Linkuri accesibilitate

Guvernul României înființează Departamentul pentru Relația cu R. Moldova


Guvernul României întărește structurile care răspund de relația cu Republica Moldova, înființând Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova drept structură cu personalitate juridică în subordinea guvernului. Departamentul va fi în coordonarea prim-ministrului, prin preluarea activității Departamentului pentru relația cu Republica Moldova, structură fără personalitate juridică, înființată din 2019.

Conform TVR Moldova, departamentul pentru Relația cu Republica Moldova este condus de un secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului.

De asemenea, Guvernul de la București înființează și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni ca structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin preluarea activității Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, structură fără personalitate juridică.

Totodată, vineri s-a anunțat că la Chișinău va fi deschis încă un Consulat al României, decretul fiind semnat de președintele Klaus Iohannis pe 18 iunie. Se mai înființează consulate suplimentare la Londra și Madrid, țări cu o diaspora românească substanțială. În Spania, aceasta a trecut de un milion.

În R. Moldova sunt trei consulate ale României. Un consulat este deschis la Chișinău, unul – la Bălți, iar altul – la Cahul. Totodată, Ambasada României în R. Moldova are departamente consulare la Chișinău și Ungheni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG