Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: În viitorul Parlament vom avea, să sperăm, cel puțin 40% femei


Despre profilul candidaților în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, Vasile Botnaru discută cu analistul politic Igor Boțan, director executiv al asociației ADEPT.

Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:12 0:00
Link direct

Igor Boțan: „Din 56 de partide politice, doar 24 s-au încadrat în această competiție electorală, câte două formațiuni au intrat în două blocuri electorale și altele 20 de formațiuni candidează pe cont propriu. Mai avem și un candidat independent.”

Europa Liberă: Ce vă spune faptul acesta, că nu toate partidele participă la această competiție? Sunt slabe, nesigure, nu au finanțe sau ce variantă de răspuns aveți?

Partide letargice, care din când în când dau semnale de viață...

Igor Boțan: „Aceste partide, majoritatea din ele, nici măcar nu-și organizează congresele în conformitate cu propriile statute, deci sunt partide într-o stare, hai să spunem așa, letargică, dar din când în când aceste partide letargice dau semnale de viață și se încadrează în campania electorală.”

Europa Liberă: Totuși, vă întreb, dacă participarea la parlamentare este un test de seriozitate a partidului? Un lider pe care îl cunoaștem, Oleg Serebrian, de exemplu, a declarat franc, dacă din două încercări nu intră în parlament, își dă demisia.

Igor Boțan: „Mai mulți lideri au făcut astfel de declarații, dar părerea mea este că cea mai importantă probă pentru un partid politic este, totuși, participarea la alegerile municipale, pentru că la alegerile municipale putem vedea cu propriii ochi, cei care urmăresc procesul politic din Republica Moldova, câte filiale are fiecare partid politic.”

Europa Liberă: Să vorbim despre listele electorale. A întinerit contingentul de deputați, s-au modificat niște parametri cantitativi, ce profesii acum domină în liste?

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Cu certitudine au întinerit candidații. Dacă facem o analiză atentă a listelor de candidați, observăm că vârsta medie a coborât, vedem că prevederile legislației care sunt impuse fac ca mai multe doamne să fie reprezentate în listele de candidați. Legea din 2016 impune ca în fiecare listă de candidați să fie reprezentate cel puțin 40% de femei sau bărbați și în fiecare 10 candidați trebuie să fie cel puțin 4 reprezentanți de un gen sau altul. Asta înseamnă că în viitorul parlament cel mai probabil vom avea, să sperăm, cel puțin, 40% de doamne. Niciodată nu am avut acest număr și aceasta este noutatea cea mai mare pentru listele de candidați.”

Au întinerit candidații...

Europa Liberă: Profilul educațional?

Igor Boțan: „Cei mai mulți sunt juriști, economiști, manageri, ingineri, medici. Din punct de vedere profesional, spectrul este reprezentat adecvat. Deci, atunci când se vor forma comisiile parlamentare, putem spune că experții în anumite domenii vor fi reprezentați în aceste comisii. Concurenții electorali tind să aibă reprezentarea tuturor segmentelor sociale, iar dacă luăm în considerare faptul că democrațiile moderne sunt democrații reprezentative, o astfel de selecție a candidaților chiar corespunde însuși acestui model de democrație reprezentativă. Acest lucru trebuie salutat, din punctul meu de vedere.”

Europa Liberă: Moldova transnistreană este cumva reprezentată și alte regiuni sau alte minorități etnice le-ați văzut?

Igor Boțan: „Aici există cea mai mare problemă din punctul de vedere al listelor de candidați, pentru că majoritatea absolută a candidaților sunt din Chișinău, regiunile sunt reprezentate mult mai slab, iar dacă ne referim la reprezentarea localităților urbane și a celor rurale, atunci lucrurile stau strâmb, trebuie să recunoaștem. Mai cu seamă că Republica Moldova, numită peiorativ „satul Europei”, are cei mai mulți cetățeni care locuiesc la sate. Deci, proporția celor care locuiesc în localitățile rurale este mai mare decât a celor care locuiesc în localitățile urbane, iar reprezentarea va fi tocmai inversă. Aici se încalcă acest principiu, dar, mă rog, parlamentul trebuie să fie completat cu cadre competente, în primul rând, și acest lucru este de înțeles.”

Regiunile sunt reprezentate mult mai slab...

Europa Liberă: Într-o vreme era la modă laitmotivul reducerii drastice a numărului de deputați.

Igor Boțan: „Am văzut că Partidul Socialiștilor cu trecerea timpului își schimbă atitudinile, liderii acestei formațiuni deja vor să renunțe la ideea republicii prezidențiale în favoarea republicii parlamentare, adică nu mai insistă pe alegerea directă a șefului statului, își doresc revenirea la alegerea șefului statului în parlament. De aceea niciodată nu putem fi siguri de ceea ce declară Partidul Socialiștilor, pentru că astfel de schimbări de poziție pe neprins de veste ne dau de înțeles că conjunctura pentru această formațiune contează mai mult decât, hai să spunem așa, statornicia în promovarea anumitor idei, concepții ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Oamenii sunt realiști, își dau seama că n-au să stea la guvernare 12 ani ca premierul Israelului.

Igor Boțan: „Da, este adevărat, numai că atunci trebuie să-și adapteze discursul politic la realitățile din Republica Moldova, iar dacă consideră că aceste realități se schimbă prea rapid, trebuie să ia în considerare acest fapt și să nu facă declarații, sau hai să amintim despre constituirea, acum un an de zile, a comisiei speciale pentru modificarea Constituției de către ex-președintele Igor Dodon. Nu a trecut niciun an, iar atitudinea Partidului Socialiștilor față de un lucru foarte important, cum este modificarea Constituției, s-a schimbat în mod radical. Dl Igor Dodon era absolut convins că va fi următorul președinte pentru încă un mandat, iar după ce a pierdut alegerile, iată că formațiunea își schimbă atitudinea și față de rolul președintelui, modalitatea alegerii acestuia. Deci, lucrurile sunt foarte labile, pentru că perceperea politicienilor se schimbă în funcție de conjunctură.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG