Linkuri accesibilitate

Herbert Kickl, liderul partidului radical FPÖ, aspirant la funcţia de cancelar al Austriei


Herbert Kickl, liderul partidului FPÖ
Herbert Kickl, liderul partidului FPÖ

Herbert Kickl, liderul partidului radical de dreapta, FPÖ, anunţă că doreşte să devină viitorul „Volkskanzler”. Cu 30 %, partidul său se află, în ultimele sondaje, pe primul loc

În Germania şi în Austria televiziunile publice organizează aşa numitele interviuri de vară. Invitaţii la aceste convorbiri sunt şefii diferitelor partide parlamentare, cât şi deţinătorii de portofolii ministeriale importante.

Herbert Kickl, liderul partidului radical FPÖ, aspirant la funcţia de cancelar al Austriei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00

În acest context a izbucnit în aceste zile o controversă legată de invitaţii la aceste interviuri. Unii susţin că politicieni care aparţin unor partide extremiste nu ar trebui intervievaţi pentru a nu le oferi o platformă de propagandă. Alţii, în schimb, sunt de părere că reprezentanţii unor partide care sunt în parlament, în urma unor alegeri democratice, nu pot fi excluşi şi trebuie să fie intervievaţi ca orice politician, indiferent de orientarea sa politică.

Controversa a izbucnit în Germania după ce Björn Höcke, liderul grupului parlamentar al partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), din landul răsăritean Turingia, a fost intervievat de postul de televiziune MDR. Indignarea unor comentatori a fost declanşată mai ales din cauza folosirii de către Höcke a unor sintagme împrumutate din arsenalul lingvistic nazist. Potrivit ultimelor sondaje, pentru AfD ar vota 20 la sută din electoratul german.

De o popularitate cu mult mare se bucură fratele austriac al AfD, Partidul aşa-zis Liberal (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ) pentru care ar vota 30 la sută din electorat.
Sondaj din Austria (Grafic: Statista)
Sondaj din Austria (Grafic: Statista)

În cadrul „interviurilor de vară”, televiziunea publică austriacă (ORF) l-a avut ca invitat, luni seara, pe Herbert Kickl, liderul partidului radical de dreapta FPÖ.

Farmecul indiscret al provocării

Interviul a început cu o provocare a lui Kickl care a comparat încăperea cu farmecul discret al unei camere de anchetă a fostei Securităţi est-germane Stasi. Au urmat atacuri masive contra partidelor politice, împotriva coaliţiei guvernamentale, conservator-ecologistă (formată din Partidul Popular Austriac, ÖVP, şi Partidul Ecologist), împotriva sistemului politic, în general, şi, în special, împotriva aşa numitelor „elite” care se află în fruntea Uniunii Europene.

Precizăm că termenul „elite” este strecurat deseori în discursul unor grupări extremiste, având şi o conotaţie antisemit-conspiraţionistă. În discursul organizaţiilor extremiste aluzia la elite, sugerează existenţa unui grup secret care aspiră la cucerirea puterii globale şi care urmăreşte desfiinţarea naţiunilor şi statelor naţionale.

Simpatia lui Kickl pentru Mişcarea Identitară

Una dintre aceste grupe extremiste este Mişcarea Identitară din Austria (Identitäre Bewegung Österreich – IBÖ, fondată în 2012).

(Mişcarea acţionează sub denumiri similare şi în alte ţări europene, orientându-se după principiile doctrinare ale Noii Drepte. „Mişcarea identitară” a apărut prima dată în Franţa sub denumirea „Bloc identitaire” - fondat după ce organizaţia precursoare, cunoscută dub denumirea „Génération identitaire” a fost interzisă în 2004. Apoi s-a extins şi în alte ţări europene, inclusiv în ţări postcomuniste ca România, unde acţionează diverse grupuleţe care au preluat termenul „identitar”, incluzându-l în numele organizaţiei lor. Simbolul grupării identitare germane şi austriece este litera greacă lambda (Λ), reprodusă pe un fundal negru-galben.)

În interviul citat, Herbert Kickl nu şi-a ascuns simpatiile pentru Identitari, calificându-i ca un simplu NGO de dreapta. A mai spus că dacă partidul FPÖ consideră că Identitarii au proiecte acceptabile, atunci le va sprijini, aşa cum va sprijini şi proiecte ale organizaţiei Greenpeace.
Kickl a uitat însă să spună că Identitarii se află în vizorul Serviciului de Informaţii Interne (DNS) şi nicidecum organizaţia Greenpeace.

În Raportul anual al Serviciului pentru Informaţii Interne din Austria, (Direktion Staatsschutz und Nachrichtendienst – DSN – raportul poate fi descărcat integral aici) se spune că Mişcarea Identitară recurge la o retorică xenofobă, anti-islamică, homofobă, euro- şi coronasceptică, anti-migraţionistă şi antisemită, adoptând o atitudine de înţelegere pentru acţiuni violente şi teroriste contra unor musulmani. Tot acolo se spune că mişcarea se prezintă ca un NGO patriotic şi luptă pentru păstrarea identităţii culturale omogene a tuturor popoarelor europene (p. 16).

(Şeful identitarilor austrieci este Martin Sellner. Se ştie că Sellner întreţine relaţii apropiate de colaborare cu extremiştii germani. Aşa se explică şi prezenţa sa la numeroase demonstraţii contra măsurilor sanitare, sau la cele în cursul cărora s-a cerut anularea sancţiunilor impuse Rusiei şi deschiderea gazoductului, Nord Stream 2.)

Sondaj din Germania, 18.8. 2023 (Grafic, TV/ZDF)
Sondaj din Germania, 18.8. 2023 (Grafic, TV/ZDF)

Kickl vrea să devină „Volkskanzler”-ul Austriei

Pornind de la faptul că FPÖ se află pe primul loc în sondaje şi are toate şansele să obţină, anul viitor, cele mai multe voturi la alegerile generale, Kickl a spus că vrea să preia şefia guvernului şi să devină „Volkskanzler-ul” ţării. Folosind termenul „Volkskanzler”, în traducere: cancelar popular sau al poporului, Kickl şi-a dezvăluit involuntar rădăcinile politice. Se ştie că presa nazistă l-a adulat pe Hitler cu acest cuvânt compus, descriindu-l ca o personalitate providenţială care întruchipează calităţile unui „Volkskanzler”.

Herbert Kickl însă nu va avea majoritatea absolută şi va trebui să-şi caute parteneri într-o viitare coaliţie. Mai toate partidele parlamentare au respins o alianţă cu FPÖ. Inclusiv, Partidul conservator (ÖVP) al actualului cancelar Nehammer.

Înaintea alegerilor regionale din landurile Austria Inferioară şi Salzburg, conservatorii au respins, de-asemenea, alianţe cu radicalii de dreapta din FPÖ. Realitatea post-electoară însă a dovedit că nu s-au ţinut de cuvânt. În ambele landuri se află la putere guverne de coaliţie în care au intrat şi radicalii din FPÖ. În acordul de guvernare din Austria Inferioară, FPÖ-ul a reuşit să-şi integreze fragmentar doctrina xenofobă. Astfel, acordul prevede, între altele, că elevilor le este interzis în pauze să vorbească în alte limbi, în afară de germană.

Deoarece preşedintele austriac ar putea să desemneze pe oricine doreşte pentru funcţia de cancelar, Kickl a lansat contra actualului şef de stat un val de acuzaţii. Între altele, a spus că preşedintele acţionează că un „totalitarist” şi conspiră împotriva voinţei poporului austriac.

Previous Next

XS
SM
MD
LG