Criza politică în Bulgaria evoluează foarte repede. Demonstrațiile împotriva corupției cu principala cerere – demisia guvernului și a procurorului șef Ivan Gheșev - au cuprins toate orașele mari.
Pentru a calma spiritele, primul ministru Boiko Borisov a cerut demisia miniștrilor de finanțe, al economiei și de interne - Goranov, Karanikolov și Marinov -, considerați a fi oamenii oligarhilor Dogan și Peevski din Mișcarea pentru drepturi și libertăți (MDL) - partidul etnicilor turci și al musulmanilor. MDL este partenerul neformal al GHERB la guvernare.
Liderii protestului, trei cunoscuți intelectuali, au declarat că demonstrațiile vor continua. Partidele de opoziție sprijină protestele, dar nu încearcă să le coloreze politic.
Centriștii din GHERB analizează trei variante de ieșire din criză: demisia, cabinet de experți, Borisov ia un concediu și este înlocuit de un viceprim-ministru până la finele mandatului, în martie 2021, a anunțat vicepreședintele partidului și viceprim-ministrul Tomislav Doncev. Azi va avea loc o ședință a liderilor coaliției GHERB - Patrioții Uniți.
Borisov a avertizat că protestele pun în pericol proiecte mari de investiții și combaterea epidemiei Covid-19.
Pe acest fundal, mediile sofiote informează despre iminenta impunere de sancțiuni americane companiilor care construiesc Turkish Stream, denumit în Bulgaria BalkanStream. Sofia afirmă că prin gazoduct vor putea fi tranzitate și gaze lichefiate americane de la viitorul terminal elen Alexandroupolis. 80% din capacitatea gazoductului a fost însă rezervată de Gazprom. Tema a fost discutată la întâlnirea de ieri a lui Borisov cu ambasadoarea americană Hero Mustafa. Eventuala blocare a proiectului în care Bulgaria investește 1,1 miliarde euro va slăbi poziția guvernului.
Președintele Rumen Radev și-a încheiat mesajul de ieri către națiune: „tranziția a început cu mutrele – mafioți - și se va încheia prin îndepărtarea lor de la putere”. În acest mod, el a dat un semnal că nu va accepta ieșirea din criză printr-un compromis ce-i va menține în posturi pe premier și procurorul-șef.
Pe fundalul protestelor, Partidul socialist a depus o moțiune de cenzură anticorupție. „Legile adoptate de actuala guvernare au la bază interese oligarhice, instituțiile realizează aceste interese prin oamenii numiți de oligarhi, iar marii corupți rămân nepedepsiți”, a declarat președinta partidului, Ninova. Ea a respins oferta lui Borisov de a participa la elaborarea unui plan de ieșire din criză, declarând că propunerea vine din partea unui om speriat.