Anatolie Zagorodnîi, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Sergiu Sârbu se află în arest preventiv pentru 20 (Violeta Ivanov) și respectiv 30 de zile, fiind bănuiți de procurori că ar fi coordonat misiunea de „racolare” și „convertire” a celor 14 deputați ex-comuniști care au părăsit în decembrie 2015 PCRM, asigurând ulterior venirea la putere a unui guvern al Partidului Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Pe lângă tentativa de corupere a foștilor parlamentari, oamenii legii investigează și tentativa de îmbogățire ilicită, plecând de la bănuiala că în ultimii ani, foștii deputați au dispus de fonduri bine peste veniturile obținute legal.
Analistul Igor Boțan, directorului executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, face o diferențiere clară între „traseism” sau „migrație” politică și corupție. Iar plecarea celor 14 deputați comuniști, în 2015, pare să fi fost un act de corupție.
Europa Liberă: Dle Boțan, de mult se vorbește despre curmarea traseismului politic și, iată, pe motive penale s-ar putea să se pună capăt acestui fenomen rușinos, în opinia unora, dar inevitabil, spun alții, mai ales cei care vând și care cumpără. Dvs. cum credeți, are suficientă voință politică parlamentul actual într-adevăr să stăvilească migrația asta contra bani, în primul rând?
Igor Boțan: „Trebuie totuși să facem o delimitare între traseismul politic, care este un alt fel de a zice al corupției politice și migrației politice, pentru că sunt situații când membrii partidelor sub presiunea circumstanțelor sunt nevoiți să părăsească formațiunea politică din care fac parte și să adere la o altă formațiune politică.”
Europa Liberă: Care circumstanțe aveți Dvs. în vedere?
Igor Boțan: „Există documentele Comisiei de la Veneția referitoare inclusiv la ceea ce numim traseism politic. Și acolo se spune foarte clar că mandatul deputatului ajuns în parlament pe listele unui partid este un mandat de fapt liber. Acest deputat poate decide de sine stătător dacă rămâne în partid sau dacă părăsește acest partid. Pot exista diferite circumstanțe care îi motivează pe deputați să plece din partid. Și noi avem exemplul actualmente vehiculat – dezbinarea din cadrul Partidului Liberal în 2013, după faimoasa istorie din Pădurea Domnească. Eu nu cred că scindarea Partidului Liberal a fost motivată din punctul de vedere al corupției, a fost o neînțelegere, dacă Partidul Liberal trebuie să susțină în continuare Alianța pentru Integrare Europeană sau trebuie să se delimiteze de această alianță.”
Europa Liberă: Dle Boțan, să ne întoarcem totuși la alegător, care a votat o listă de partid, deci nu personalități separate, o listă de partid, iar partidul pledează, de exemplu, pentru vânzarea pământului și atunci un deputat care abandonează formațiunea și abandonează acest deziderat, această opțiune, eu, cetățeanul, mă pot simți ofensat de faptul că a abdicat și s-a dus în altă tabără care gândește altfel în subiecte sensibile?
Igor Boțan: „Dacă exemplul pe care îl invocați Dvs. îl luăm ca atare, da, eu aș fi de acord cu Dvs. Și eu, în calitate de cetățean care am votat un astfel de partid, care are program, are statut, iar deputații care ajung pe listele acestui partid în parlament nu mai vor să pledeze pentru implementarea normelor acestui partid, un astfel de deputat este de condamnat doar din punct de vedere moral, pentru că, așa cum spuneam, este recomandarea Comisiei de la Veneția care spune foarte clar că în exercitarea mandatului deputații sunt liberi, ei sunt cei care trebuie să decidă dacă formațiunea în continuare promovează idealurile declarate sau nu.”
Europa Liberă: De acord, dar ce spune Comisia de la Veneția acum când, iată, niște deputați cărora Comisia le-a lăsat libertatea să decidă ideologic, politic unde se simt mai bine și Comisia de la Veneția află că, de fapt, e o furăciune ordinară, cel puțin asta spun procurorii care au găsit banii necheltuiți încă? Nu-i vorba de ideologie, nu-i vorba de program, e vorba de niște dolari/euro care s-au fluturat pe sub nas.
Igor Boțan: „Comisia de la Veneția din acest punct de vedere are o atitudine foarte clară – corupția este o crimă și ea trebuie pedepsită.”
Europa Liberă: OK! Și atunci, ceea ce am văzut noi la televizor este combaterea traseismului sau este combaterea corupției, eventual, politice?
Igor Boțan: „Din punctul meu de vedere, ceea ce vedem actualmente cu acești 14 sau 15 deputați ai fostului Partid al Comuniștilor care au trecut la democrați, pentru mine această situație este una de corupție. Au existat adresări către Centrul Anticorupție, deputatul dna Elena Botnarenco a fost și a depus mărturii, tocmai de asta și spuneam că trebuie să facem delimitarea dintre traseismul care se asociază cu corupția politică și migrarea deputaților din considerente ideologice.”
Europa Liberă: Adică îi justificat?
Igor Boțan: „Justificat!”
Europa Liberă: Și atunci, Artur Reșetnicov încearcă să acrediteze ideea că el ar fi persecutat pentru convingeri, așa a spus, intră în greva foamei, deoarece Maia Sandu personal a dat ordin să fie persecutat pentru convingerile sale, comuniste, bănuiesc, că astea le-a avut și pe astea a marșat până acum?
Igor Boțan: „Aceste declarații ale dlui Reșetnicov, da, rămân pe onoarea și pe conștiința Domniei Sale, noi vorbim despre un caz concret, pe care l-au relatat dna Botnarenco și dl Voronin și există temei să presupunem după aceste declarații că într-adevăr a fost vorba de un act de corupție. Este foarte suspect că odată cu postarea dlui Vlad Plahotniuc în noaptea de 21 decembrie 2015 că revine în politică, dimineață la ora 9, peste câteva ore, jumătate sau două treimi din deputații comuniști vin și fac această declarație, și toate aceste lucruri ne dau de bănuit că totuși a fost un act de corupție.”
Europa Liberă: Și acum, procurorii presupun că au și probe, pot să probeze asta, până acum au fost doar deducții logice și Vladimir Voronin a reiterat când a spus deunăzi că până în 20 decembrie acești deputați, parte din ei fiind în structurile de conducere ale partidului au frământat glodul și au povestit cât de mult contează programele comuniste pentru ca în ziua de 21, așa cum spune Vladimir Voronin, el să vadă la televizor că Violeta Ivanov, însoțită de un grup important de comuniști, a trântit ușa și a plecat de la Voronin? Deci, acum o fi fiind și probe, care până acum erau undeva sub preș, erau ținute într-un sertar?
Deputați au acumulat în perioada respectivă averi care nu pot fi justificate...
Igor Boțan: „Ceea ce spuneți Dvs., citându-l pe președintele Partidului Comuniștilor, este doar un argument în susținerea unei teze că a fost un act de corupție, dar dovada că a fost un act de corupție pe care trebuie s-o prezinte judecătorilor cei care administrează ancheta este să arate că aceste persoane publice, deputați au acumulat în perioada respectivă averi care nu pot fi justificate prin veniturile lor declarate oficial. Aici e miezul problemei, fiind adepți ai combaterii corupției, în special a corupției politice, care este cea mai periculoasă pentru societate, trebuie să pledăm pentru respectarea normelor statului de drept, procedurilor și dovedirea pe bune a faptului că a fost un act de corupție condamnabil din toate punctele de vedere.”
Europa Liberă: O să mai plece oamenii dintr-un partid în altul după asta, cum credeți? Dvs. înțeleg că sprijiniți totuși migrația politică?
Igor Boțan: „Eu cred că viața este mai bogată decât clișeele și normele puse în statutele partidelor politice ș.a.m.d. și, așa cum spuneam, avem zeci, sute de exemple când sciziunile în partide au fost provocate într-adevăr din cauza unor dispute ideologice, de atitudini, viziuni care la un moment dat au devenit necesare sau impuse de circumstanțe și atunci ar fi...”
Europa Liberă: Dle Boțan, eu încerc să vă întreb – oare „naivitatea” Comisiei de la Veneția și puritatea politică a lui Igor Boțan nu sunt compromise prin faptul că un deputat a sărit, pardon, ca un purice în cinci partide, mai ales atunci când nu mai curgeau banii de la finanțatori? Când a dispărut Plahotniuc, deputații s-au dus la cineva care mai picura. Oare Dvs. nu vă simțiți jenant atunci când apărați teoria, dar în practică, dedesubt acolo, de fapt îs găinării rău mirositoare?
Igor Boțan: „Mă simt foarte jenant în astfel de situații, dar eu pot veni cu exemple. Noi am avut o mișcare democratică pentru susținerea perestroikăi în Republica Moldova, în care era toată frișca intelectualității moldovene, dar la un moment dat s-a văzut nevoită această mișcare să se separe, pentru că a apărut Frontul Popular, care pleda pentru valorile și renașterea națională și a apărut din această mișcare Interfrontul, care pleda pentru păstrarea Uniunii Sovietice. Deci a fost necesară această mișcare la început pentru susținerea perestroikăi, dar care, ulterior, cu evoluția evenimentelor, a trebuit să se scindeze.”
Europa Liberă: Am înțeles. Astea-s exemple din crestomație, dle Boțan. Să vă întreb la final altceva – vă puteți aduce aminte de cazuri crestomatice sau mai proaspete, sau nu atât de vizibile când ideologia și, mai ales, schimbarea platformei politice când o anumită convingere era și bănoasă?
Igor Boțan: „Tocmai cazul despre care vorbim astăzi, anchetarea acestor deputați ne vorbește că astfel de cazuri periculoase persistă și ele trebuie combătute.”
Europa Liberă: Doar în stânga sau și în dreapta am văzut așa ceva?
Ceea ce a început să facă Centrul Anticorupție și Procuratura Anticorupție este foarte util și educativ...
Igor Boțan: „Să nu uităm că trei pătrimi din Partidul Liberal Democrat din Moldova au făcut același lucru. Se vorbește mult în societate – dar care e diferența dintre acest traseism al liberal-democraților și al comuniștilor? Diferența persistă, pentru că comuniștii atunci, așa cum spuneam, și dl Voronin, și dna Botnarenco au mers la Centrul Anticorupție ca să denunțe un act rușinos din punctul lor de vedere, iar dna Botnarenco este o persoană stimată pentru convingerile sale. A fost primar, a fost deputat și întotdeauna a fost o persoană foarte corectă și când un astfel de deputat, chiar dacă nu-i împărtășim ideologia, vine și spune: „Eu am fost abordată pentru a proceda la fel ca și ceilalți pe motiv pecuniar, s-au propus bani”, eu nu pot să nu cred o astfel de persoană, dar vreau ca instituțiile de drept și ancheta să procedeze corect, pentru că putem obține o mică victorie, dar putem submina un efort de zeci de ani de construire a statului de drept în Republica Moldova. Ceea ce a început să facă Centrul Anticorupție și Procuratura Anticorupție este foarte util și educativ pentru Republica Moldova.
Toți cei care fac parte din partide politice, care sunt promovați de partidele politice trebuie să învețe lecția pe cazul despre care discutăm astăzi. Din instituțiile publice, parlamentul este într-o țară parlamentară cea mai importantă instituție și are cel mai scăzut rating de încredere.”
Europa Liberă: Deci nici în condițiile acestea Dvs. nu vreți să fie interzis traseismul și schimbarea culorii mandatului pe parcursul unui termen?
Igor Boțan: „Eu insist că viața este mult mai bogată prin formarea circumstanțelor care uneori justifică necesitatea ca în formațiuni politice să aibă loc rupturi, sciziuni și acest lucru este absolut normal și el este confirmat de opiniile Comisiei de la Veneția.”
Europa Liberă: Dar de ce trebuie să rămână numaidecât în parlament? – asta este întrebarea. Mark Tkaciuk atunci când s-a certat cu Voronin a fost gentleman, a lăsat mandatul, l-a lăsat pe Voronin și a spus: „Nu sunt cu Voronin, înseamnă că nu sunt nici în parlament”. De ce trebuie să se cramponeze de mandatul de deputat?
Igor Boțan: „Pentru că deputatul are mandat reprezentativ pe un termen de patru ani de zile.”
Europa Liberă: Teorie, dle Boțan, teorie! Eu, alegătorul, de partea astălaltă i-am dat mandat în componența partidului.
Blatul, tot felul de șmecherii sunt ceea ce caracterizează această societate...
Igor Boțan: „Sunt de acord cu Dvs. că acțiuni precum cele ale dlui Tkaciuk sunt de susținut și de admirat, dar noi trăim într-o societate absolut reală, cu anumite, socialiștii le-ar zice tradiții, iar aceste tradiții nu sunt cele mai frumoase, hai să spunem așa, blatul, tot felul de șmecherii sunt ceea ce caracterizează această societate, dar...”
Europa Liberă: Vladimir Voronin a încercat în parlament de nenumărate ori să spună că sunt de vină nu atât traseiștii sau nu doar traseiștii, dar formațiunile care îi acceptă în rândurile lor și, dacă ar fi o înțelegere mutuală între partide că nu-i acceptă, poate ar fi mai simplu la nivel de cutume, nu neapărat la nivel de legislație, și atunci ar fi și lupul sătul (Comisia de la Veneția), și oaia întreagă (partidele).
Igor Boțan: „Eu aș avea un reproș dlui Voronin. Eu înțeleg că acum Domnia Sa pledează cauza Procuraturii Anticorupție, pentru că s-a simțit lezat, dar vreau să-l întreb pe dl Voronin și pe comuniști – în 2002, când dl Voronin, lider al Partidului Comuniștilor, a semnat decretul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, având mandat de la popor pentru integrarea în Uniunea Rusia-Belarus, cum trebuiau să procedeze colegii lui de partid? Și dacă s-ar fi scindat atunci fracțiunea comuniștilor, Dvs. de asemenea ați fi insistat că, dacă a decis liderul care are mandat pentru integrarea în Uniunea Rusia-Belarus să meargă în Uniunea Europeană pentru care nu are mandat, atunci toți trebuie să-i urmeze calea? Iată exemplul cel mai relevant care arată că uneori circumstanțele sunt mai puternice decât prevederile statutelor.”
Europa Liberă: Dar atunci când miroase a bani, nu se justifică niciun fel de ideologie.
Igor Boțan: „Iată aici sunt de acord, dar trebuie să demonstrăm că e vorba nu de opțiuni politice, nu de ideologie, nu de viziuni, ci de interese pecuniare.”
Europa Liberă: Deci înțeleg că Artur Reșetnicov, știind foarte bine ce crede Igor Boțan despre dreptul de a schimba partidul, se agață de acest pai în speranța că Igor Boțan îl va desculpa?
Igor Boțan: „Nu este așa. Eu le doresc deputaților la care vă referiți Dvs. tot binele de pe pământ, dar eu am încredere în deputați precum dna Botnarenco și eu cred că mărturiile Domniei Sale sunt examinate cu seriozitate de către instituțiile abilitate.”
Europa Liberă: Dar deputații sunt săltați, pentru că au avut niște cheltuieli sau niște bani care depășesc sumele cele câștigate, deci nu se bazează pe dna Botnarenco și înțeleg că nu-i probată luarea de mită, dar ei sunt acuzați de...
Igor Boțan: „...îmbogățire ilicită.”
Europa Liberă: Dar sursa îmbogățirii nu-i probată și nu-i neapărat mita pentru plecarea din partid?
Igor Boțan: „Eu cred că instituțiile de drept sunt obligate să demonstreze că acești oameni au căpătat bunuri pe căi neortodoxe, iar pentru asta trebuie să plătească prețul, așa cum prevede legislația.”
Europa Liberă: Și atunci o să vedem iarăși anecdote din astea că au făcut o cumetrie și au câștigat bani de la cumetrie, au câștigat la loterie, au luat cu împrumut de la cumetri, le-au dat părinții, numai nu mită pentru plecarea din partid?
Igor Boțan: „Eu sper foarte mult că principiile statului de drept, democrația ca instituție care e bazată pe proceduri trebuie să triumfe, iar cei corupți trebuie să plătească pentru crimele pe care le săvârșesc. Eu vreau ca aceste lucruri să fie înțelese de ascultătorii Radio Europa Liberă și să înțeleagă că această luptă este una grea, cei care recurg la acte de corupție nu sunt proști, știu cum să-și acopere crimele, dar eu nu vreau să jertfim, să cedăm principiile statului de drept pentru satisfacția de a-i pedepsi pe cei pe care îi bănuim că au comis crime până când aceste crime nu sunt dovedite.”