Linkuri accesibilitate

Hotărârea de eliberare condiționată a fostului premier Vlad Filat va fi atacată în justiție


Fostul premier, Vlad Filat, Chișinău, 4 decembrie

Hotărârea Judecătoriei Ciocana de eliberare condiționată a fostului a fostului premier Vlad Filat, va fi atacată în instanța superioară. Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că noua administrație a Penitenciarului nr. 13 a decis să înainteze un recurs împotriva hotărârii care a provocat nenumărate discuții în societate. În opinia ministrului, eliberarea atât de rapidă a lui Filat stârnește multe suspiciuni care trebuie clarificate, informeaza agentia IPN.

„Eu nu consider că sistemul compensatoriu se aplică cumulativ cu sistemul de eliberare condiționată înainte de termen. Lucrurile nu stau tocmai bine la aplicarea respectivei legislații și eu am să clarific chestiunile date”, a spus ministrul justiției, la TVR Moldova.

Tot miercuri, noul ministru al justiției anunța că vor fi demiteri în Administrația Națională a Penitenciarelor din cauza eliberării lui Vlad Filat.

Marți, avocatul lui Vlad Filat a explicat că eliberarea condiționată a fostului premier a fost posibilă datorită deciziilor CEDO și legilor moldovene care prevăd reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste și permit punerea în libertate a deținuților după ispășirea a 2/3 din pedeapsă. „Filat a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare. Două treimi din pedeapsă înseamnă șase ani. Acum el a împlinit patru ani. S-a calculat un an pentru doi, pentru că a fost deținut în Penitenciarul nr. 13, în condiții inumane”, a spus avocatul Ion Vîzdoaga televiziunii TV8.

Lipsit de imunitate parlamentară și arestat în octombrie 2015, Filat a fost condamnat pentru corupere pasivă și trafic de influență în baza unui autodenunț al fostului bancher Ilan Șor.

XS
SM
MD
LG