Linkuri accesibilitate

Guvernul recheamă din funcții mai mulți ambasadori numiți de Igor Dodon


Victor Țvircun, înmânând scrisorile de acreditare ca ambasador în Qatar, 22 ianuarie 2022

Guvernul de la Chișinău a aprobat, pe 22 iunie, rechemarea din funcție a ambasadorilor Republicii Moldova din Qatar, Emiratele Arabe Unite, Țările de Jos și Marea Britanie. Toți patru au fost numiți în funcții prin decrete prezidențiale semnate de fostul președinte Igor Dodon, în anii 2018 și 2019.

Astfel, la solicitarea ministrului de Externe, Nicu Popescu, Victor Țvircun a fost rechemat din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Statul Qatar. Fost ministru al Educației în cabinetul condus de Vasile Tarlev, încă pe timpul guvernării comuniste, Țvircun a fost numit în 2001 ambasador în Turcia și, prin cumul, în Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Oman, Egipt și Liban. În decembrie 2019, el a fost desemnat ambasador în Qatar printr-un decret semnat de președintele Igor Dodon și contrasemnat de premierul Ion Chicu.

De menționat că acum o săptămână, pe 14 iunie 2022, actualul premier moldovean, Natalia Gavrilița, împreună cu o delegație guvernamentală, a efectuat o vizită în Qatar, pentru a sărbători 25 de ani de relații diplomatice dintre cele două state, și s-a întâlnit cu șeicul Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al-Thani.

Guvernul l-a rechemat și pe Victor Haruța – primul ambasador rezident al Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite. Fiul fostului șef al asociației „Spații Verzi” din Chișinău și diplomat de carieră, Victor Haruța a fost numit în această funcție în noiembrie 2018, ambasada din Emiratele Arabe Unite, cu sediul la Abu Dhabi, fiind inaugurată în primăvara aceluiași an.

Tatiana Pârvu a fost rechemată din funcția de ambasadoare a Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos. Ea fost numită în 2018 de președintele Igor Dodon, la propunerea premierului Pavel Filip. Anterior, a activat în cadrul Ministerului de Externe, a fost secretară la Ambasada Moldovei în Ungaria, consilieră în Ambasada Moldovei în Marea Britanie și reprezentantă permanentă a Moldovei la Consiliul Europei.

Și Angela Ponamariov, rechemată din funcția de ambasadoare a Republicii Moldova din Marea Britanie și Irlanda de Nord, este diplomată de carieră. Ea a lucrat, anterior, în câteva ambasade: în Austria, Letonia și Germania. A fost trimisă la Londra în septembrie 2018 de Igor Dodon și Pavel Filip.

Proiectele de decrete urmează să fie transmise președintelui Maia Sandu pentru semnare. Motivele rechemării nu au fost precizate și nu se știe cine va fi numit în locul celor patru diplomați.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG