Linkuri accesibilitate

Hamas a executat cinci palestinieni, inclusiv doi acuzați de spionaj pentru Israel


Orașul Gaza, vedere generală, mai 2022

Hamas, gruparea militantă islamistă care conduce Fâșia Gaza, a declarat că a executat cinci palestinieni pe 4 septembrie, doi dintre ei fiind acuzați de spionaj pentru Israel în cazuri care datează din 2009 și 2015.

Execuțiile, prin spânzurare sau prin împușcare, au fost primele din 2017 în teritoriile palestiniene.

Grupurile palestiniene și internaționale pentru drepturile omului au condamnat în mod constant pedeapsa cu moartea și au îndemnat Hamas să pună capăt acestei practici. Numele celor condamnați nu au fost furnizate de Hamas, dar aceasta a declarat că trei dintre ei au fost condamnați pentru crimă. Cei doi spioni condamnați aveau 44 și 54 de ani. Hamas a declarat că aceștia au furnizat guvernului israelian informații care au dus la uciderea unor palestinieni. Biroul prim-ministrului israelian a refuzat să comenteze.

Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, are, din punct de vedere tehnic, ultimul cuvânt în ceea ce privește efectuarea execuțiilor, dar nu are niciun control efectiv în Gaza, care este guvernată de Hamas.

Hamas, care a preluat puterea în Fâșia Gaza în 2007, este considerată o organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel.

Între timp, oficiali militari israelieni au declarat că palestinienii au tras asupra unui autobuz israelian pe o autostradă din deșert din Cisiordania ocupată pe 4 septembrie, rănind cinci soldați și șoferul mașinii, alt semn al intensificării violenței în regiune.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG