Linkuri accesibilitate

Guvernul Gavriliță, între laude și critici


Revista matinală a presei, la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct

Newsmaker.md publică știrea că, la nivel global, numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului a depășit numărul de persoane infectate în timpul pandemiei. Majoritatea celor vaccinați se află în 10 țări dezvoltate, continuă publicația citând declarația șefului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adan Ghebreyesus. Așa că, pe de o parte, există o veste bună că vaccinarea s-a extins atât într-un timp scurt, pe de alta îngrijorează că mai mult de trei sferturi din vaccinări se află în doar zece țări, care au aproape 60% din PIB-ul mondial.

O informație de pe Tv8.md indică la statul în care, doar timp de trei zile, s-au vaccinat peste jumătate de milion de oameni. Este vorba despre Chile. Guvernul şi municipalităţile de acolo au pus la dispoziţie stadioanele, pieţele, centrele sportive şi propriile centre medicale pentru a se atinge obiectivul de vaccinare a cinci milioane de oameni până la sfârşitul lunii martie şi a 15 milioane până în iulie, scrie tv8 cu referire la News.ro.

Este un Guvern de sacrificiu, care nu inspiră nicio seriozitate

Ipn.md sintetizează părerile împărțite ale deputaților diferitor fracțiuni parlamentare despre echipa guvernamentală prezentată de premierul desemnat, Natalia Gavrilița. În timp ce exponenții PAS spun că potențialii miniștri sunt de un profesionalism și de o integritate ireproșabile, deputații altor fracțiuni din Parlament califică acest Guvern drept unul de sacrificiu, care poate fi votat de socialiști și de deputații Partidului Șor doar în bătaie de joc, scrie Ipn.,,Jumătate din cei nominalizați sunt membri PAS sau afiliați, cu anumite atașamente față de Guvernul anterior al Maiei Sandu. Este un Guvern de sacrificiu, care nu inspiră nicio seriozitate, el poate fi votat în bătaie de joc de socialiști și Șor pentru a continua chinul acestui Parlament. Dacă va fi votat, acest Guvern va aduce multe probleme Președinției și PAS”, a declarat de exemplu deputatul neafiliat Octavian Țîcu. Socialiștii spun că președintele țării ar avea o problemă cu identificarea persoanelor competente, întrucât aceiași oameni s-au perindat prin toate instituțiile de stat alături de Maia Sandu.

Adevarul.md citează o declarație a premierului desemnat, Natalia Gavriliță, care a spus că echipa guvernamentală pe care o va propune în Parlament are șanse puține să treacă testul Legislativului, întrucât este un Guvern care va lovi în corupție și în schemele de delapidare a banilor publici. În eventualitatea în care va obține vot de încredere din partea deputaților, se va ocupa prioritar de gestionarea crizei economice și pandemice, a mai spus Gavriliță, citată de Adevărul.

Jurnaliștii de la mold-street.com relatează despre echipa și misiunea consilierilor UE care se află în R. Moldova și care s-au întâlnit recent cu președinta Maia Sandu pentru un schimb de păreri și priorități. Potrivit publicației, acum în R. Moldova activează doar 9 astfel de consilieri, în timp ce în perioada 2016-2019 ei erau 25 la număr. Ultimul venit în echipă e un spaniol care a luptat vreme de zece ani în Spania cu spălările de bani. Sectoarele de intervenție din R. Moldova în care lucrează consilierii sunt anticorupția, măsurile de consolidare a încrederii cu malul stâng, educație, energie, servicii financiare.

Unii manageri ai universităților au venit recent, alții însă sunt și de 30 de ani în funcție

Agora.md publică un articol despre salariile și averile rectorilor universitari din R. Moldova. În Republica Moldova activează 24 de instituții de învățământ superior, dintre care 16 sunt de stat. Unii manageri ai universităților au venit recent, alții însă sunt și de 30 de ani în funcție. Averile acestora, la fel, variază, unii raportând salarii de circa 200 de mii de lei anual, iar alții peste un milion de lei. Unii cu ceasuri, terenuri și mașini de ultimă generație, alții fără nici măcar o locuință pe numele lor. Ce arată declarațiile de avere și interese depuse de rectorii celor 10 cele mai cunoscute Universități din țară, aflați din investigația de la agora.

Deschide.md își informează cititorii că un grup de elevi din Chișinău a adresat o scrisoare premierului interimar Aurelia Ciocoi și ministrul interimar al Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Pogoloșa, în care cer să se examineze posibilitatea desfășurării olimpiadelor raionale/municipale și zonale, cât și a celor de nivel republican, amânate din cauza covid-19. Scrisoarea a fost făcută publică de către Organizația de Tineri a Partidului Acțiune și Solidaritate, după ce Ministerul Educației a dispus „amânarea pentru o perioadă nedeterminată a desfășurării olimpiadelor raionale/municipale și zonale”. Excepție fac doar olimpiadele locale cu prezenţa fizică a persoanelor, începând cu data de 16 ianuarie 2021, în incinta instituţiilor de învăţământ în care elevii îşi fac studiile. Potrivit elevilor amânarea olimpiadelor nu este o idee bună, deoarece în cazul în care numărul de oameni infectați cu Covid-19 va continua să crească, organizarea olimpiadelor nu va mai fi posibilă.

XS
SM
MD
LG