Linkuri accesibilitate

Atacul asupra Congresului: ancheta comisiei parlamentare se apropie de fostul președinte Trump


Suporterii fostului președinte Donald Trump iau cu asalt clădirea Congresului american, Washington, 6 ianuarie 2021.
Corespondența de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

O comisie a Congresului american investighează evenimentele de la 6 ianuarie, când o masă de susținători ai lui Donald Trump – președintele de atunci – a atacat clădirea Congresului, în încercarea de a anula rezultatul scrutinului în care Joe Biden a fost învingător. Ancheta de până acum a dat la iveală un plan elaborat – cel puțin la nivelul unor avocați și consilieri ai lui Trump – care ar fi dus la anularea rezultatului alegerilor, în sesiunea Congresului pe care vice-președintele Pence o prezida și pe fondul căreia s-a declanșat insurecția.

Discursul președintelui Donald Trump la Washington, în care a vorbit din nou despre presupusa fraudare a alegerilor prezidențiale. După discurs, mulțimea a luat cu asalt clădirea Congresului, Washington, 6 ianuarie 2021.
Discursul președintelui Donald Trump la Washington, în care a vorbit din nou despre presupusa fraudare a alegerilor prezidențiale. După discurs, mulțimea a luat cu asalt clădirea Congresului, Washington, 6 ianuarie 2021.

Doar că – după cum se știe – Pence a refuzat să dea curs planului, pentru că nu avea un drept constituțional și rațiuni legale să o facă.

Acum, Casa Albă înclină să ofere Congresului informații suplimentare cu privire la ce făceau Trump și consilierii săi în timpul evenimentelor de la 6 ianuarie, în ciuda faptului că fostul președinte argumentează că are dreptul legal de a menține informațiile respective secrete.

Biden crede însă că gravitatea celor întâmplate și mai ales faptul că acestea s-ar putea repetă justifică declasificarea documentelor respective. Membrii comisiei de acnhetă spun că Trump nefiind președinte, acum, nu poate invoca dreptul de a ține informații secrete, pe care îl are doar un șef al executivului.

Comisia a obținut acces la comunicații telefonice și în mediile de socializare, dar acum dorește să afle ce ascund cei care refuză să coopereze.

Președintele comisiei, democratul Bennie Thompson a spus că chema în fața comisiei persoanele care până acum au refuzat să coopereze.

Trump, pe de altă parte, a caracterizat comisia ca fiind ”partizană, în stil comunist”, și consideră că nu are autoritate legală. Dar membrii în comisie au identificat de-acum sute de pagini de documente, aflate la Arhivele Naționale, de care sunt interesați.

Cererea Comisiei a fost ca arhivele să pună la dispoziție toate documentele și comunicațiile interne, de la Casa Albă, în ziua de 6 ianuarie. Între altele ce vor să afle este dacă președintele sau aliații săi au încercat să încetinească sau sisteze numărătoarea voturilor din colegii electorale și dacă s-a discutat despre împiedicarea transferului pașnic de putere.

Au fost solicitate programele și întâlnirile copiilor adulți ai lui Trump, ginerelui acestuia Jared Kushner, soției – Melania Trump și unui număr de consilieri între care avocatul lui Trump, Rudolph Giuliani.

XS
SM
MD
LG