Linkuri accesibilitate

Guvernatorul ucrainean al regiunii Herson ordonă evacuarea după distrugerea barajului de pe Nipru


O captură video care se presupune că arată barajul Nova Kakhovka după ce a fost rupt pe 6 iunie.
O captură video care se presupune că arată barajul Nova Kakhovka după ce a fost rupt pe 6 iunie.

Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson din sudul Ucrainei, a anunțat evacuarea zonelor amenințate de inundații după ce s-a raportat distrugerea barajului de la Nova Kahovka, pe fluviul Nipru, de către trupele rusești.

„În cinci ore, nivelul apei va atinge un nivel critic. A început evacuarea din zonele periculoase. Fac un apel special către locuitorii de pe malul stâng al Niprului: faceți tot posibilul să vă protejați și să vă salvați viața - părăsiți imediat zonele periculoase”, avertizează Prokudin pe Telegram.

Distrugerea barajului de pe Nipru a provocat inundații în sudul Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00

„Pot confirma explozia... Toate serviciile funcționează. Situația este monitorizată. Centrala hidroelectrică a fost aruncată în aer de ocupanți”, a declarat pentru RFE/RL Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al forțelor armatei sudice ucrainene.

Oleksi Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare, a declarat că președintele Volodimir Zelenski a convocat o reuniune de urgență a consiliului pentru a discuta situația.

Incidentul din sud urmează după ce Kievul a negat că Rusia ar fi respins o ofensivă ucraineană multiplă, „pe scară largă”, în regiunea estică Donețk.

Kievul a contrazis raportul, calificându-l drept o încercare de dezinformare, negând totodată că a lansat contraatacul mult-anticipată pentru a recupera teritoriul pierdut de la invazia Moscovei din februarie 2022.

Cu toate acestea, Kievul a declarat la 5 iunie că forțele sale „trec la acțiuni ofensive” în unele zone și desfășoară operațiuni blindate la scară mică.

Comunicatul armatei ruse despre anihilarea unor forțe ale contraofensivei a fost emis după ce Zelenski a declarat pentru The Wall Street Journal cu două zile mai devreme că forțele ucrainene erau pregătite pentru contraofensivă, dar nu informațiile nu au putut fi verificate independent și au fost respinse de armata ucraineană.

„Propagandiștii ruși răspândesc informații false despre o contraofensivă, direcțiile acesteia și pierderile armatei ucrainene, chiar dacă nu există niciun contraatac, pentru a-i demoraliza pe ucraineni și pentru a induce în eroare publicul, inclusiv pe al lor", a declarat armata ucraineană într-un comunicat.

Aceasta a precizat că Rusia a folosit videoclipuri și imagini vechi „precum și alte materiale falsificate” în raportul său despre presupusa contraofensivă, în care oficialii ruși au afirmat că Ucraina a suferit pierderi grele.

Pe 5 iunie, Ministerul rus al Apărării a publicat o declarație video în care se spunea că forțele ucrainene au atacat cinci puncte din Donețk folosind șase batalioane mecanizate și două batalioane de tancuri, dar acțiunea lor „nu a avut succes”.

În declarație se precizează că șeful Statului Major General rus, generalul Valeri Gherasimov, a supervizat personal apărarea rusă.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat pe 5 iunie că forțele ucrainene au continuat să avanseze în apropierea Bahmutului, dar nu a făcut nicio mențiune despre o contraofensivă.

XS
SM
MD
LG