Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Alegătorii nu trebuie să fie creduli și să-i creadă pe politicieni, mai ales pe cei care au reputația pătată”


Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan, în dialog cu Vasile Botnaru, comentează posibilitatea reducerii numărului de parlamentari, responsabilitatea alegătorilor și jocurile politice preelectorale.

Link direct

Europa Liberă: Ideea de a micșora numărul parlamentarilor, care nu este una originală, are la bază o motivație ce pare a fi populistă, vezi Doamne, că îs prea mulți, un număr mai mic de deputați ar cheltui mai puțini bani de la buget și ar fi mai eficienți. Este o teză convingătoare?

Igor Boțan: „Ideea micșorării numărului de deputați a fost și este agreată de către cetățeni, în primul rând. Și nu trebuie să uităm că la 24 februarie 2019, odată cu alegerile parlamentare, am avut un referendum consultativ, la care cetățenii și-au exprimat atitudinea față de micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61.”

Europa Liberă: Era ideea democraților, ca un vehicul electoral. Până la urmă, de ce place, de ce prinde această idee?

Igor Boțan: „Această idee prinde, pentru că mesajul politicienilor către cetățeni este că sunt mulți, printre ei sunt deputați corupți, sunt deputați care practică traseismul, de aceea, dacă micșorăm numărul de deputați și, în afară de asta, îi mai alegem în circumscripții uninominale, atunci avem garanția că acești deputați vor fi legați și atașați de circumscripția electorală.”

Europa Liberă: Și, ia, ilustrația de la Gațcan.

Igor Boțan: „Și dl Gațcan, și mulți alți deputați care au părăsit, de exemplu, Partidul Democrat și au aderat la „Pro Moldova”, jumătate din ei sunt deputați aleși în circumscripții uninominale. Deci, acest instrument nu funcționează în Republica Moldova.”

Europa Liberă: De ce socialiștii încearcă să calce pe aceeași greblă?

Igor Boțan: „Socialiștii promovează aceeași idee de micșorare a numărului deputaților, crezând că cu cât sunt mai mulți deputați, cu atât e mai ușor ca aceștia să fie eventual controlați. Dar această idee vine în contradicție cu pregătirile unor documente directorii care vin din partea Comisiei de la Veneția și a Consiliului Europei.”

Europa Liberă: Atunci când democrații lansaseră această idee de optimizare, s-au făcut calcule că sarcina care-i revine unui deputat, ca și în cazul judecătorilor, de exemplu, este estimabilă și numărul de 101 membri ai parlamentului pare a fi rezonabil, în funcție de comisiile în care trebuie să activeze și calitatea legilor. Ce puteți spune despre un număr optim?

Igor Boțan: „În 1993, atunci când a fost instituită Comisia parlamentară pentru elaborarea Constituției, toate aceste probleme au fost discutate pe larg. Atunci a fost implicată Comisia de la Veneția, care a ajutat această comisie parlamentară să elaboreze textul Constituției Republicii Moldova. Toate argumentele pe care le folosim astăzi, după ce au lucrat experții Comisiei de la Veneția și cu experții moldoveni, iată că revenim la discutarea acelorași probleme. Dvs. aveți perfectă dreptate, deputatul, pe lângă faptul că este legislator, pe lângă faptul că are atribuții legate de controlul parlamentar, face parte din multe, multe alte structuri legate de cooperarea internațională. O mulțime de atribuții au deputații atunci când se formează comisii speciale de investigare a unor evenimente în parlament și multe alte lucruri foarte specifice și importante.

60 la sută din deputații din parlament ar fi un fel de balast, nu au inițiative legislative

Pe de altă parte, statistica ne spune că aproximativ 60 la sută din deputații din parlament ar fi un fel de balast, nu au inițiative legislative, sunt, în cel mai bun caz, coautori ai unor proiecte de lege, dar acest lucru cred că este exagerat. Atunci când se invocă astfel de statistici, cunoaștem că 70-80 la sută din proiectele de legi le elaborează guvernul, pentru că guvernul atunci când are nevoie de un cadru legal necesar pentru îndeplinirea atribuțiilor, elaborează aceste proiecte de legi, deputații împreună le dezbat, vin cu amendamente, deci argumentele care se invocă, din punctul meu de vedere, sunt nu tocmai corecte.”

Europa Liberă: Dacă ar fi 60 de deputați, nu ar fi un procent din cei 60 „balast”, așa cum spuneți Dvs.?

Igor Boțan: „Asta ne duce la ideea pe care o folosesc statisticienii și se numește ideea reducției. Din orice mulțime poți alege un anumit grup care va reproduce, după comportament, un grup mai mare.”

Europa Liberă: Picătura de apă care arată compoziția oceanului.

Igor Boțan: „Da, da, exact!”

Europa Liberă: Să dăm un pic filmul înapoi și să ne întrebăm: dar cum au ajuns acești 100 sau 60 de deputați în parlament? E știută modalitatea preferată de partide care, cel pin până acum, partidele voiau să aibă în componența grupului parlamentar și un dansator, și un sportiv, și un te miri ce, și un aducător de bani, și o porăitoare, acolo, în fond e problema – la formarea listei de candidați.

Igor Boțan: „Ar fi corect ca deputații să fie disciplinați și atașați ferm față de partidele politice. Aici însă există o problemă legată de partide înseși. Partidele, haideți să spunem așa, sunt organisme vii, care își schimbă atitudinea. Mulți deputați, pe bună dreptate, au o atitudine mai flexibilă față de partid. Înșiși Igor Dodon și dna Greceanîi, atunci când au părăsit Partidul Comuniștilor, spuneau că nu ei au trădat partidul, partidul i-a trădat pe ei, pentru că partidul și-a schimbat atitudinea față de multe probleme pe care le avea în programul electoral.

Acum, bunăoară, dl Gațcan ar putea să le reproșeze celor din Partidul Socialiștilor că atunci când a acceptat să-i reprezinte (iar el este un personaj notoriu în domeniul medicinei), el credea că această formațiune poate face față, de exemplu, pandemiei COVID-19. După ce s-a convins că partidul nu face față, el se consideră în drept să părăsească partidul și să spună: „Am venit, pentru că aveam certitudinea că sunteți buni în domeniul respectiv, m-am convins că nu sunteți buni în acest domeniu, la revedere. Mandatul meu este unul reprezentativ, nu este imperativ, am tot dreptul să vă părăsesc”. Deci s-a întâmplat situația exact așa cum vă povestesc și, din acest considerent, oricine ar examina acest conflict dintre deputatul Gațcan și Partidul Socialiștilor ar ajunge la concluzia că, de fapt, dl Gațcan s-ar putea să aibă mai multă dreptate decât Partidul Socialiștilor, exact așa cum dl Dodon ne spune că da, a plecat din Partidul Comuniștilor, dar până la urmă plecarea lui s-a dovedit a fi cu efect pozitiv pentru domnia sa și Partidul Socialiștilor. Deci, aici trebuie să luăm în considerare și recomandările Comisiei de la Veneția, care insistă ca mandatele deputaților să rămână mandate reprezentative, astfel nu partidul care l-a promovat pe deputat decide mai departe soarta acestuia pe mandatul de patru ani de zile, ci deputatul singur decide cum reprezintă poporul. Partidul nu are monopol asupra gândirii deputatului, dar este foarte bine și recomandabil ca deputații care reprezintă partidul să rămână afiliați acestei formațiuni pe întreg mandatul.”

Europa Liberă: Financiar ar fi o economie importantă eliminarea a 40 de deputați?

Igor Boțan: „Ar fi probabil o economie substanțială, dar acești bani ar trebui atunci să fie folosiți pentru angajarea unor experți în albia activității comisiilor parlamentare.”

Europa Liberă: Deci nu face pielea cât dubala?

Sunt interesat ca acele decizii adoptate de către cetățeni să fie implementate de către politicieni până la urmă

Igor Boțan: „Probabil nu face pielea cât dubala, dar această idee a devenit populară și dacă a fost supusă referendumului, eu ca și cetățean aș vrea și sunt interesat ca acele decizii adoptate de către cetățeni să fie implementate de către politicieni până la urmă, iar politicienii ulterior să vadă care este randamentul ideilor pe care le aruncă în spațiul public și conving cetățenii să le susțină.”

Europa Liberă: Și dacă experimentul acesta se dovedește a fi unul „nasol” și activitatea legislativă dă chix?

Igor Boțan: „Se trag concluzii din toate aceste experimente politice, cel puțin, ulterior se revine la normalitate, dar mie nu mi se pare deloc bună ideea să-i atragi pe cetățeni într-un joc politic, să-i aduci la urnele de vot, să-i convingi că e bine să micșoreze numărul deputaților, după care să te faci că uiți.”

Europa Liberă: Dl Boțan, cei care i-au chemat pe oameni la urnele de vot, i-au ademenit inclusiv cu posibilitatea de a-i retrage pe deputați. Am auzit cu urechile mele în cunoscutele corturi albastre fete care au învățat ca un dazibao câteva fraze și spuneau că o să aveți posibilitatea să vă retrageți deputatul”...

Sigur că cetățenii sunt manipulați și trebuie să recunoaștem acest lucru

Igor Boțan: „Dar altminteri cum să-i educăm pe cetățeni să fie responsabili pentru votul lor? Sigur că cetățenii sunt manipulați și trebuie să recunoaștem acest lucru. Acum ar fi utilă o campanie de explicare. Cel puțin să iasă deputații și să le spună: „Stimați concetățeni, știm cu toții că ați votat în proporție de 80 la sută în favoarea micșorării numărului de deputați”. Această acțiune ar avea următoarele efecte negative, cel puțin măcar asta să facă deputații sau să înceapă discuțiile în parlament ca cetățenii să se convingă că au fost atrași într-o capcană. Aceste dezbateri ar trebui să aibă loc cu implicarea experților Comisiei de la Veneția, din partea Consiliului Europei, instituții specializate, astfel încât cetățenii să se convingă că nu întotdeauna trebuie să fie creduli și să-i creadă pe politicieni, mai ales pe cei care au reputația pătată, cei care vin cu inițiative de rezonanță, după care, în mod neașteptat, dispar din țară și nu-i poate găsi nimeni.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG