Linkuri accesibilitate

Guvernul a aprobat compensarea integrală a accizei la motorină pentru fermieri 


Agricultorii moldoveni au cerut sprijinul autorităților după ce produsele petroliere s-au scumpit de aproape două ori în 2022
Agricultorii moldoveni au cerut sprijinul autorităților după ce produsele petroliere s-au scumpit de aproape două ori în 2022

Producătorii agricoli micro, mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei la motorina utilizată de la începutul acestui an, în valoare de până la 100% sau 2.980 lei pentru o tonă. Întreprinderile agricole mari vor primi compensații în cuantum de 30% sau 894 lei pentru o tonă.

Decizia a fost aprobată de Guvern, aceasta fiind una dintre solicitările fermierilor care au protestat din cauza scumpirii motorinei.

Totodată, statul va achita integral acciza la motorină pentru toate tipurile de exploatații din sectorul zootehnic.

Solicitanții de compensații vor putea depune pe parcursul anului două dosare la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură sau câte un dosar per semestru. Plafonul maxim pentru un beneficiar este de 200.000 de lei anual, dublu față de prevederile anterioare.

Fondul pentru rambursarea integrală a accizei pentru producătorii agricoli va constitui 320 de milioane de lei.

Anterior, autoritățile au deblocat exportul de grâu și făină – o altă revendicare a agricultorilor care au protestat pe 21 iunie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG