care a sosit la Kiev pe 28 aprilie de la Moscova, unde a discutat miercuri cu președintele rus Vladimir Putin, a vizitat mai multe localități din apropierea capitalei, inclusiv Bucea și Borodianka, unde s-au găsit cavadre de civili care păreau să fi fost torturați și uciși de armata rusă în retragere la începutul acestei luni.

Aparentele dovezi ale atrocităților au determinat multe țări occidentale să ceară investigații independente, conduse de Națiunile Unite sau Curtea Penală Internațională (CPI).

„Sustin pe deplin Curtea Penală Internațională și fac apel la Federația Rusă să accepte să coopereze cu CPI”, a spus Guterres, după ce a vizitat cele două locații, adăugând, „dar când vorbim despre crime de război, nu putem uita că cea mai gravă crimă este războiul însuși”. „Războiul este o absurditate în secolul 21. Războiul este rău. Nu există nicio posibilitate ca un război să fie acceptabil în secolul 21”, a adăugat secretarul general al ONU.

Între timp, Rusia și-a continuat ofensiva în estul și sudul Ucrainei, atacând o șosea strategică între Harkov și Izium.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG