Cazul Moldovei a pus UE pe gânduri. Diferența dintre progresele de pe hârtie, puterea în creștere a oligarhilor, exact în tipul unor guvernări „pro-europene”, pe de o parte, precum și plecările masive ale tinerilor din țară, pe de alta, îi face pe europeni să caute mecanisme de aplicarea Acordurilor de Asociere în interesul tuturor cetățenilor unei țări, şi nu doar a privilegiaților, spune într-un interviu în exclusivitate cu Europa Liberă, europarlamentarul de stânga german, Helmut Scholz. Cât privește banii din asistența macrofinanciară, Scholz contrazice alți europarlamentari și spune că atâta vreme cât Parlamentul European a votat condiționarea acestor bani de aplicarea recomandarilor Comisiei Veneția, banii vor veni doar în aceste condiții.
Europa Liberă: Domnule Scholz, ați fost recent în Moldova și ați revenit de acolo dezamăgit. De ce?
Helmut Scholz: „Am înțeles că 60% din populație părăsește țara. Mai ales tinerii. De ce vor să plece? Unde sunt locurile de muncă? Unde este perspectiva pentru tânăra generație, în special?”
Europa Liberă: Deci doar pe hârtie lucrurile sunt bune, statisticile sunt pozitive şi Moldova progresează.
Helmut Scholz: „Cel puțin asta este impresia mea, dar și concluzia după discuțiile cu societatea civilă și cu partidele de opoziție, care nu au avut șanse reale la alegerile prezidențiale. Sunt foarte critici cu privire la situația drepturilor omului. Eu știu, desigur, că este o diferență mare între drepturile politice, garantate de Constituție, și cum sunt respectate aceste drepturi în viața de zi cu zi, în realitate. Dacă ai o opinie diferită, ai foarte puține șanse să performezi în societate.
După cum știți, am fost la Chișinău în aprilie, şi una dintre concluziile mele a fost că este nevoie de o urgentă de întărire a sistemului legislativ, ca și de aplicarea legilor. Jumătate din pahar este plin și jumătate este gol, după cum spunem noi în Germania. Iar eu nu știu câtă apă este deja în pahar, ca să spun așa. Cazul Moldovei ne-a dat o temă de gandire: cum să aplicăm un Acord de Asociere în interesul tuturor cetățenilor unei țări, cum să facem ca beneficiile unui astfel de acord să fie simțite de toți cetățenii unei țări, si nu doar de unii, de privilegiați?”
Europa Liberă: De ce credeți că președintele Dodon este atât de puternic? De ce este atât de popular?
Helmut Scholz: „Este un om puternic, foarte încrezător în forțele proprii. Ne-a prezentat planurile sale de a dezvolta țara și de a o face eficientă în îndeplinirea obiectivelor sale în Vecinătatea Estică. Asta este cea ce ne-a spus la întâlnirea cu membrii AFET de la Chisinau, din aprilie.”
Europa Liberă: Și ce a spus președintele, care ar trebui să fie rolul UE?
Helmut Scholz: „Cred că UE și toate statele membre ar trebui să își asume o responsabilitate mai mare în ceea ce privește dezvoltarea economică și politică din Moldova prin intensificarea unor programe de
UE și toate statele membre ar trebui să își asume o responsabilitate mai mare în ceea ce privește dezvoltarea economică și politică din Moldova...
schimburi de experiență și practici bune, care să pună presiune pe autăritățile politice din țară, pentru a depăși aceste probleme, pentru a destructura structurile oligarhice.
Vorbim de o țară din ale cărei banci au dispărut sume uriașe de bani. Inclusiv președintele ne-a spus că nu știe unde sunt banii, că a cerut sprijin juridic, a soliticat ajutorul altor state, între care Marea Britanie, pentru deschiderea unor anchete pentru urmărirea traseului banilor și găsirea vinovaților.
A fost produs un raport, care însă a fost ținut secret de autoritățile moldovene. UE, Comisia Europeană, ar trebui să ceară autoritățillor moldovene să publice acest raport și cu aceasta să recreem încrederea cetățenilor R. Moldova în sistemul politic.”
Europa Liberă: Referitor la sistemul politic. Parlamentul European a cerut de mai multe ori autorităților moldovene să aplice recomandările Comisiei Veneția cu privire la schimbările legii electorale. Câtă vreme aceste schimbări nu au fost operate, iar în toamnă vom avea alegeri parlamentare, cum credeți va fi influențat rezultatele acestor alegeri?
Helmut Scholz: „Noi criticăm și acum nerespectarea recomandărilor
Nu ni s-a explicat de ce au optat pentru această formă a legii electorale, și de ce ar fi aceste schimbări în interesul și în beneficiul cetățenilor...
Comisiei Veneția și solicităm aplicarea lor imediată. Problema este că, chiar în cadrul discuțiilor cu guvernul, nu ni s-a explicat de ce au optat pentru această formă a legii electorale, și de ce ar fi aceste schimbări în interesul și în beneficiul cetățenilor? Noi încă mai cerem și sperăm ca aceste recomandări să fie aplicate până la alegerile parlamentare.”
Europa Liberă: Există credeţi speranțe?
Helmut Scholz: „Ar fi, sigur. Noi așteptăm și credem că este și obiectivul cetățenilor moldoveni să ceară acest lucru.”
Europa Liberă: Și banii nu vor veni în Moldova până atunci? Colegi liberali de-ai Dvs. ne-au spus că totuși vor veni…
Helmut Scholz: „Nu, nu vor veni, pentru că Parlamentul a votat condiționarea acestor bani de aplicarea recomandarilor Comisiei Veneția. Și dacă am făcut acest lucru cu Ucraina, nu văd de ce nu am
Dacă țara și societatea nu se reconstruiesc din temelii intrarea în UE nu va fi posibilă...
face la fel cu Moldova. Nici in Ucraina nu am transferat cea de-a treia tranșă a asistenței macrofinanciare. E vorba de banii plătitorilor de taxe europeni și trebuie să fim atenți cum îi chetuim. Dorim ca acești bani să contribuie la dezvoltarea socială, politică și legală a acestor state asociate.
Ca să fim foarte clari, știu că mulți moldoveni așeaptă ca țara lor să devină cât mai curând, cat mai rapid, membru al UE. Acest lucru nu va fi posibil dacă țara și societatea nu se reconstruiesc din temelii. Comisia, Consiliul și Parlamentul ar trebui să spună foarte clar acest lucru, mai ales că nu văd o dorință clară a clasei politice de la Chișinău să aplice cât mai rapid setul de legislatie europeană necesar.”
Europa Liberă: Dar Moldova este o țară mică, se poate, de fapt, integra rapid. Când spuneți „rapid”, ce să înțelegem: 5, 10, 20 de ani?
Helmut Scholz: „Greu de răspuns. Să aplici 23 000 de regulamente și directive în legislatia natională este un ţel ambițios. Dar dincolo de asta este vorba și de societate, care trebuie să se ajusteze, să se adapteze la realitățile europene. Adică nu ai doar drepturi, ci şi obligații ca membru al UE. Devii partea a unui spaţiu cu anuminte valori şi obligatii. Și dacă ne uităm în Ungaria, Polonia, Slovacia, vedem că anumite elemente ale acestui set de reguli sunt puse sub semnul întrebării. Şi asta nu este în interesul UE.”
Europa Liberă: Există o speranță pentru conflictul transnistrean?
Helmut Scholz: „Eu sper ca UE să contribuie la o relație normală cu Moldova, inclusiv prin găsirea unei soluții pentru Transnistria. Dl Dodon ne-a spus că este interesat în găsirea unei soluții tripartite (Moldova, Federația Rusă și Transnistria, cu sprijinul UE) , în care să vedem unde avem interese comune, unde avem interese divergente, și să găsim modalități de a găsi o soluţie de compromis pentru Moldova, Transnistria și Federația Rusă.”
Europa Liberă: Și ce se va întâmpla cu formatul de negociere 5 plus 2?
Helmut Scholz: „Va fi aplicat în continuare, însă e nevoie de o comunicare mai eficientă.”
Europa Liberă: Dar auzim vorbindu-se de acesta soluţie de 20 de ani, fără nici un rezultat. Chiar să luam în serios aceste declaraţii sau sunt doar vorbe?
Helmut Scholz: „Nu doar să ascultam, ci și să acționăm, la alegeri. Şi mă refer la cetăţenii moldoveni: să le dăm votul celor care susțin activ găsirea unei soluții pentru Transnistria prin formatul 5 plus 2.”