Linkuri accesibilitate

Guvernul R. Moldova a cerut instituțiilor publice să raționalizeze consumul de gaze


Moldova, Majorare preț gaze, 10 decembrie 2021

Guvernul a cerut instituțiilor publice să raționalizeze consumul de gaze după ce Moldovagaz a avertizat că nu are bani să achite chitanța pentru gazele importate de la ruși la preț sporit, iar Gazprom ar putea întrerupe livrările.

Într-un comunicat de presă al guvernului se spune că situația a fost discutată marți seară la o ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale. Participanții au propus ca Moldovagaz să caute să se împrumute la bănci comerciale și să fie eventual ajutată de stat prin iertarea de TVA „pentru o perioadă scurtă”. Între timp, guvernul va veni cu „propuneri de îmbunătățire a sistemului de compensații” pentru populația afectată de scumpirea mare a gazelor naturale rusești în ianuarie, se mai arată în comunicat.

Noua criză vine pe fondul efortului puterii dominate de PAS de a aplana impactul social al scumpirii gazelor, care riscă să-i erodeze popularitatea. Cel mai mare partid de opoziție, al socialiștilor, a cerut miercuri convocarea de urgență a ședinței extraordinare a parlamentului și audierea premierului și ministrului responsabil de energetică pentru adoptarea de măsuri de sprijinire a populației.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG