Linkuri accesibilitate

„Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetățeni americani”


Imagine generică de pe site-ul ambasadei americane la București.
Imagine generică de pe site-ul ambasadei americane la București.

O declarație a Ambasadei Statelor Unite la București pe tema scrisorii avocatului Rudolph Giuliani referitoare la justiția română.

Ambasada Statelor Unite în România a refuzat să comenteze o scrisoare trimisă de avocatul președintelui Donald Trump, Rudolph Giuliani, liderilor politici din România, în care fostul primar din New York părea să ia partea guvernului Dăncilă în disputa internă, românească, legată de modificare legilor justiției.

„Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetățeni americani”, a spus ambasada americană la București citată de portalul de știri Ziare.com. Ambasada a reiterat poziția oficială a Statelor Unite și partenerilor europeni față de situația din România, formulată la 28 iunie, anume că „până recent, România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupției și construirea unui stat de drept eficient”, iar partenerii externi „îi încurajează pe români să continue pe această cale”.

Rudolph Giuliani
Rudolph Giuliani

În scrisoarea publicată luni de Mediafax, Giuliani spune că protocoalele între instituțiile din Justiție și SRI ar submina statul de drept și cere o amnistie a tuturor celor care ar fi fost condamnați și pe baza acestor protocoale.

Luni, ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, a fost chemat să explice Ministerului român de externe o remarcă negativă referitoare la scrisoarea lui Giuliani. Maior spusese că scrisoarea lui Giuliani pare să fie inspirată de eforturile de lobby ale unor persoane care au probleme cu justiția în România.

Nu este limpede ce anume l-a făcut pe Giuliani să intervină în disputele din România. Deși este avocatul personal al lui Trump, el nu are vreo funcție oficială în administrația americană.

Giuliani are pe de altă parte o firmă de consultanță în domeniile managementului și securității, cu activități în Europa de est. Compania a avut de exemplu un contract de consultanță cu orașul Harkov.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG