Linkuri accesibilitate

Hong Kong: activistă reținută de poliție pentru încercarea de a comemora victimele masacrului din Piața Tiananmen


Chow Hang Tung

Poliția din Hong Kong a reținut un lider pro-democrație încerca să organizeze privegherea anuală la lumina lumânărilor pentru victimele represiunii din Piața Tiananmen de acum 32 de ani. Chow Hang Tung, vicepreședinta Alianței din Hong Kong în sprijinul mișcărilor democratice patriotice din China, a fost arestată de poliție la începutul zilei de astăzi, a anunțat presa din Hong Kong. Poliția nu a comentat încă arestarea, dar o sursă a poliției a declarat pentru agenţia France Presse că Chow Hang Tung a fost reținută sub suspiciunea că ar fi anunțat public o întrunire ilegală.

Chow organizează privegherea anuală dedicată victimelor represiunii militare din Piața Tiananmen, din Beijing, în 1989. Ceremoniile comemorative au fost anulate de autoritățile orașului, invocând raţiuni de sănătate publice din cauza pandemiei de coronavirus. Chow, în vârstă de 37 de ani, este unul dintre puținii activiști democrați proeminenți rămași in Hong Kong și care nu este încă în închisoare. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite „vor continua să fie alături de poporul chinez și cer guvernului lor să respecte drepturile universal ale omului”.

Protestele pro-democraţie din piaţa Tienanmen din Beijing din 1989 au fost reprimate brutal de autoritățile comuniste la 4 iunie. Sute de studenţi neînarmați care manifestau pentru democraţie și drepturi civice au fost ucişi de tancurile milițiilor comuniste. La Hong Kong, în fiecare an – până acum doi ani - este organizat un priveghi la lumina luminărilor în memoria studenţilor omorâți.

Vezi comentarii

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG