Linkuri accesibilitate

China adoptă controversata lege a securității naționale pentru Hong Kong


Protest în Hong Kong, în ajunul adoptării la Beijing a controversatei legi a securității naționale pentru fosta colonie britanică, 27 mai 2020.
Protest în Hong Kong, în ajunul adoptării la Beijing a controversatei legi a securității naționale pentru fosta colonie britanică, 27 mai 2020.

Congresul Naţional al Poporului , organul legislativ din China, a adoptat joi legea securităţii naţionale pentru Hong Kong. Congresul este o structură formală, al cărui rol este de a legifera deciziile Partidului Comunist. Legea a fost adoptată la încheierea sesiunii parlamentare anuale.

Noua lege interzice acțiunile care pot fi catalogate drept acte de trădare, subminare a securității naționale sau amestec extern în treburile interne ale fostei colonii britanice. Pentru a asigura respectarea noii legi, este permisă prezența unor forte de securitate din China continentală în Hong Kong, în eventualitatea unor proteste.

Legea chineză are prioritate faţă de legislaţia internă din Hong Kong.

Mulți localnici și guverne occidentale, în primul rând Statele Unite, văd în acestă lege o amenințare la adresa autonomiei fostei colonii britanice, retrocedată Chinei în 1997.

Miercuri, în Congres american, secretarul de stat Mike Pompeoa a declarat că după toate aparențele Hong Kong și-a pierdut statutul de autonomie. În aceste condiții, a subliniat Pompeo, Hong Kong și-ar putea pierde și statutul privilegiat în relațiile comerciale cu Statele Unite, ceea ce i-ar afecta profund economia și poziția de centru financiar international.

Hong Kong se bucură de clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile cu Statele Unite încă din perioada când era colonie britanică dar de anul trecut, prelungirea acestei statut preferențial depinde de secretarul de stat, care trebuie să confirme faptul că fosta colonie rămâne autonomă de China continentală.

„Nimeni nu mai poate susține astăzi că Hong Kong se bucură de un grad mare de autonomie față de China” a spus însă miercuri Mike Pompeo în Congres. Secretarul de stat a subliniat că noua lege a securității nu este decât „încă o măsură într-o serie de acțiuni ale Beijing-ului” care subminează autonomia și libertățile civile din Hong Kong.

XS
SM
MD
LG