Linkuri accesibilitate

Human Rights Watch: Belarus și Polonia încalcă drepturile migranților


Migranți la un centru de transport și logistică, în apropiere de granița belaruso-poloneză, în regiunea Grodno, Belarus, 23 noiembrie 2021
Migranți la un centru de transport și logistică, în apropiere de granița belaruso-poloneză, în regiunea Grodno, Belarus, 23 noiembrie 2021

Organizația pentru Drepturile Omului Human Rights Watch (HRW) spune că impasul de la granița dintre Belarus și Polonia, unde au fost blocați mii de migranți, duce la încălcări „grave” ale drepturilor omului împotriva migranților și solicitanților de azil de către guvernele ambelor țări.

Într-un raport publicat pe 24 noiembrie, organizația cu sediul la New York a citat oameni blocați la graniță spunând că au fost „împinși înapoi, uneori violent”, de către polițiștii de frontieră polonezi în Belarus.

„De partea cealaltă, informațiile despre violență, tratament inuman și degradant și constrângere din partea polițiștilor de frontieră din Belarus au fost la ordinea zilei”, a adăugat HRW.

Începând din august, mii de oameni, majoritatea din Siria, Irak și Yemen, au ajuns în capitala Belarusului, Minsk, prin intermediul agențiilor de voiaj din Orientul Mijlociu, care i-au amăgit cu informații false despre o intrare ușoară în UE, potrivit HRW.

UE acuză Minskul că îi împinge pe migranți să treacă în Polonia și în alte două țări din UE, Lituania și Letonia, pentru a destabiliza blocul, ca răspuns la sancțiunile europene impuse în urma reprimării brutale a protestelor post-electorale din anul trecut.

„Dacă R. Belarus a creat această situație fără a ține cont de consecințele ei umane, Polonia împărtășește responsabilitatea pentru suferința acută din zona de frontieră”, a declarat miercuri Lydia Gall, cercetător-senior pentru Europa și Asia Centrală la HRW.

Bărbați, femei și copii au fost pe post de mingi de ping-pong...
Lydia Gall

„Bărbați, femei și copii au fost pe post de mingi de ping-pong zile sau săptămâni de-a rândul, pe vreme friguroasă, fără asistență umanitară, care a fost blocată de ambele părți”, a mai spus Gall.

Activiștii grupării pentru drepturile omului au mers în ambele țări în octombrie și au intervievat 19 migranți. Ei le-au spus „povești îngrozitoare despre traversarea pădurilor, mlaștinilor și râurilor la temperaturi coborâte, fără mâncare zile, iar în unele cazuri săptămâni de-a rândul”.

Cel puțin 13 migranți au murit la graniță de la începutul crizei.

HRW a spus că atât Belarus, cât și Polonia au obligația de a preveni noi decese, asigurând acces umanitar regulat persoanelor blocate în zona de frontieră.

Frontiera dintre Polonia și Belarus – scena tragediilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG