Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Cazul Stoianoglo devine extrem de politizat și consolidează opoziția


La protestul organizat de BECS în fața Parlamentului și Președinției, 10 octombrie 2021
La protestul organizat de BECS în fața Parlamentului și Președinției, 10 octombrie 2021

Vasile Botnaru discută cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, despre implicațiile politice ale cazului procurorului general suspendat.

Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:40 0:00
Link direct

Europa Liberă: În societate se vehiculează trei versiuni după reținerea și arestarea ulterioară a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Prima spune că puterea ar fi dat dispoziție să se acționeze prompt, versiune care prinde la opoziție sau opoziția o rostogolește în societate cu mult succes, mai cu seamă în sudul Republicii Moldova; a doua versiune spune că ar fi un exces de zel al procurorilor, eventual și al sistemului judecătoresc, pentru ca să placă noii puteri și a treia versiune e că ar fi vorba de o reglare de conturi în interiorul procuraturii, și Stoianoglo este încolțit de adversarii dânsului în procuratură. Acum sunteți în situația ingrată să comentați aceste versiuni în lipsa unor fapte care ar sprijini una din aceste ipoteze. Și totuși, vă întreb: Dvs. spre care înclinați sau, eventual, aveți propria ipoteză?

Igor Boțan: „Cele trei versiuni trebuie privite în ansamblu. Nu încape niciun fel de îndoială că partidul de guvernământ PAS a încercat încă în luna iulie, imediat după alegeri, să-l someze pe dl Stoianoglo pentru ca acesta să-și prezinte demisia. Pentru că dl Stoianoglo nu și-a prezentat demisia, am fost cu toții martori la modificarea legilor, astfel încât acest proces de înlăturare a procurorului general să fie făcută în cadrul legal. Deci, din punct de vedere al legii, totul a fost aranjat de către partidul de guvernământ.

Din punct de vedere al legii, totul a fost aranjat de către partidul de guvernământ...

În privința celorlalte două versiuni putem spune că, da, ele în mare măsură sunt aplicabile cazului Stoianoglo, pentru că însuși dl Stoianoglo anterior declara public că judecătoriile s-ar opune judecării rapide a cazurilor care au fost instrumentate de Procuratura Generală. Cea de-a treia versiune – fricțiunile interne în procuratură –, de asemenea, trebuie luată în considerare, pentru că chiar în aceste zile, când se protestează împotriva reținerii dlui Stoianoglo, foști procurori declară public că încă în perioada guvernării lui Vladimir Voronin a fost instaurată o mafie a procurorilor care, de fapt, controlează crima organizată din Republica Moldova și că aceste clanuri din cadrul procuraturii și-ar face mendrele acum. Și în mediul judecătoresc, și în cel al procurorilor acum sunt tot felul de mișcări ale unor grupări care vor să se pună bine pe lângă actuala guvernare pentru a profita, eventual, atunci când se va ajunge la verificarea abilităților judecătorilor și procurorilor. Trebuie să privim în ansamblu toate aceste versiuni atunci când ne referim la cazul Stoianoglo, care devine unul extrem de politizat și care, după cum vedem cu toții, este propice pentru unificarea forțelor opoziției parlamentare și celei extraparlamentare împotriva președintei Maia Sandu și a Partidului Acțiune și Solidaritate.”

Igor Boțan
Igor Boțan

Europa Liberă: Deci, toate trei versiuni prejudiciază imaginea noii puteri, încă proaspetei puteri? Conștientă de acest prejudiciu, Maia Sandu încearcă să le ceară procurorilor să deschidă la maxim dosarele. E posibil așa ceva, în condițiile în care până acum procurorii mereu au fost reticenți la interpelările presei și au avut același refren – interesul anchetei nu le permite să dezvăluie secretul.

Igor Boțan: „Este aici o mare problemă a relativismului juridic, dacă putem spune așa. Am asistat cu toții la dezbateri cu participarea juriștilor, care nu au invocat probleme de încălcare a legislației, dar s-au referit la probleme de bun-simț, de ceea ce înseamnă o bănuială rezonabilă, de numărul de ore de care are nevoie un procuror pentru a se hotărî să inițieze un caz penal ș.a.m.d.”

Este o mare problemă a relativismului juridic...

Europa Liberă: Sau și aparența noțiunii pe care a introdus-o dl Eșanu în discuții.

Igor Boțan: „Exact. Deci, toate aceste lucruri puse împreună ne arată că există un anumit relativism folosit de diferiți exponenți care simpatizează guvernarea sau, dimpotrivă, acuză această guvernare de incompetență și de incapacitatea de a acționa de o manieră cât se poate de delicată.”

Europa Liberă: Dar trebuia să fie delicată guvernarea sau procurorii în special? Înclin să cred că e inițiativa procurorilor de a acționa prompt. Deci, cu Stoianoglo trebuia să sufle în iaurt procurorii, spre deosebire de alte situații în care îi saltă fără nicio ezitare pe funcționari de calibru mai mic?

Igor Boțan: „Noi trebuie să pornim de la legalitate și am văzut că și doamna președintă, și ombudsmanul s-au expus pe marginea drepturilor dlui Stoianoglo care trebuie respectate. Asta ca reacție la învinuirile că totul s-a făcut în grabă și pe nepusă masă, dacă putem spune așa.”

Chișinău: Protestul din fața Parlamentului și contramanifestația de la Președinție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:19 0:00

Europa Liberă: Dar vă întrebam, procurorul are voie sau poate acum, în interesul minimalizării prejudiciului, să scoată la vedere faptele care îl încriminează, poate, pe Stoianoglo?

Igor Boțan: „Tocmai ați vorbit despre faptul că există secretul anchetei, există lucruri care sunt la discreția procurorilor cum urmează să procedeze. Am văzut doar îndemnul doamnei președinte, care a spus că toate drepturile dlui Stoianoglo trebuie să fie respectate și acum trebuie să intrăm în albia lucrurilor concrete. Există cinci capete de acuzare la adresa dlui Stoianoglo și ele trebuie să fie în centrul atenției.”

Europa Liberă: Sunt cinci sau patru?

Există cinci capete de acuzare la adresa dlui Stoianoglo și ele trebuie să fie în centrul atenției...

Igor Boțan: „Inițial au fost patru, ulterior procurorul de caz vorbește despre cinci capete de acuzare. Și aici sunt lucruri percepute nu fără echivoc - eliberarea unor personaje dubioase cum este cazul Platon. Am văzut că comunicarea dlui Stoianoglo cu dl Platon a scos în evidență un șir de lucruri care pentru opinia publică au fost de neînțeles, după care dl Platon a fugit din țară și acum acest lucru i se incriminează dlui Stoianoglo. Nu putem judeca dacă dl Stoianoglo a procedat corect sau incorect. Acest lucru trebuie să-l scoată în evidență ancheta, dar pentru opinia publică contează că există cei (probabil, foarte mulți) care consideră că dl Stoianoglo nu a procedat corect și există cei (politizați acum, și-i vedem în stradă) care consideră că dl Stoianoglo nu are nicio vină. Părerea mea e că este nevoie de elucidarea acestor capete de acuzare, pentru ca să putem să ne facem o impresie și o imagine foarte clară despre ceea ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Pentru socialiști nici nu mai contează, de fapt, acum foarte mult acest episod. Ei au găsit prilejul să lanseze lozinca „Jos mafia!”, având în vedere „mafia galbenă”, așa cum s-a exprimat Bogdan Țîrdea și alți vorbitori în cadrul mitingului de protest din fața parlamentului. E de luat în seamă o asemenea întorsătură?

Igor Boțan: „Cu certitudine trebuie luată în seamă! Asta înseamnă că întreg procesul dlui Stoianoglo este politizat și această politizare are drept scop consolidarea forțelor politice care pledează împotriva actualului guvern și a președintei Maia Sandu.”

Europa Liberă: Deci, nu s-a întâmplat unificarea comuniștilor cu socialiștii, iată, strada îi va contopi?

Igor Boțan: „Exact! Vedem că dl Voronin pledează de asemenea pentru unificarea tuturor forțelor politice de opoziție împotriva guvernării și acest lucru cred că nu este cel mai util pentru dl Stoianoglo. Pentru opinia publică, pentru a fi informată corect este foarte important să ne convingem că cele cinci capete de acuzare conțin informații veridice și acest lucru cred că este în beneficiul întregii societăți.”

Voronin pledează de asemenea pentru unificarea tuturor forțelor politice de opoziție împotriva guvernării...

Europa Liberă: Nu-mi plac prognozele, sunt ocina cunoscutului personaj din Etulia, și totuși vreau să vă întreb: oare va mai rămâne în vigoare evaluarea procurorilor?

Igor Boțan: „Rămâne în vigoare! Dimpotrivă, ceea ce am văzut la protestul opoziției mă face să cred că acum opoziția trebuie să fie cea care să insiste pe evaluarea procurorilor și a judecătorilor, pentru că liderii opoziției, care aduc acuzații la adresa PAS, ei invocă faptul că judecători și procurori cu reputația pătată ar fi implicați în această luptă împotriva dlui Stoianoglo. Deci, ei, acești lideri ai opoziției ar trebui să pledeze acum în favoarea evaluării procurorilor și judecătorilor. Orice medalie are partea ei de revers. Mi-aș dori foarte mult ca acest caz al dlui procuror general Stoianoglo să fie elucidat cât se poate de repede, pentru ca societatea să se relaxeze, să revină la normalitate, iar liderii politici – și cei de la guvernare, și cei din opoziție – să dezbată pe marginea problemelor sociale și economice care, iată, ne prind nepregătiți pentru a le înfrunta.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG