Linkuri accesibilitate

„Iadul pe pământ”: Zelenski promite să apere orașul Bahmut, în ciuda furibundei ofensive ruse


Un soldat ucrainean stă într-un tanc pe linia frontului, în apropiere de Bahmut, la 6 martie.
Un soldat ucrainean stă într-un tanc pe linia frontului, în apropiere de Bahmut, la 6 martie.

Rusia a lansat noi valuri de atacuri asupra orașului Bahmut în ultimele 24 de ore, a anunțat armata ucraineană pe 7 martie, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a promis să consolideze apărarea orașului Bahmut din estul regiunii Donețk.

În dimineața de 7 martie, a fost declanșată alarma antiaeriană în Ucraina, dar nu există informații deocamdată referitoare la atacurile rusești.

„În ultimele 24 de ore, soldații ucraineni au respins peste 140 de atacuri inamice”, informează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său cotidian, adăugând că orașul Bahmut a fost, din nou, cea mai afectată zonă în urma ofensivei Rusiei.

În ciuda pierderilor semnificative, a precizat Statul Major General, Rusia continuă să încerce să ia cu asalt Bahmut și împrejurimile sale. „În ultimele 24 de ore, inamicul a efectuat 37 de atacuri în apropierea satului Dubovo-Vasilivka”, a spus acesta, referindu-se la o așezare care se află chiar la nord-est de Bahmut.

Zelenski a afirmat în discursul său nocturn din 6 martie că a discutat despre situația din Bahmut cu Valeri Zalujni, comandantul suprem al forțelor armate, și cu Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, și aceștia „s-au pronunțat în favoarea continuării operațiunii defensive și a consolidării, în continuare, a pozițiilor noastre în Bahmut”, după cum scrie pe pagina de internet a președinției. „Comandamentul militar a susținut în unanimitate această poziție”, a precizat Zelenski. „Nu au existat alte puncte de vedere. I-am spus comandantului suprem să găsească forțele necesare pentru a-i susține pe băieții noștri în Bahmut.”

Volodimir Nazarenko, un comandant al trupelor ucrainene din Bahmut, a vorbit într-o înregistrare video pe Telegram, la 6 martie, despre situația dificilă din Bahmut și din jurul orașului, dar el și alți lideri au promis că vor continua lupta.

„Situația din Bahmut și din împrejurimile lui este iadul pe pământ, la fel ca pe întregul front de est”, spunea Nazarenko.

Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, notează că eforturile de apărare ucrainene au epuizat substanțial resursele militare rusești, dar că forțele Kievului ar putea efectua acum o „retragere strategică treptată” de pe unele poziții.

Cu toate acestea, comandanții ucraineni au subliniat că menținerea orașului Bahmut ar împiedica forțele rusești să avanseze mai adânc în partea de vest a Donețkului, în direcția Sloviansk și Kramatorsk.

Noi semne de nemulțumire la Moscova au apărut pe 6 martie din partea șefului mercenarilor Wagner, formațiune care a fost în mare măsură vârful de lance în ofensiva Rusiei din regiune. Evgheni Prigojin a declarat că a cerut muniție suplimentară și s-a plâns că unuia dintre oamenii lui de încredere i-a fost refuzată intrarea în sediul operațional al armatei ruse.

„Am scris pe 5 martie o scrisoare comandantului SMO despre necesitatea urgentă de a aloca muniție oamenilor mei. Pe 6 martie, la ora 8 dimineața, reprezentantului meu la cartierul general i s-a anulat permisul și i s-a interzis accesul”, a postat pe pagina Telegram serviciul de presă al lui Prigojin, citându-l pe acesta.

„Deocamdată, încercăm să ne dăm seama care este motivul: este doar birocrație obișnuită sau o trădare”, a afirmat Prigojin, care i-a criticat în repetate rânduri comandanții ruși.

RFE/RL nu poate confirma din surse independente nici numărul de victime sau și nici evoluțiile de pe câmpul de luptă pretinse de oricare dintre părți în războiul de un an pe scară largă purtat de Rusia în Ucraina.

În timpul unei vizite în Orientul Mijlociu la 6 martie, secretarul american al apărării Lloyd Austin a minimalizat importanța orașului Bahmut spunând că eventuala cucerire a acestuia ar fi mai mult „simbolică”, fără valoare strategică, refuzând pe de altă parte să sugereze că orașul ar trebui lăsat în mâinile forțelor rusești.

„Cred că are mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională”, a declarat Austin la Amman, în Iordania, adăugând: „Căderea orașului Bahmut nu va însemna neapărat că rușii au schimbat sorții acestui război.”

Kievul spune că situația din Bahmut este „din ce în ce mai complicată”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

XS
SM
MD
LG