Linkuri accesibilitate

Guvernarea PAS sub tirul criticilor, după majorarea salariilor judecătorilor CC


Guvernul Gavrilița continuă să se confrunte cu un val de critici după ce s-a aflat că a mărit cu 135% salariul judecătorilor Curții Constituționale. Aceștia vor primi de la 1 ianuarie 60 de mii de lei pe lună (curat, după scăderea impozitelor) față de 25,5 mii de lei în prezent. Majorarea a fost posibilă după un amendament adoptat de majoritatea parlamentară PAS, la 6 decembrie. Opoziția socialistă și comunistă a contestat amendamentul, chiar astăzi, tot la Curtea Constituțională. Așa încât judecătorii acestei instanțe în frunte cu Domnica Manole au fost puși în situația să decidă dacă e legal sau nu să primească peste 3 mii de euro pe lună.

Guvernarea PAS sub tirul criticilor, după majorarea de salarii judecătorilor CC
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00

Guvernarea este criticată nu doar pentru plafonul impresionant la care au sărit salariile judecătorilor de la Curtea Constituţională, dar mai ales pentru lipsa de transparență la adoptarea amendamentului care a făcut posibil acest lucru. Noutatea a devenit cunoscută la câteva zile după votul din parlament. Apoi, s-a mai invocat faptul că executivul nu și-a dat acordul, dar legislativul oricum a votat majorarea chiar şi cu avizul negativ. Dar cele mai multe reproșuri venite dinspre reprezentanții societății civile e că actuala putere a ales aceeași cale de a majora selectiv lefurile pentru anumite categorii ca şi cabinetele anterioare. Contestatarii spun că decizia este cu adevărat scandaloasă, deoarece puterea se ghidează de logica guvernărilor anterioare care spuneau că vor să dezrădăcineze eventuale acte de corupție şi să încetățenească cultura integrității, în realitate însă au obţinut contrariul. În consecință, corupția din justiție nu s-a redus, chiar şi cu salarii majorate consistent cu sprijinul fostului judecător Nicolae Timofti ajuns în funcția de şef de stat.

Corupția din justiție nu s-a redus, chiar şi cu salarii majorate consistent...

Creşterea lefurilor pentru a diminua corupția la nivelul Curţii Constituționale nu este o soluţie, susţin mai mulţi experţi, printre care şi activista Ala Tocarciuc. Cele 3 mii de euro pe care ar urma să le primească judecătorii Înaltei Curţi de la anul nu echilibrează nivelul şpăgilor ce ar circula în justiţie, argumentează aceşti critici. Tocarciuc afirmă că deranjează lipsa de abordare sistemică, de ce guvernarea PAS nu a început cu actualizarea coşului minim de consum, creşterea salariului minim, cu o reformă a sistemului public de salarizare:

„Protestul care acum este generat în societate legat de această ştire nu este adresat acestor persoane, judecătorilor, împotriva unei majorări selective. Şi s-a demonstrat că această majorare selectivă s-a făcut cu o metodă tehnică foarte simplă, s-a schimbat grila pentru aceşti funcţionari. Ceea ce ne demonstrează că exact prin aşa metodă se pot ridica salariile la mai multe categorii de oameni care lucrează la stat, funcţionari publici, medici, profesori. Şi cred că ar fi mai obiectiv, nu ar fi aşa de subiectiv, pentru că preţurile îi afectează pe toţi, cheltuielile au crescut la toţi, viaţa a devenit mai complicată la toţi”.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a fost nevoită să intervină cu precizări. De majorări de la 1 ianuarie vor beneficia mai multe categorii de angajaţi la stat, inclusiv peste 1000 de lei în plus vor primi demnitarii, miniştri, deputaţi şi alţi funcţionari de rang în înalt, a căror retribuţii ar fi fost micşorate sau îngheţate din considerente populiste de fostele guverne, a mai declarat Gavriliţa.

CC este un organ de care depinde prosperitatea întregii societăţi...
Natalia Gavrilița

„În ceea ce priveşte Curtea Constituţională, este un organ de care depinde prosperitatea întregii societăţi, de care depinde aplicarea legii. Nu vom scăpa de corupţie atâta timp cât pretindem că putem plăti un salariu mic şi avea oameni competenţi şi integri”.

Reprezentanţii puterii spun că vor reveni la eventuale majorări pe parcursul anului viitor, în funcţie de resursele financiare disponibile. Pentru a stimula creşterea salariilor, promit să creeze condiții de creștere economică. Pe de altă parte, există voci care afirmă că eventualele noi majorări în sectorul public vor stopa migrarea specialiştilor de la stat spre privat, mai mult că vor forţa sectorul real al economiei să ridice de asemenea lefurile. Şi în acest caz, dar şi în cazul creşterii salariului minim corelat cu creşterea preţurilor ar reuşi să oprească migraţia forţei de muncă spre Occident, arată datele unui proaspăt studiu al organizaţiei Syndex România. Concluziile acestei cercetări mai constată următoarele tendințe: salariul minim neactualizat afectează pe toată lumea, nu doar pe cei aflaţi în această situaţie, din cauza neadaptării lui scade nivelul de trai, veniturile scăzute încurajează munca la negru şi la gri.

XS
SM
MD
LG