Linkuri accesibilitate

Noi lupte în Ucraina și de partea rusă a frontierei


O piață distrusă de o lovitură militară rusă în orașul de frontieră Vovceansk, la 4 iunie.
O piață distrusă de o lovitură militară rusă în orașul de frontieră Vovceansk, la 4 iunie.

Armata ucraineană afirmă că au avut loc noi lupte în estul și sudul Ucrainei în ultimele 24 de ore.

Există informații că au avut loc mai multe incursiuni din Ucraina în regiunea rusă Belgorod, iar Kievul a declarat că a zădărnicit o tentativă de infiltrare a „sabotorilor” ruși în regiunea Harkov.

Apărătorii ucraineni au respins 29 de asalturi rusești asupra pozițiilor lor din estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, în timp ce luptele au continuat în est și sud, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în dimineața zilei de 5 iunie.

Forțele rusești au efectuat operațiuni ofensive (fără succes, susține armata ucraineană) în regiunile Harkov, Luhansk și Donețk, folosind fără discriminare trăsături aeriene și de artilerie împotriva unor ținte militare și civile, a precizat armata. Luptele au continuat în regiunile sudice Zaporojie și Herson, parțial ocupate de Rusia, a precizat aceasta.

Separat, generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat la 5 iunie că forțele ucrainene au continuat să avanseze în apropiere de Bakhmut, orașul care s-a aflat în epicentrul bătăliei de luni de zile pentru controlul regiunii ucrainene Donețk. „Continuăm să avansăm”, a scris Sîrski pe contul său de Telegram.

Mai devreme, la 5 iunie, Ministerul rus al Apărării afirma că a zădărnicit o contraofensivă ucraineană „majoră” în sudul Donețkului și a afirmat că a ucis sute de soldați ucraineni. Ministerul susține că armata ucraineană a atacat cu șase batalioane mecanizate și două batalioane de tancuri în sudul Donețkului, dar atacul „nu a avut succes”. Kievul nu a comentat informațiile, care nu au putut fi confirmate din surse independente.

Ministerul rus al Apărării a anunțat în seara zilei de 4 iunie că forțele sale au reușit să respingă o tentativă a unui „grup de sabotaj și recunoaștere al teroriștilor ucraineni” de a intra în așezarea Novaia Tavoljanka din regiunea rusă Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina. „A fost efectuată o lovitură de artilerie asupra inamicului. Inamicul a fost dispersat și s-a retras”, a precizat ministerul într-o declarație din 4 iunie.

La rândul ei, armata ucraineană a anunțat pe 5 iunie că forțele sale au detectat și respins o tentativă a Rusiei de a infiltra un grup de „sabotaj și recunoaștere„ în regiunea estică Harkov. „Pe direcțiile Siverski și Slobojanski, în cursul zilei trecute, inamicul a făcut o încercare nereușită de a pătrunde în frontiera de stat a Ucrainei în zona așezării Zelene din regiunea Harkov", a transmis Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei printr-un comunicat din dimineața zilei de 5 iunie.

Regiunea Harkov se învecinează cu regiunea rusă Belgorod, unde luptele au fost raportate în mod repetat în ultimele zile.

Pe 4 iunie, în această zonă ar fi izbucnit noi lupte pe partea rusă a frontierei ucrainene, iar luptătorii anti-Kremlin au declarat că au capturat mai mulți soldați ruși și i-au predat Kievului după ce guvernatorul regiunii Belgorod nu s-a prezentat la negocierile privind un schimb de prizonieri.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a recunoscut că au loc lupte în regiunea sa, care se învecinează cu Ucraina, și că unii soldați au fost luați prizonieri de către luptătorii ruși pro-ucraineni. Mai înainte, el a promis să se întâlnească cu luptătorii din apropierea graniței și a declarat că „va garanta securitatea lor” pentru a discuta un schimb. Însă luptătorii anti-Kremlin au declarat că guvernatorul nu a venit la negocieri și că își predau prizonierii guvernului ucrainean.

Aceste informații nu au putut fi verificate deocamdată din surse independente.

Autointitulat Corpul Voluntarilor Ruși (RVC) a publicat o declarație pe Telegram în care face aceste afirmații, însoțite de o înregistrare video cu ceea ce păreau a fi 10-12 soldați ruși ținuți prizonieri, inclusiv doi care se aflau pe paturi de spital.

Acțiunea militară din interiorul Rusiei are loc la două săptămâni după ce RVC și un alt grup, Legiunea Rusia Liberă, au făcut o neașteptată incursiune transfrontalieră, atacând forțele rusești în orașe și sate din regiunea Belgorod. Ucraina a negat că se află în spatele acestor atacuri.

XS
SM
MD
LG