Linkuri accesibilitate

Guvernul României renunță la parteneriatul cu China pentru două reactoare de la Cernavodă


Centrala Nucleară de la Cernavodă produce circa 20% din energia electrică a României

Premierul Ludovic Orban a declarat într-un intreviul dat site-ului Hotnews.ro că îi este „​foarte clar”​ că parteneriatul cu China General Nuclear Power Corporation, compania care ar fi trebuit să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, nu se va finaliza.

Guvernul va căuta un alt partener pentru Cernavodă, premierul Orban spunând vă nu este clar, în acest moment, ce companie va fi. „Vom vedea cu ce partener, Este vorba de partener și finanțare”, a spus prim-ministrul. El a adăugat că investițiile în domeniul energetic vor depinde Acordul verde european.

În luna mai 2019, Guvernul Dăncilă a semnat un memorandum pentru preluarea de către China a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, un acord preliminar de investiții cu corporaţia generală nucleară chineză CGN.

Documentul semnat între România și China prevede ca în termen de 60 de zile lucrătoare să se înfiinţeze o companie de proiect pentru construirea a două noi blocuri energetice, fiecare cu o capacitate de 700 MW. Aceasta va fi deținută în proporţie 51% de chinezi, iar restul, de 49%, va fi al companiei româneşti Nuclearelectrica, care administrează centrala.

Investițiile aproximative sunt estimate la 8 miliarde de dolari.

XS
SM
MD
LG