Linkuri accesibilitate

Guvernul Chicu aprobă formula de distribuire a profitului Băncii Naționale pentru a micșora datoria de stat


Ion Chicu
Ion Chicu

Guvernul Chicu a aprobat formula de distribuire a profitului Băncii Naționale (BNM), menit să micșoreze povara datoriei de stat, provocată de „furtul miliardului”. Proiectul urmează să fie examinat și votat de Parlament.

Inițiativa fusese anunțată de premierul Ion Chicu pe 17 februarie, după consultări cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanăi și președintele Igor Dodon, cel care a vorbit pentru prima dată despre această alternativă. Președintele susținea că ar fi vorba de 6 miliarde de lei din cele 25 de miliarde pe care guvernul s-a obligat să le restituie din buget Băncii Naționale până în 2041, inclusiv dobânda de 5%.

Economiști, precum Sergiu Gaibu de la Expert Grup, atrag atenția că scopul Băncii Naționale nu este de a face câștig, motiv pentru care sunt ani cu profit și ani cu pierderi, acoperite tot din bugetul de stat. „Scopul Băncii Naționale nu este de a face profit, poate fi un rezultat colateral la obiectivele-cheie pe care le are Banca Națională de a interveni și a gestiona masa monetară. De aceea să mizăm pe un profit constant și o valoare constantă în ceea ce privește acumulările nu este prea rezonabil„ a explicat Sergiu Gaibu într-un interviu cu Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG