Linkuri accesibilitate

Harkovul, atacat de trei ori într-o zi. Rusia se răzbună pentru atacarea orașelor din regiunea Belgorod


Soldații ucraineni trăgând în direcția pozițiilor rusești de pe linia frontului în regiunea Zaporizhzhya.
Soldații ucraineni trăgând în direcția pozițiilor rusești de pe linia frontului în regiunea Zaporizhzhya.

Forțele ruse au lovit regiunea Harkov pentru a treia oară pe 16 iulie, a anunțat guvernatorul regiunii care a adăugat că aparent Rusia se răzbună pentru atacarea orașelor din regiunea Belgorod de la granița cu Ucraina.

Oleh Sînehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, i-a avertizat pe oameni să rămână la adăpost, deoarece o alertă aeriană a fost declanșată după căderea întunericului. Sînehubov a susținu mai devreme pe Telegram că un civil a fost ucis în cel de-al doilea atac, care, spune primarul din Harkov, Ihor Terehov, că a avut loc în jurul orei 19:00. Sînehubov afirmă că trei bărbați au fost internați în spital răniți de schije și o persoană a fost tratată la fața locului.

Potrivit Statului Major General ucrainean, armata rusă a lansat patru rachete S-300 din regiunea Belgorod din Rusia. Două dintre rachete au explodat în aer, în timp ce celelalte două au lovit un stadion și un bulevard din oraș.

Guvernatorul regiunii Belgorod a spus că forțele ucrainene au bombardat orașul Șebekino, la aproximativ 5 kilometri de granița cu Ucraina, cu rachete Grad, ucigând o femeie. Viaceslav Gladkov a spus că rachetele Grad au lovit o piață, distrugând o clădire și două mașini. Femeia a murit din cauza rănilor primite de la schije, a spus Gladkov pe Telegram. El a mai afirmat că bombardamentele ucrainene asupra altor două așezări Belgorod pe 16 iulie nu au provocat victime, dar au deteriorat trei case din Gorkovski și depozite, un turn de apă și alte infrastructuri în Ilek-Penkovka.

Valeri Șershen, purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare Tavria, a declarat mai devreme, pe 16 iulie, că trupele ucrainene au avansat cu mai mult de un kilometru de-a lungul liniei frontului, în direcția Berdiansk. Purtătorul de cuvânt a subliniat că acolo se desfășoară lupte intense. „Unitățile ucrainene efectuează recunoașteri aeriene, deminează teritoriile și continuă să efectueze misiuni de foc”, a spus el la televiziunea ucraineană.

Șerșen a adăugat că trupele ruse continuă să ia cu asalt pozițiile ucrainene de lângă Avdiivka și Marinka. Armata Rusă a efectuat 22 de atacuri în timpul zilei, majoritatea în zona Mariinka.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că trupele Kievului resping atacurile rusești din apropierea celor două orașe din regiunea Donețk. De asemenea, comentând luptele în direcția Kupiansk în regiunea Harkov, ea a spus că forțele ruse atacă cele două orașe de două zile la rând. „Suntem în defensivă”, a spus Malyar. „Sunt bătălii aprige. Pozițiile ambelor părți se schimbă dinamic de câteva ori pe zi.”

Maliar a adăugat că au loc confruntări sângeroase în jurul orașului Bahmut. Serhi Cerevati, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene din regiunea de est, a declarat că forțele ucrainene au de câteva săptămâni inițiativa în regiunea Bahmut.

„Ne mișcăm la pas. Cucerim sute de metri în fiecare zi și kilometri în fiecare săptămână”, a spus Cerevati la televiziunea ucraineană. Bătăliile sunt o continuare a contraofensivei de la Kiev lansată luna trecută pentru reluarea teritoriului ocupat de ruși.

Informațiile referitoare la succesele armatei nu au putut fi verificate din surse independente.

Trupele ruse au bombardat din nou regiunea Herson, rănind doi civili chiar în fața locuinței lor, a informat administrația militară regională. „În satul Rozlîv, armata rusă a lovit case particulare. O femeie de 54 de ani și un bărbat de 49 de ani au fost răniți”, se spune în raport. Cei doi răniți au fost tratați la fața locului.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu acordat televiziunii de stat că contraofensiva Ucrainei „nu are succes” și că încercările de a sparge apărarea rusă au eșuat. Putin a criticat, de asemenea, furnizarea de către SUA cu muniții cu dispersie Ucrainei, spunând că „ne rezervăm dreptul de a riposta în același mod” dacă astfel de arme sunt folosite împotriva forțelor ruse. „Federația Rusă are un stoc suficient de diferite tipuri de muniții cu dispersie. Până acum nu le-am folosit”, a afirmat Putin în interviu, care a subliniat că a luat această decizie, în ciuda „cunoscutei penurii de muniție într-o anumită perioadă de timp”.

Ucraina nu a răspuns comentariilor făcute de Vladimir Putin. Kievul și agențiile de informații occidentale au stabilit că Moscova a folosit muniția cu dispersie din primele zile după lansarea masivei invazii a Ucrainei, în februarie 2022.

Munițiile cu dispersie au fost interzise în peste 100 de țări din întreaga lume. New York Times relata cu o zi înainte că Kievul și-a schimbat tactica în contraofensivă pentru a reduce pierderea de armament furnizat de Occident și că se concentrează acum pe atacurile cu artilerie și rachete cu rază lungă.

Ministerul rus al Apărării a raportat pe 16 iulie că a „respins” un atac folosind drone aeriene și maritime care se pare că a vizat flota rusă de la Marea Neagră în portul Sevastopol, în regiunea ucraineană Crimeea ocupată de ruși. RFE/RL nua putut verifica din surse independente informațiile din regiunile unde se poartă lupte grele sau care se află sub ocupație rusă.

În vreme ce luptele se intensifică, acordul intermediat de ONU pentru exportul cerealelor ucrainene prin porturile Mării Negre se apropie de expirare. Ultima navă care a primit aprobarea să călătorească în temeiul acordului de export de cereale a părăsit docul pe 16 iulie. Din 27 iunie, Rusia a refuzat să înregistreze orice noi transporturi conform acordului, care urmează să expire pe 17 iulie.

Pe 14 iulie, un purtător de cuvânt al ONU a declarat că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, așteaptă un răspuns din partea lui Putin la o propunere de prelungire a acordului. Propunerea includea o ofertă de reconectare a unei subsidiare a băncii ruse Rosselkhozbank la sistemul internațional de plăți SWIFT. Putin a spus pe 15 iulie că nu a văzut propunerea. Rusia a amenințat, în mod repetat, că va anula acordul, care a fost prelungit ultima dată acum două luni pe 17 mai, Moscova cerând mai multe concesii suplimentare.

XS
SM
MD
LG