Linkuri accesibilitate

HRW avertizează Rusia și Ucraina să nu amplaseze baze militare în zone civile


Flori și jucării lăsate de oameni pe locul unde Liza, o fetiță de 4 ani, a fost ucisă de o rachetă ruseascăîn Vinița, 15 iulie 2022
Flori și jucării lăsate de oameni pe locul unde Liza, o fetiță de 4 ani, a fost ucisă de o rachetă ruseascăîn Vinița, 15 iulie 2022

Human Rights Watch (HRW) afirmă că atât Rusia, cât și Ucraina trebuie să evite amplasarea de baze militare în zone civile în timpul operațiunilor de luptă dacă nu i-a relocat, mai întâi, pe locuitori.

Organizația de apărare a drepturilor omului care are sediul la New York a declarat într-un raport din 21 iulie că ambele părți implicate în războiul din Ucraina au expus civilii la riscuri inutile, amplasându-și trupele în zone populate, fără a muta civilii în zone mai sigure, în ciuda dreptului umanitar internațional care obligă părțile implicate în conflict să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a-i proteja pe civili.

HRW are informații de patru cazuri în care forțele rusești au amplasat baze militare în zone populate și trei cazuri în care militarii ucraineni au luat măsuri similare fără a muta civilii în zone mai sigure. Atacurile ulterioare asupra acestor baze au dus la moartea și rănirea civililor, a declarat organizația. „Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, civilii au fost prinși în lupte în mod inutil", a declarat Belkis Wille, de la HRW. El a adăugată că „Atât forțele rusești, cât și cele ucrainene trebuie să evite să-și amplaseze trupele printre civili. De asemenea, trebuie să facă tot ce pot pentru a îndepărta civilii din apropierea frontului".

HRW a declarat că a scris pe 6 mai ministerelor rus și ucrainean al Apărării, cerând detalii despre măsurile pe care forțele lor armate le iau „pentru a reduce numărul victimelor civile, pentru a îndepărta civilii din apropierea luptelor și pentru a evita desfășurarea de forțe în zone dens populate". Niciuna dintre părți nu a răspuns, a precizat HRW.

Organizația a îndemnat Rusia și Ucraina să respecte legile războiului aplicabile în timpul conflictelor armate internaționale, așa cum sunt ele în Convențiile de la Geneva din 1949 și în dreptul internațional cutumiar.

Potrivit legislației internaționale, a precizat HRW, părțile implicate în conflict trebuie să ia măsurile de precauție necesare „în cea mai mare măsură posibilă” pentru a proteja civilii și obiectele civile aflate sub controlul lor de pericolele care rezultă în urma operațiunilor militare; să evite amplasarea țintelor militare în interiorul sau în apropierea zonelor dens populate și să încerce să îndepărteze civilii și obiectele civile aflate sub controlul lor din apropierea țintelor militare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG