Linkuri accesibilitate

HRW: Rușii au jefuit instituțiile culturale de la Herson


Pe 26 octombrie, forțele ruse au furat moaștele Prințului Grigore Aleksandovici Potemkin, întemeietorul imperial al orașului Herson, care a ctitorit Catedrala Sf Ecaterina în secolul 18 (HRW)
Pe 26 octombrie, forțele ruse au furat moaștele Prințului Grigore Aleksandovici Potemkin, întemeietorul imperial al orașului Herson, care a ctitorit Catedrala Sf Ecaterina în secolul 18 (HRW)

Forțele armate ale Rusiei și civilii aflați sub comanda lor au furat mii de obiecte de valoare și opere de artă din două muzee, o catedrală și o arhivă națională de la Herson, înainte de a se retrage după o ocupație de opt luni a orașului, se spune într-un comunicat al organizației Human Rights Watch (HRW), dat publicității pe 20 decembrie.

De la invazia Rusiei în Ucraina, forțele sale armate au jefuit cel puțin alte cinci instituții culturale din sudul Ucrainei, și toate aceste cazuri sunt crime de război, se mai spune în comunicatul HRW de marți.

„În ultimele zile ale ocupației de la Herson, trupele ruse au încărcat tablouri, obiecte din aur și argint, obiecte de artă din Grecia antică, icoane și documente istorice în camioane cu destinația în teritorii controlate de Rusia”, spune Belkis Wille, directoare asociată pentru crize și conflicte de la HRW.

„Jefuirea sistematică a fost o operațiune organizată pentru a le fura ucrainenilor tezaurul național și este o crimă de război pentru care jefuitorii trebuie trași la răspundere”.

Forțele ruse au ocupat orașul Herson din 2 martie până pe 11 noiembrie. În această perioadă, și mai ales în ultimele trei săptămâni de la sfârșit, soldații ruși și alți agenți de stat lucrând cu ei au jefuit Muzeul regional de artă Herson, Muzeul regional de la Herson, Catedrala Sf. Ecaterina și Arhivele naționale ale regiunii Herson.

Se bănuiește că obiectele furate au fost duse în Crimeea

Human Rights Watch a vizitat aceste patru instituții din Herson la sfârșitul lunii noiembrie 2022, și a stat de vorbă cu opt reprezentanți ai acestora, martori la acțiunile de jaf. În cele două muzee, semnele jafului erau vizibile: rame și pereți goi, cutii de sticlă sparte, rafturile pe care erau prezentate sau depozitate obiectele de valoare erau golite, precum și resturi de material pentru împachetat.

Nu se cunoaște destinația operelor și obiectelor de artă furate, dar mai multe imagini postate pe rețelele de socializare, imagini verificate de HWR, dau de înțeles că cel puțin câteva dintre ele au fost duse în Crimeea ocupată de Rusia.

Directoarea adjunctă a Muzeului de artă regional din Herson, Hanna Srîpka, a pus că forțele ruse au instalat un nou director al muzeului în iulie, iar din 31 octombrie până pe 4 noiembrie, 10 aparent specialiști în artă ruși, cu sprijinul a cel puțin alte 30 de persoane au furat aproximativ 10.000 de opere de artă din colecția de 13.500 a muzeului, majoritatea picturi ale unor artiști ucraineni și ruși renumiți, și ale altor artiști europeni din secolele 19 și 20. Le-au încărcat în două camioane și duși au fost.

Forțele ruse au furat moaștele Prințului Grigore Potemkin din Catedrala de la Herson

La Muzeul regional din Herson, specializat pe istorie locală și istorie naturală, directorul, secretarul și un paznic al instituției au spus reprezentanților Human Rights Watch că muzeul a fost jefuit pe 24-26 octombrie, de aproximativ 70 de persoane, majoritatea îmbrăcate în haine civile, sau care păreau a face parte din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Au lăsat neatinsă colecția de floră și faună, dar au furat aproape tot restul, obiecte din argint, din aur scitic, medalii imperiale rusești, vase din Grecia antică și obiecte din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe 26 octombrie, forțele ruse au furat moaștele Prințului Grigore Aleksandovici Potemkin, întemeietorul imperial al orașului Herson, care a ctitorit Catedrala Sf Ecaterina în secolul 18, a spus principalukl preot al lăcașului de cult, Părintele Vitalie. Potemkin e cunoscut și pentru rolul jucat în anexarea la Rusia țaristă a Hanatului tătarilor crimeeni în 1783.

Jaful de la Herson nu e primul caz din Ucraina în ultimele zece luni

În mai multe rânduri, dar în special chiar înainte de a părăsi orașul, trupele rusești au furat importante documente istorice de la Arhivele Naționale ale regiunii Herson, a declarat directoarea Arhivelor, Irina Lopușinska. E vorba în cea mai mare parte de documente cu valoare istorică din secolele 18 și 19, hărți regionale de marre valoare, planuri de urbanistică, o colecție de mari dimensiuni de periodice antebelice, și aproape tot ce avea legătură cu perioada pre-revoluționară.

În fiecare din cele patru locații, mai multe persoane i-au întrebat pe jefuitori de ce iau aceste obiecte și li s-a răspuns de fiecare dată că o fac sau pentru a le proteja de bombardamentele ucrainene, sau pentru pentru a nu fi furate de militarii ucraineni.

Aparent, jaful de la Herson nu e primul caz din Ucraina în ultimele zece luni, spune Human Rights Watch.

Se relatează că pe 28 aprilie forțele ruse au jefuit obiecte de artă, relicve religioase și alte lucruri din trei muzee de la Mariupol, sudul Ucrainei: Muzeul de folclor și istorie locală, Muzeul folcloric și Muzeul de artă Kuindzhi. Consiliul local de la Mariupol a raportat că peste 2.000 de obiecte au fost furate din aceste muzee și încărcate în camioane rusești.

Legea umanitară internațională interzice jaful și prada, care sunt crime de război

Se relatează de asemenea că pe 30 aprilie, forțele ruse au jefuit Muzeul de istorie locală de la Melitopol, regiunea Zaporojie, furând între altele obiecte rare de aur scitic.

După declanșarea invaziei pe 24 februarie, forțele ruse au avariat și distrus de asemenea zeci de instituții culturale în atacurile lor asupra teritoriului ucrainean, se mai spune în comunicatul HWR.

Human Rights Watch precizează că legea umanitară internațională interzice jaful și prada. Jaful este însușirea ilegală a oricărei proprietăți în timpul unui conflict armat împotriva voinței proprietarului de drept și este o crimă de război.

Legea umanitară internațională interzice de asemenea, considerându-le o „încălcare gravă” a Convențiilor de la Geneva, și o crimă de război potrivit statutului Tribunalului Penal Internațional (TPI), „distrugerea extinsă și însușirea de proprietate nejustificată de necesitatea militară și întreprinse în mod ilegal și fără motiv”.

Toate jafurile comise de Rusia în muzeele și instituțiile culturale din Ucraina sunt crime de război. Toți cei vinovați, din armată și civili, trebuie trași la răspundere”.

„Locuitorii din Herson au suferit deja luni de tortură și de abuzuri în timpul ocupației ruse, și după asta au trebuit să vadă cum moștenirea loc culturală și istorică este împachetată și luată. Poporul ucrainean trebuie să primească înapoi toate obiectele furate iar cei care le-au furat trebuie aduși în fața justiției”, spune Belkis Wille, directoare asociată pentru crize și conflicte de la Human Rights Watch.

(sursa: WRW)

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG