Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Alegătorii trebuie să discearnă cine merită să îi reprezinte”


Mișcarea ACUM, poză simbol
Mișcarea ACUM, poză simbol

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), constituite în Mișcarea ACUM, și-au prezentat sâmbătă angajamentele comune pentru alegerile parlamentare din februarie. În program figurează creșterea veniturilor populației, astfel ca salariul mediu să ajungă la 11.000 lei pe lună, majorarea fondurilor pentru școli și grădinițe, inclusiv pentru salarii mai mari ale dascălilor, modernizarea sistemului de asistență medicală, cu ieftinirea medicamentelor, reforma justiției. Angajamentele asumate de PAS și PPDA sunt analizate de comentatorul politic Igor Boțan, intervievat de Vasile Botnaru:

Igor Boțan: „Alegătorii trebuie să discearnă cine merită să îi reprezinte în următoarea garnitură parlamentară”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:10 0:00
Link direct


Igor Boțan: „Opoziția extraparlamentară a venit cu acele cinci angajamente în esență sociale: medicină, educație, salarii mai bune și, cel mai important lucru, noua guvernare pretinde să fie una integră. Și mesajul principal a fost că Republica Moldova trebuie să rămână angajată în procesul de integrare europeană, iar principalul angajament a fost de a îndeplini prevederile Acordului de Asociere într-un termen, hai să spunem așa, mediu, de patru ani de zile, ceea ce înseamnă că din punct de vedere strategic lucrurile sunt clare: integrarea europeană.

În rest, lucruri foarte importante legate de identificarea și poziționarea pe spectrul politic. Această opoziție extraparlamentară va merge într-un bloc; acest bloc trebuie de pe acum anunțat, pentru că au rămas doar patru luni de zile până la alegeri, nu e titulatura unui partid pe care o cunoaște electoratul, de aceea a fost important ca să anunțe că merg în bloc din două partide și acest bloc va pune accentul pe problemele sociale, plus angajamentul de a îndeplini prevederile Acordului de Asociere.”

Europa Liberă: Deci, putem spune că s-a formalizat coaliția asta și în curând urmează să avem și candidații pe circumscripții?

Igor Boțan: „În linii mari, ei au clarificat lucrurile. Doar două partide formează blocul electoral antioligarhic, așa-zis pro-european. Toți ceilalți care doresc să vină cu valoare adăugată, trebuie să accepte să fie parte a acestui bloc.”

Europa Liberă: Ca entități partinice, ca indivizi?

Igor Boțan: „Nu. Entitate va fi blocul ACUM, format din două partide – Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.”

Europa Liberă: Iar PLDM, de exemplu?

Igor Boțan: „Iar PLDM, dacă am înțeles eu corect, este invitat să vină cu cei mai valoroși candidați care să accepte să fie reprezentați în alegeri pe platforma respectivă.”

Europa Liberă: Trecând purgatoriul acelor filtre despre care se vorbea mai demult?

Igor Boțan: „Este adevărat. Ei condiționează că toți candidații trebuie să treacă testul de integritate, astfel încât să nu poată fi supuși presiunilor și să se țină de cuvânt că promovează o nouă clasa politică, așa cum spunea și Partidul Democrat în 2017, când au lansat schimbarea sistemului electoral. Deci, ei vor să anunțe un mesaj foarte simplu: am avut totul, am pierdut mult din cauză că clasa politică nu a fost integră, reluăm de la început cu oameni noi, integri, care își pun drept scop îndeplinirea prevederilor Acordului de Asociere și un alt lucru important este sfera socială care trebuie adusă la un anumit standard.”

Mișcarea ACUM își anunță programul electoral în vederea alegerilor 2019
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

Europa Liberă: Sunt nevoit să vă întreb: cu ce sunt mai credibile, temeinice angajamentele decât promisiunile guvernării?

Igor Boțan: „Deosebirea este că noua platformă are susținere din partea Uniunii Europene, în timp ce actuala guvernare a stricat relațiile cu Uniunea Europeană, care este un partener decisiv, foarte important și au și calcule, pentru că asta s-a subliniat: toate promisiunile și toate angajamentele pe care le-au făcut, le-au făcut în baza unor calcule, care trebuie să ia în considerare reluarea suportului din partea partenerilor de dezvoltare, deschiderea Republicii Moldova pentru investiții, pentru că în afara investițiilor va fi greu să obțină ceea ce promit.”

Europa Liberă: Eu insist să subliniez: guvernarea are aceleași promisiuni, mult mai detaliate. Iată mai nou zice că 5 km în „Drumuri bune 2”, programul următor vor fi 5 km de drumuri – așa a promis ministrul Gaburici –, în fiecare localitate. Iată un sistem echitabil de calculare a majorărilor salariale, adică lucrurile astea sunt vrabia din mână, iar opoziția promite vrabia de pe gard.

Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru
Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru

Igor Boțan: „Sunt diferențe mari, pentru că dl Gaburici, după ce face aceste detalieri, pleacă la Dubai pentru a convinge investitorii din țările arabe să vină cu investiții în Republica Moldova, pentru că alții nu vin.”

Europa Liberă: Poate îi vor da bani pentru acești 5 km...

Igor Boțan: „Exact! Asta trebuie să înțelegem, pe când opoziția extraparlamentară spune: „Noi am avut totul, noi vrem să refacem relațiile noastre cu Uniunea Europeană, care este principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova și faptul că eventual Uniunea Europeană ar susține noua guvernare, dacă aceasta va ajunge la guvernare, este o garanție mult mai puternică pentru potențialii investitori ca să vină în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Am mai avut o schimbare de putere. Și cei care au insistat ca Moldova să fie fără Voronin au promis că vor deconspira toate schemele, vor trimite la închisoare funcționarii care au furat, acum este promis același lucru.

Igor Boțan: „Acest angajament se înscrie perfect în declarațiile înalților oficiali europeni, care spun că problema readucerii banilor furați în Republica Moldova nu se rezolvă și nu există voință politică. Dar revenind la întrebarea Dvs., trebuie să menționăm că cei care au promis să dezbaiere Republica Moldova de comuniști, primul lucru pe care l-au făcut a fost să se așeze la masă și să împartă în baza unui protocol secret funcțiile de drept și de reglementare.”

Europa Liberă: Deci au încălecat, de fapt, schemele și au mers la vânătoare?

Igor Boțan: „Altă explicație nu există și am ajuns unde am ajuns – miliardul furat, justiție care, iată, recunosc și guvernanții, nu mai poate fi reformată, de aceea propun alegerea judecătorilor, deci recunosc că sistemul judecătoresc este completamente corupt.”

Europa Liberă: Da, asta după ce președintele Timofti a insistat să li se majoreze salariile.

Igor Boțan: „Da.”

Europa Liberă: Și acum, iată, la Ministerul Finanțelor se gândesc cum naiba să facă să-i țină în frâu un pic.

Igor Boțan: „Deci, salariile au fost majorate, iar poftele de căpătuire de pe urma schemelor corupționale au crescut. De aceea, acest angajament, așa s-a și spus, este bazat pe o nouă echipă care trebuie să fie integră. Tocmai de aceea se insistă pe aceste filtre de integritate, lucru care multora nu le place și care consideră că cumva aceste filtre de integritate sunt un fel de reproș la activitatea lor de altădată.

Salariile au fost majorate, iar poftele de căpătuire de pe urma schemelor corupționale au crescut...

Ideea este ca oamenii care sunt invitați să treacă filtrul de integritate să facă declarații pe propria răspundere că nu au fost implicați în scheme corupționale, nu au participat la delapidări, nu au antecedente penale și alte lucruri care sunt foarte, foarte simple. Probabil vor fi niște verificări. Efortul care a fost făcut este de dragul alegătorilor. Ei trebuie să discearnă cine merită să îi reprezinte în următoarea garnitură parlamentară.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG