Linkuri accesibilitate

Guvernul cere Curții Constituționale să verifice dacă activitatea Partidului Șor este legală 


Guvernul va înainta la Curtea Constituțională o sesizare pentru verificarea constituționalității activității Partidului Șor. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri, 9 noiembrie, de cabinetul de miniștri.

Autorul proiectului, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că sesizarea este depusă pornind de la prevederile art. 41 alin. (4) din Constituție, conform cărora „partidele și alte organizații politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității și independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituționale”.

Ministrul susține că în sesizare sunt „argumente pertinente” care demonstrează că Partidul Șor a încălcat principiile statului de drept și a acționat împotriva suveranității R. Moldova.

El a menționat că Partidul Șor a fost sancționat în cadrul tuturor scrutinelor pentru finanțare ilegală și a fost sancționat cu anularea înregistrării în cursa electorală. De asemenea, Litvinenco a spus că Partidul Șor este investigat în cadrul unei cauze penale. „Toată țara a văzut pungile cu bani a căror proveniență nu se știe și care nu au fost declarați în rapoartele financiare, așa cum prevede legea”, a adăugat ministrul.

Sergiu Litvinenco a amintit și de sancțiunile americane, afirmând că liderul Partidului Șor, Ilan Șor, s-ar fi implicat în alegeri în interesul Federației Ruse.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a sugerat că spargerea conturilor de Telegram a mai multor membri de guvern, precum și a președintei Maia Sandu, ar avea legătură cu introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor.

Cu o zi mai devreme, Partidul Șor a reacționat la intenția anunțată de ministrul justiției de a se adresa Curții Constituționale de a scoate formațiunea în afara legii, declarând că este vorba de „încă un abuz grav comis de guvernarea PAS”, care ar încălca astfel principiile statului de drept și ar elimina pluralismul politic.

„Acuzațiile nefondate privind pretinsa finanțare ilegală sunt singurul pretext, lipsit de orice temei juridic, bazat doar pe declarații politice. Dosarele împotriva Partidului Șor sunt fabricate la comandă și de aceea nu au și nu pot avea finalitate. Nu există nicio sentință care ar demonstra aceste aberații răspândite în mod grosolan de către guvernare”, a comentat Partidul Șor.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG