Linkuri accesibilitate

Guvernul declară „nulă” decizia autorităților de la Orhei de a lăsa școlile deschise


Imagine de arhivă de la Orhei
Imagine de arhivă de la Orhei

Executivul a declarat „nulă” și „ilegală” decizia de vineri seară a autorităților raionale de la Orhei de a lăsa deschise școlile și a permite organizarea petrecerilor private în localuri, contrar hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Mai mult, guvernul a cerut verificarea legalității acțiunilor întreprinse de responsabilii de la Orhei. Acest raion este condus de partidul lui Ilan Șor, fost manager al băncii falimentate BEM, actualmente deputat, dar care e plecat din țară în vara lui 2019.

Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei
Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei

De cealaltă parte, autoritățile raionale spun că își mențin propria poziție „până la anularea acesteia de către instanța de judecată”. Într-un comentariu pentru Ziarul de gardă, Dinu Țurcanu, președintele raionului, a declarat că în Orhei, „din 54 de școli, în peste 80% nu se atestă niciun caz de COVID-19 în rândul elevilor și nici a maturilor”.

Pe 20 ianuarie, autoritățile centrale de la Chișinău au decis să înăsprească regulile antiepidemice pentru a preveni răspândirea noii tulpini a Coronavirusului considerată mult mai contagioasă. În majoritatea spațiilor închise, cu excepția celor esențiale, se permite accesul doar cu certificatul COVID-19. Școlile au trecut de luni, 24 ianuarie, timp de două săptămâni, la instruirea online, iar evenimentele private de orice fel sunt interzise.

XS
SM
MD
LG