Linkuri accesibilitate

Guvernul român, condus de Florin Cîțu, ar putea să cadă


USR PLUS plecă din guvernul condus de liberalul Florin Cîțu, București, 6 septembrie 2021.

În România, lupta dintre Partidul Național Liberal și foștii aliați de la guvernare, USR Plus, care au înaintat o moțiune de cenzură cerând demiterea premierului Florin Cîțu, s-a transformat într-o luptă internă între cei doi candidați la conducerea PNL, premierul Florin Cîțu și actualul președinte PNL și președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

USR PLUS, a anunțat că marți că își retrage miniștrii din guvern, pentru a forța discutarea moțiunii de cenzură înaintată alături de partidul extremist AUR. USR PLUS înaintase moțiunea împotriva premierului Cîțu după ce ministrul justiției Stelian Ion – din partea USR PUS- fusese demis de premier săptămâna trecută, în urma unei dispute privind numirea unor procurori cheie la parchetele anti-corupție, DNA și DIICOT dar și a modului cum ar urma să fie distribuite autorităților locale, miliarde de lei pentru dezvoltare (așa-numitul plan Anghel Saligny, în valoarea de 10 miliarde de euro).

În consecință, USR PLUS a înaintat luni, 6 septembrie, o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern, alături de AUR dar înscrierea moțiunii în sine, în Parlament, a fost blocată pe motive procedurale de liberali, cu sprijinul Social Democraților din opoziție.

Luni seară, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban a anunțat că marți va demara procedura de dezbatere și votare a moțiunii, dacă nu va exista cvorum în Birourile Permanente Reunite pentru stabilirea calendarului.

Este de așteptat ca marți dimineață, partidele aflate în dispută să se întâlnească separat cu președintele Klaus Iohannis.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG