Linkuri accesibilitate

Hong Kong: Carrie Lam avertizează că noua lege a securității naționale va fi aplicată cu „hotărâre”


Hong Kong: ca să nu cadă sub incidența legii securității naționale, protestatarii țin foi albe de hîrtie, 3 iulie 2020.
Hong Kong: ca să nu cadă sub incidența legii securității naționale, protestatarii țin foi albe de hîrtie, 3 iulie 2020.

Carrie Lam, lidera administrației din Hong Kong, a avertizat că noua lege a securității naționale, adoptată recent de conducerea comunistă chineză , va fi aplicată cu „hotărâre” iar încălcarea ei poate atrage „pedepse drastice”. Luni au fost făcute publice unele din prevederile acestei legi, care interzice așa-numite „actele subversive, de separatism, terorism și complicitate cu forțe străine”. Mai mult, este limitată drastic activitatea organizațiilor internaționale sau finanțate din afara țării. Poliția din China continentală are dreptul să intervină direct în Hong Kong pentru a restabili ordinea, iar prevederile legii nu pot fi atacate în tribunalele din Hong Kong. Totodată, a început îndepărtarea din librării și biblioteci a literaturii zis „subversive”, care pledează pentru autonomie. Un act caracterizat drept „Orwellian” de secretarul de stat american Mike Pompeo.

Guvernul de la Londra a anunțat deja că ar putea oferi cetățenilor Hong Kong-ului o ușurare a procesului de obținere a cetățeniei britanice, iar asta ar face ca peste trei milioane de locuitori din Hong Kong să se poată muta în Marea Britanie. Ambasadorul chinez la Londra a spus că guvernul său se opune ferm acestei măsuri, și a afirmat că Londra nu are suveranitate, jurisdicție sau drepturi de supraveghere asupra Hong Kong-ului, fostă colonie britanică, retrocedată Chinei în 1997.

Criticii noi legii a securității spun că de fapt este menită să înăbușe protestele pro-democrație dar și că subminează principiul de bază „un stat, două sisteme politice” care stă la baza acordului de retrocedare a fostei colonii britanice. Pentru moment, locuitorii din Hong Kong se bucură de libertăți civice mult mai mari decât cetățenii Chinei continentale

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG