Linkuri accesibilitate

Guvernul bulgar a fost demis prin moțiune de cenzură


Kiril Petkov (centru), în Parlamentul de la Sofia, 22 iunie 2022
Kiril Petkov (centru), în Parlamentul de la Sofia, 22 iunie 2022

Guvernul de coaliție al premierului bulgar Kiril Petkov a fost demis prin moțiune de cenzură, în urma unor dezacorduri privind politicile economice și dacă Sofia ar trebui să deblocheze sau nu negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

Opoziția parlamentară și formațiunea „Există un astfel de popor” (ITN), fost partener de coaliție al lui Petkov, au obținut împreună 123 de voturi, față de 116 în susținerea executivului. Rezultatele votării îi oferă partidului centrist „Continuă schimbarea” (PP) al lui Petkov o a doua șansă de a propune un guvern.

Petkov a declarat că el și partidul său vor trimite scrisori tuturor membrilor parlamentului, explicând principiile și obiectivele unui posibil guvern succesor. Vorbind la Nova TV, el a spus că, dacă aceștia nu răspund, „mergem la urne”.

Moțiunea de cenzură a fost propusă de partidul de opoziție GERB al fostului premier conservator Boiko Borisov și susținută de liderul ITN Slavi Trifonov. Petkov a declarat după vot că partidul său, PP, nu va renunța la lupta pentru o Bulgarie „fără mafie” și „o țară europeană de succes”. El a adăugat că a fost o „onoare” să conducă un guvern răsturnat de Borisov, Trifonov, fostul deputat Delean Peevski și ambasadorul rus.

XS
SM
MD
LG