Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Maia Sandu trebuie să taie tentaculele caracatiței oligarhilor


MOLDOVA -- Presidential candidate Maia Sandu speaks to the press in Chisinau, November 16, 2020
MOLDOVA -- Presidential candidate Maia Sandu speaks to the press in Chisinau, November 16, 2020

Vasile Botnaru stă de vorbă cu analistul politic Igor Boțan despre votul de duminică și implicațiile lui.

Igor Boțan: Maia Sandu trebuie să taie tentaculele caracatiței oligarhilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:20 0:00
Link direct

Igor Boțan: „Societatea din Republica Moldova a acumulat ceva experiență în 30 de ani de independență. Republica Moldova a avut parte de președinți, prim-miniștri, care au încropit tot felul de echipe ai căror membri se găseau fie la vânătoare în Pădurea Domnească, fie în tot felul de scheme și probabil că această experiență acum a adus societatea la punctul când oamenii au decis că e timpul să vadă o schimbare și să aleagă un lider politic care s-a manifestat în perioada protestelor și care le oferă această posibilitate de a rupe legăturile dintre tot felul de clanuri.”

Europa Liberă: Presa titrează cu prioritate că este prima femeie din istoria Republicii Moldova care va ocupa funcția de președinte. Nu cumva este exact invers decât și-ar dori Maia Sandu, adică se subliniază de o manieră sexistă componenta gender, ea câștigându-și mandatul datorită mesajului anticorupție, în primul rând, anti-sistem Plahotniuc, alias Dodon?

Igor Boțan: „Cu certitudine aveți dreptate, trebuie să scoatem în evidență alți factori care o recomandă pe dna Maia Sandu. Nu trebuie să uităm că Maia Sandu a avut curajul, în mai 2019, să depășească anumite temeri și să formeze o coaliție cu socialiștii, ea a fost liderul în această mișcare. Sigur că a avut suportul partenerilor de dezvoltare, dar și sfatul președintelui român Traian Băsescu, care le-a recomandat politicienilor din Republica Moldova să înțeleagă că arta politicului înseamnă dialog, cooperare și s-a dovedit că această abordare a fost una de bun augur, dacă pot spune așa, iar grossmeister s-a dovedit a fi dl Traian Băsescu, care a venit cu această inițiativă, și nu Igor Dodon, care spunea că joacă șah.

Nu trebuie să uităm că drumul Maiei Sandu spre funcția de șef al statului i-a luat cinci ani de zile

Acum trebuie să luăm în considerare faptul că noi am avut un premergător sau o premergătoare aici, în Republica Moldova, care a devenit guvernatoare în Găgăuzia. Nu trebuie să uităm, comunitatea găgăuză este mai patriarhală decât Republica Moldova și acolo s-a întâmplat acum cinci ani de zile, în 2015, că o doamnă în competiție cu opt contracandidați bărbați a reușit să învingă, iar anul trecut a reușit să obțină cel de-al doilea mandat, pentru că primul a fost unul de succes. Nu trebuie să uităm că drumul Maiei Sandu spre funcția de șef al statului i-a luat cinci ani de zile. Ea s-a implicat în mișcarea protestatară în vara anului 2015, a trecut toate treptele de la zero și a fondat un partid, a intrat în competiția pentru funcția de șef al statului în octombrie-noiembrie 2016, a fost învinsă doar „datorită” celor 30 de mii de sirieni și suportului dlui Plahotniuc pentru dl Dodon. După asta a fost lider de campanie la alegerile parlamentare din 2019, a avut intuiția și curajul să spargă tiparele și să facă acea coaliție care pe nedrept a fost numită „coaliția Kozak”, deși toată lumea știa că și Bruxelles-ul, și Washingtonul au dorit foarte mult să scape Republica Moldova, s-o elibereze din îmbrățișarea oligarhică și, iată, în două mișcări care probabil i-au luat foarte multă energie și putere a reușit să convingă cetățenii Republicii Moldova că această caracatiță, tentaculele ei trebuie să fie tăiate.

Nimeni nu punea la îndoială faptul că dl Dodon este strâns legat de caracatița care i-a asigurat primul mandat de președinte și acest lucru a ieșit în evidență chiar în ziua de 8 iunie, atunci când dl Plahotniuc, pentru a se răzbuna pe dl Dodon pentru infidelitatea de care a dat dovadă, a pus pe post filmulețul care ulterior a devenit viral și care actualmente cred că stă în mare măsură la baza acestei înfrângeri pe care a suferit-o dl Dodon.”

Europa Liberă: Dar atunci când Maia Sandu a înaintat moțiunea de cenzură, l-a subapreciat pe Igor Dodon?

Igor Boțan: „Trebuie să luăm în considerare că Maia Sandu știa ce se va întâmpla, fiindcă simbolic acordul de parteneriat între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor a fost rupt în fața camerelor de luat vederi de către un exponent al Partidului Socialiștilor, care prin acest gest simbolic a arătat ce va urma.”

Europa Liberă: Vă referiți la Bolea?

Igor Boțan: „Da, mă refer la dl Vasile Bolea, care a anticipat lucrurile, era clar pentru toată lumea că această rupere a acordului în fața camerelor de luat vederi va fi urmată de demisia guvernului. Eu cred că este vorba iarăși despre caracterul dnei Maia Sandu care, dacă și-a pus scopul, iată reușește să bată într-un singur punct pentru a face breșă în acest zid al corupției care a învăluit Republica Moldova și iată că a reușit. Iar așa cum spuneam, experiența prin care a trecut Republica Moldova timp de 30 de ani cu vânători în Pădurea Domnească, unde noile elite erau consacrate în acest rang, cred că le-a ajuns oamenilor, cum se zice, cu cuțitul la gât și au hotărât să facă alegerea în favoarea unei doamne căreia nu ai ce-i reproșa din cariera domniei sale de politician.”

Europa Liberă: Mulți dintre adversarii politici i-au reproșat în campanie, în special socialiștii, că ar încerca doar să cocheteze cu vorbitorii de limbă rusă, cu cei de pe partea opusă a baricadelor politice, că nu este decât demagogie asigurarea că va încerca să construiască o societate armonioasă, să depășească clivajele și motivele de dezbinare.

Igor Boțan: „Programul electoral al dnei Sandu, hai să spunem, nu este neprietenos față de minoritățile naționale din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Păi, una sunt cuvintele și alta acțiunile. Va putea ea să se țină de cuvânt și să nu fie peste un an, nu zic peste 100 de zile, acuzată de demagogie, la fel cum a fost prins cu oca mică Igor Dodon, care multe lucruri le-a abandonat?

Igor Boțan: „În primul rând, dna Maia Sandu nu a antagonizat în niciun fel minoritățile naționale, i-au fost atribuite anumite lucruri pe care ea nu le-a spus și nu a promis că le va face.”

Europa Liberă: Inclusiv școlile închise, de exemplu?

Igor Boțan: „Este vorba despre așa-zisul decalog al dlui Dodon cu care a început campania de defăimare a dnei Maia Sandu în cel de-al doilea tur de scrutin, lucru care a fost stabilit de Curtea din Republica Moldova și probabil că acest lucru va avea consecințe.”

Europa Liberă: Cu o ușoară întârziere s-a dat verdictul, nu?

Igor Boțan: „Cum se zice, mai bine mai târziu decât niciodată. Este un document juridic care atestă că a fost un atac la adresa Maiei Sandu, un atac de defăimare, iar acum cetățenii din Republica Moldova trebuie să înțeleagă că nimeni nu are de gând să atenteze la drepturile lor, este vorba despre scoaterea Republicii Moldova din izolare internațională, este problema numărul unu. Problema numărul doi este cum vom reuși să iernăm, iar problemele legate de situația lingvistică, relațiile internaționale deja și-au găsit albia normalității, pentru că Republica Moldova aplică normele europene pentru astfel de relații și nimeni niciodată nu și-a propus cumva să strâmtoreze limba rusă în Republica Moldova sau să închidă școlile, totul rămâne la latitudinea cetățenilor care se pot uni, se pot consolida pentru a soluționa probleme inclusiv de ordin cultural, lingvistic, educațional. Toate aceste lucruri sunt în Codul educației, sunt prevăzute în Constituție, în alte legi ale Republicii Moldova, deci, sperietoarele au fost inventate de propagandiștii dlui Dodon.

În această campanie electorală, dna Maia Sandu s-a angajat să devină lider național, atribuțiile prezidențiale sunt foarte limitate, trebuie rezolvate un șir de probleme astfel încât parlamentul și guvernul să accepte că programul de țară al dnei Maia Sandu este cel care poate aduce societatea Republicii Moldova pe un traseu al dezvoltării, dar nu al stagnării și izolării, iar pentru asta va fi nevoie de eforturi considerabile atât pe plan extern, diplomatic, cât și pe plan intern, relațiile cu guvernul, cu parlamentul, necesitatea dizolvării acestui parlament care nu mai reprezintă pe nimeni. Deci sunt o sumedenie de probleme care cred că vor consuma timpul noului președinte al Republicii Moldova, iar problemele la care vă referiți Dvs. vor reveni la normalitate.”

Europa Liberă: Între timp, în fața Maiei Sandu se configurează un obstacol parlamentaro-guvernamental foarte sofisticat. Igor Dodon a și anunțat înainte să își vadă scorul final că revine în partid pe poziția de lider. Este PSRM-ul formațiunea care îl va accepta înapoi cu brațele deschise după ce a erodat puternic partidul, ideea socialiștilor și prin maniera de a face campanie mai curând a dăunat partidului, decât să-l ajute în eventualitatea parlamentarelor?

Igor Boțan: „E o temă foarte interesantă. Igor Dodon, în primul rând, trebuie să scrie cerere de revenire în Partidul Socialiștilor, după aia, dacă vrea să redevină lider al Partidului Socialiștilor trebuie convocat un congres al formațiunii.”

Europa Liberă: Dar el este foarte sigur că totul se va întâmpla așa cum vrea el. Sunt acolo lupi tineri care să îl conteste deja pe șeful formațiunii?

Igor Boțan: „Cu certitudine trebuie să fie astfel de oameni dacă este o formațiune politică adevărată și nu este o simplă adunătură, un fel de clan politic, pentru că dl Dodon trebuie să răspundă nu doar în fața societății, dar și în fața colegilor de partid: de ce a pierdut alegerile, de ce nu doar ratingul partidului, dar și al domniei sale, ca lider informal, a căzut atât de jos și care sunt concluziile, pentru că niciodată nu s-a explicat de ce un partid socialist care afirma că împărtășește doctrina marxism-leninistă a devenit brusc un partid conservator, chiar clericalist, de ce partidul respectiv nu mai sărbătorește sărbătorile care erau pentru socialiști, comuniști de aici, din spațiul post-sovietic, aproape sacre.”

Europa Liberă: Am vorbit cu niște socialiști de vocație, care mi-au împărtășit senzația că, de exemplu, un test simplu lingvistic, Igor Dodon numea de o manieră cinică compartimentul social al politicilor guvernamentale soțialka. Sună la fel ca gumka, de exemplu, jargon birocratic, care spune foarte multe despre atitudinea reală a liderilor care folosesc acest cuvânt față de oamenii care intră în categoria aceasta - soțialka. Partidul Socialist îi va ierta fiului rătăcitor că a devenit un asemenea politician-fariseu?

Igor Boțan: „Problema e dacă pot găsi un alt lider care să poată să preia inițiativa.”

Europa Liberă: Ion Ceban, Batrâncea?

Dl. Ion Ceban a demonstrat că se poate schimba radical în direcția bună, pozitivă

Igor Boțan: „Eu cred că, în primul rând, Ion Ceban care a demonstrat că este un politician care poate crește și acest lucru s-a văzut cu ochiul liber. În doar un an de zile, din 2018 până în 2019, între cele două competiții pentru funcția de primar de Chișinău, dl Ion Ceban a demonstrat că se poate schimba radical în direcția bună, pozitivă.”

Europa Liberă: Numai că în campanie i-a legat o ghiulea de picior și Ceban n-a putut să o refuze?

Igor Boțan: „Da. Asta îl caracterizează probabil de asemenea pozitiv, este om al echipei, a fost delegat de echipa Partidului Socialiștilor pentru a candida la funcția de primar de Chișinău, acum când partidul a avut nevoie l-a rechemat pentru o anumită perioadă. Deci, toate aceste lucruri lasă impresia unei persoane care poate evolua în sensul bun, pozitiv. Răspunzând la întrebarea Dvs. – da, sigur, s-ar putea ca după ce dl Dodon și-a etalat pretenția de a reveni în fruntea Partidului Socialiștilor să audă un răspuns gen: stai liniștit, bea ceai și ne diorgaisea.”

Europa Liberă: Așteaptă în anticameră...

Igor Boțan: „Da, ar putea să fie și așa ceva.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG