Linkuri accesibilitate

Prietena austriacă a lui Putin


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, dansează cu ministrul de externe al Austriei, Karin Kneissl, în timpul nunții acesteia cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, dansează cu ministrul de externe al Austriei, Karin Kneissl, în timpul nunții acesteia cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger.

Fosta ministră de externe a Austriei, Karin Kneissl, intenţionează să se stabilească în Rusia

„Austria a trădat Rusia”. Asta e părerea fostei ministre de externe din Austria, Karin Kneissl, relatează postul public de televiziune din Viena, ORF. Declaraţia a fost făcută la St. Petersburg, unde ex-ministra Kneissl a participat recent la aşa-numitul Forum Economic Internaţional (SPIEF).

La acest forum, iniţiat de Moscova, au participat în anii trecuţi numeroşi politicieni de prim rang. În 2017 a fost prezent acolo şi fostul cancelar social-democrat austriac, Christian Kern (SPÖ), iar în 2021 a luat parte prin video, ex-cancelarul conservator Sebastian Kurz (ÖVP). După invazia din Ucraina, în februarie 2022, numărul participanţilor „s-a micşorat drastic”, precum remarcă ziarul vienez, Wiener Zeitung (din 16 iunie a.c.). Cel mai important oaspete a fost anul acesta ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, confirmând astfel relaţiile apropiate speciale care există între Budapesta şi Moscova. Au mai venit la această întâlnire şi reprezentanţi din Cuba, din Emiratele Arabe Unite sau din Kîrgîstan. Pe lângă absenţa unor politicieni europeni şi occidentali s-a remarcat că au lipait şi reprezentanţii unor concerne care în anii trecut şi-au lărgit acolo aria afacerilor.

Faptul că presa occidentală a fost exclusă de la evenimentul din St. Petersburg aruncă o lumină semnificativă asupra politicii oficiale a Rusiei, interesată de păstrarea monopolului asupra informaţiilor (cenzurate şi manipulate), destinate opiniei publice interne şi internaţionale. Măsura a fost explicată de purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, ca o reacţie faţă de presa din state considerate neprietene. Explicaţia lui Peskov a fost răspândită de agenţia TASS, fiind preluată de presa austriacă în relatările şi comentariile despre Forumul din St. Petersburg.​

Kneissl alături de un reprezentant al AfD

Alături de Kneissl a fost prezent la Forumul din St. Petersburg şi un reprezentant al partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), deputat în Bundestag (parlamentul federal german), Matthias Moosdorf. Cei doi au dezbătut modalităţile prin care ar putea fi susţinută poziţia actuală a Rusiei în străinătate. Partidul german AfD, calificat de Serviciul Federal de Informaţii Interne (Verfassungsschutz) drept o formaţiune politică radicală de dreapta, are o atitudine ambivalent-difuză faţă de Moscova. Pe de o parte, conducerea s-a delimitat cu jumătate de gură de agresiunea contra Ucrainei, pe de altă parte, AfD are o serie de activişti care-şi afişează simpatiile pentru Putin.

Afinităţile pro-putiniste ale lui Karin Kneissl sunt, de asemenea, binecunoscute. Faptul că Vladimir Putin a fost invitat în august 2018 la nunta ei a fost cea mai bună dovadă. Filmările de la nuntă care au reţinut imaginile cu Putin dansând cu mireasa şi apoi alocuţiunea preşedintelui rus au făcut înconjorul lumii. Kneissl, născută în anul 1965 la Viena, a deţinut portofoliul externelor, din decembrie 2017 până-n iunie 2019. Pentru acest post a fost desemnată din partea Partidului aşa-zis Liberal din Austria – FPÖ, Freiheitliche Partei Österreichs.

(Partidul radical de dreapta, FPÖ – Freiheitliche Partei Österreichs – se prezintă ca un partid liberal, ceea ce se reflectă în preluarea unui termen neoaş german „freiheitlich” în numele formaţiunii. „Freiheitlich” este un sinonim pentru neologismul „liberal”, şi provine de la paşoptişti. Ca atare, denumirea Partidul „Libertăţii”, precum e, deseori, numit în publicistica de limbă română, este o traducere şi preluare necorespunzătoare a termenului din presa anglo-saxoană. Partidul, înfiinţat în 1955, a cunoscut un prim succes în perioada cînd fusese condus de populistul naţionalist Jörg Haider, 1950-2008. În anul 2000, FPÖ a devenit partener de coaliţie în guvernul condus de Partidul Popular Austriac, ÖVP – Österreichische Volkspartei, ceea ce a declanşat atunci un boicot diplomatic şi sancţiuni ale Uniunii Europene.)

Deşi nu era membră de partid, Kneissl a susţinut linia ultraconservatoare, xenofobă şi eurosceptică a acestui partid, devenit atunci din nou partener de coaliţie în guvernul condus de Partidul Popular Austriac (ÖVP).

Idila de la nuntă între timp s-a destrămat. Kneissl a divorţat acuzându-şi fostul soţ de violenţă domestică. A părăsit şi Austria, stabilindu-se în Liban (ca refugiată din motive politice, precum susţine ea). Acum intenţionează să-şi schimbe domiciliul şi se va muta în Rusia, unde, până-n 2022, fusese membră în consiliul de administraţie al concernului Rosneft. Potrivit ziarului vienez Der Standard, după ce se va muta în Rusia, Kneissl va prelua conducerea unui cerc de discuţii (un „think-tank politic”, intitulat „Gorki”), care va funcţiona la St. Petersburg.

Previous Next

XS
SM
MD
LG