Linkuri accesibilitate

Guvernul Ungariei, autorizat să organizeze referendum în privința unor legi controversate


Parlamentul Ungariei a autorizat guvernul să organizeze un referendum național în privința unor legi controversate pe care Uniunea Europeană și activiștii pentru drepturile omului le consideră discriminatorii față de comunitatea LGBT+.

La 30 noiembrie, parlamentarii din partidul Fidesz al prim-ministrului Viktor Orban au aprobat pentru referendum patru întrebări legate de programele de educație sexuală în școli și de prezentarea conținutului sexual în mass-media. „Guvernul propune ca cetățenii să aibă șansa de a-și exprima poziția cu privire la problemele propagandei de gen”, a declarat viceministrul Balazs Orban în parlamentul de la Budapesta. Legile controversate interzic discuțiile despre orientarea sexuală și problemele transgender în școală, dar și prezentarea conținutului LGBT în mass-media.

Premierul Orban a cerut referendumul pentru a da o ripostă Comisiei Europene, care a lansat două proceduri legale separate împotriva guvernului ungar. Plebiscitul urmează să aibă loc o dată cu alegerile parlamentare așteptate în primăvară.

XS
SM
MD
LG