Linkuri accesibilitate

Guvernul Rusiei aprobă un plan de reducere a numărului de avorturi


Guvernul rus a aprobat măsuri care vizează înjumătățirea numărului de avorturi efectuate înainte de anul 2025, potrivit unui document publicat pe site-ul său.

Planul face parte din cel pe termen lung al guvernului pentru îmbunătățirea situației demografice din țară până în 2025.

Planul stabilește, de asemenea, proiecte pentru o reducere semnificativă a mortalității infantile și materne și o creștere a sănătății reproductive generale.

Ca parte a noilor măsuri privind avortul, autoritățile intenționează să îmbunătățească accesul publicului la asistență juridică, psihologică și medicală pentru femeile gravide care iau în considerare întreruperea sarcinii.

Programul stabilește, de asemenea, obiectivul de a se asigura că 80% dintre femeile care iau în considerare avortul urmează să fie consultate de un medic, cu accent pe creșterea probabilității de a respinge procedura.

Documentul oficial, publicat de presa rusă a stârnit controverse în rândul activistelor feministe, care insistă asupra faptului că avortul ar trebui să fie un drept universal și că rolul statului în reglementarea acestuia ar trebui să fie minim. A fost contestată și concentrarea documentului pe „consolidarea valorilor tradiționale ale familiei”, adesea văzută în Rusia ca un eufemism pentru sentimentul homofob și susținerea politicilor conservatoare. Campania anti-avort a fost susținută de Putin, care a făcut din îmbunătățirea demografiei Rusiei un pilon cheie al președinției sale.

În discursul său despre Starea Națiunii din ianuarie 2020, el a descris scăderea populației Rusiei drept una dintre cele mai mari probleme ale țării.

Ieșirea din această capcană demografică este datoria noastră istorică”, a spus el. „Conservarea și creșterea națiunii noastre este cea mai înaltă prioritate națională”.

Un an mai târziu, într-o videoconferință cu oficialii, a susținut planurile de descurajare proactivă a femeilor din Rusia de a întrerupe sarcinile.

În martie anul acesta, vicepremiera Tatiana Golikova a declarat că numărul avorturilor din Rusia a scăzut cu 39% din 2016. „Sunt cifre serioase”, a spus ea într-o ședință guvernamentală.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG