Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Ministrul Țulea echilibrează politica externă după ce președintele Dodon a dezechilibrat-o în ultimul hal


Analistul politic Igor Boțan
Analistul politic Igor Boțan

Analistul politic de la Chișinău, director executiv al ADEPT, susține că acest lucru ar conveni chiar liderului informal al socialiștilor.

Igor Boțan: Ministrul Țulea echilibrează politica externă după ce președintele Dodon a dezechilibrat-o în ultimul hal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: Din declarația nuanțată a Ministerului de Externe privind situația din Belarus putem înțelege că ministrul Țulea încearcă să promoveze o linie diferită decât cea a președintelui Dodon, alias a socialiștilor. Putem spune că se profilează o disensiune în guvernarea bicefală?

Igor Boțan: „Există afinități, complementaritate și disensiuni între partidele care formează guvernarea. Ultima manifestare este atitudinea Ministerului Afacerilor Externe, care este instituția centrală specializată în promovarea politicii externe, și actul comis de președintele Igor Dodon, care l-a felicitat pe președintele sau ex-președintele Belarusului, Alexandr Lukașenka.”

Europa Liberă: Ați ales definiția „act”, însemnând?...

Igor Boțan: „Însemnând că dl Dodon nu a putut să se abțină de a urma exemplul spațiului eurasiatic, după ce președintele Putin a dat startul acestei recunoașteri a victoriei lui Lukașenka, care iată că este pusă sub semnul întrebării de către cetățenii belaruși care nu cred că Alexandr Lukașenka a învins în aceste alegeri.”

Marșul Libertății de la Minsk. Cea mai de amploare acțiune de protest din Belarusul post-comunist
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00

Europa Liberă: Și ministrul Țulea și-a dat seama că acest act ar putea deveni în timp un delict?

Igor Boțan: „Nu cred. Ministrul Țulea face exact ceea ce își dorește și dl Dodon, și guvernarea per ansamblu – echilibrează politica externă a Republicii Moldova după ce însuși promotorul acestei idei, președintele Dodon, a dezechilibrat-o într-un hal fără de hal. Nu trebuie să uităm că Republica Moldova este asociată cu Uniunea Europeană și încă pe când președintele Voronin era la cârma guvernării în Republica Moldova, ne amintim de august 2008, când președintele Voronin a refuzat să susțină invazia Federației Ruse în Georgia, a așteptat luarea de poziție a Uniunii Europene, după care s-a aliat cu Uniunea Europeană în acea situație foarte delicată.”

Europa Liberă: Deci să precizăm: ministrul Țulea merge în răspăr cu Dodon și socialiștii în subiectul Belarus, pentru că Dodon, după ce Putin insistă pe sprijinul acordat lui Lukașenka, n-are cum să dea înapoi?

Igor Boțan: „Ministrul Țulea echilibrează, așa cum am spus. Este o stratagemă a guvernaților de a echilibra cumva gafa pe care a comis-o președintele Dodon, pentru că, dacă s-ar uita la ceea ce s-a întâmplat ieri, duminica trecută în Belarus, dacă ar compara mitingul în suportul lui Lukașenka cu mitingurile din toate orașele mari și mici din Belarus, ar vedea care este prăpastia dintre cei care îl susțin pe Lukașenka și cei care se opun acestuia și care își doresc reluarea procesului de alegeri pentru a stabili în Republica Belarus ce este dorit de către cetățeni.”

Europa Liberă: Deci, pe românește, vor să fie în ambele luntri odată, da? Dvs. ați adus exemplul de disensiune. Este această echilibrare o disensiune veritabilă, adică e o confruntare a cursului pro-european promovat de democrați cu cursul pro-răsăritean tot mai pronunțat al socialiștilor?

Igor Boțan: „Nu e vorba de disensiune, ci de complementaritate. Partidul Socialiștilor este, de fapt, o formațiune eurasiatică conform programului politic, iar Partidul Democrat, după evadarea dlui Plahotniuc, și-a redobândit, chipurile, calitatea de partid-balama, de aceea își revendică calitatea de formațiune pro-europeană care împreună cu o formațiune declarată eurasiatică iată că asigură guvernarea în Republica Moldova în baza unei platforme, intitulate Platforma Social-Democrată pentru Republica Moldova, în care, iată, se întâlnesc aceste două viziuni diferite.”

Europa Liberă: Visul mai vechi al lui Dumitru Diacov, pe când încerca să coaguleze un fel de mega-formațiune, nu?

Este revenirea la stratagema lui Dumitru Diacov din 1997...

Igor Boțan: „Exact. Este revenirea la stratagema lui Dumitru Diacov din 1997, formulată foarte clar, care a fost dată peste cap în perioada deținerii președinției Partidului Democrat de către Vlad Plahotniuc, care, iată, a reușit să transforme Partidul Democrat în cea mai influentă forță politică din Republica Moldova, renunțând la calitatea de partid-balama, iar prin influențarea deciziei Curții Constituționale din 4 martie 2016 l-a făcut pe Igor Dodon președinte al Republicii Moldova, crezând că îl poate ține în menghina sa, sub control, lucru care nu s-a întâmplat, iar după evadarea din țară a lui Plahotniuc, iată avem această combinație, această complementaritate foarte ciudată între ceea ce a rămas din Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor.

Pornind de la statutele pe care și le revendică aceste formațiuni, divergența între ele este, hai să spunem așa, pentru a sublinia complementaritatea. Partidul Socialiștilor este pro-est, euroasiatic. Și există Partidul Democrat care, așa cum spuneam, caută acțiunea de aur pentru a asigura în Republica Moldova o guvernare stabilă, pentru a îndepărta Republica Moldova de pe muchia prăpastiei, ceea ce a făcut întotdeauna Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Deci putem vorbi despre o stratagemă pe care o aplică în mod deliberat socialiștii cu democrații, ca să aibă un câmp de captare cât mai larg?

Igor Boțan: „Sigur că da. Și acest lucru trebuie să-l înțeleagă toată lumea și cel mai interesant este că și lui Igor Dodon, și socialiștilor le convine această situație, pentru că au scuze în raport cu Vladimir Putin, care a fost, să spunem așa, nașul de botez sau de rebotezare a Partidului Socialiștilor, care din socialist a devenit partid social-conservator atunci când a îmbrățișat valorile Partidului Edinaia Rossia pentru a putea semna un acord de cooperare cu partidul lui Putin.”

Europa Liberă: Dacă Dodon ar putea să mai ia și o aripă unionistă în această formațiune-conglomerat, nu s-ar da în lături, nu?

Igor Boțan: „Cu siguranță, nu. Și știm că în Partidul Democrat, de exemplu, cel puțin două figuri foarte importante, cum este președintele Pavel Filip și dna Monica Babuc, își revendică calitatea de unioniști pe față și acest lucru iarăși le convine lui Dodon și Partidului Socialiștilor, care cumva trebuie să se îndepărteze de la promisiunea pe care Dodon a făcut-o în 2016 de a lichida unionismul în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ce spuneți despre cei doi ultimi transfugi sau fugari din Partidul Democrat? De ce nu se lipesc de „Pro Moldova”?

Igor Boțan: „Ei nu se lipesc de „Pro Moldova”, pentru că au cu totul altă sarcină, să se lipească de cei care sunt actualmente mai puternici și mențin în mâinile lor anumite pârghii – Partidul Socialiștilor – și am văzut această rocadă foarte interesantă: pe de o parte, cei doi – Nichiforciuc și Andronachi – au părăsit Partidul Democrat sau au fost dați afară...”

Europa Liberă: ...fracțiunea mai întâi.

Igor Boțan: „Da, fracțiunea, dar pe de altă parte, înțelegem că susțin majoritatea.”

Europa Liberă: Și atunci, asta nu este o disensiune, o piatră în papucul democraților?

Igor Boțan: „La prima vedere e o disensiune, iar pe de altă parte, înțelegem că e constatarea unei stări de fapt, de mult știm că acești doi deputați nu mai participă la întrunirile organelor de conducere ale Partidului Democrat, dar modul în care au procedat este un fel de paliativ.”

Europa Liberă: Dar cum se simte Filip, când este sfidat de către socialiști?

Igor Boțan: „Dl Filip și Partidul Democrat în această situație se simt presați să mențină relațiile cu Partidul Socialiștilor, cel puțin până la alegerile prezidențiale, când vor trebui să facă o alegere clară.”

Europa Liberă: Vor avea candidatul lor, va trebui să facă figurație până la urmă?

Igor Boțan: „Probabil vor face această figurație, cum o vor face foarte mulți. Este important ce vor face în al doilea tur de scrutin, cum vor folosi potențialul administrativ foarte important, cu pondere foarte mare în cel de-al doilea tur de scrutin: pentru susținerea dlui Dodon sau pentru eventuala susținere a contracandidatului dlui Dodon, care se pare că va fi dna Maia Sandu? Aici va fi despărțirea apelor, până atunci, Partidul Democrat are nevoie de timp pentru a-și vedea lungul nasului în primul tur, pentru a înțelege ce suport are acest partid din partea cetățenilor. Decizia strategică a Partidului Democrat va fi luată înaintea celui de-al doilea tur de scrutin.”

Europa Liberă: Mai sunt locuri în care mocnește o relație nu tocmai prietenoasă între democrați și socialiști?

Igor Boțan: „Sigur că da. Trebuie să luăm în considerare că programul pe care îl îndeplinește așa-zisa Platformă Social-Democrată a democraților și socialiștilor, implementată de premierul Chicu, are la bază elaborările anterioare ale Partidului Democrat. Și drumuri bune, și cadourile către cetățeni înainte de alegeri, și multe, multe alte lucruri.”

Europa Liberă: Deci, socialiștii smântânesc ceea ce au elaborat democrații lui Plahotniuc?

Cu excepția ministrului de interne și ministrului justiției, toți ceilalți sunt cadre selectate pe sprânceană de către Plahotniuc...

Igor Boțan: „Exact! Dacă ne uităm la componența guvernului, cu excepția ministrului de interne și ministrului justiției, toți ceilalți sunt cadre selectate pe sprânceană de către Vladimir Plahotniuc, care a fost nevoit să plece. Deci, cadrele sunt ale lui Plahotniuc, selectate de Plahotniuc și Partidul Democrat, programele sunt cele elaborate de Partidul Democrat...”

Europa Liberă: Iar cununa de lauri o poartă Dodon?

Igor Boțan: „Da. Și aici apar multe lucruri foarte interesante și de perspectivă strategică. De exemplu, Partidul Democrat, orice am spune, a promovat ideea, și acest lucru este foarte clar, evident, atunci când a fost adoptată noua lege a gazelor, în 2016, Partidul Democrat a fost și promotor al aderării Republicii Moldova la Comunitatea Energetică Europeană și semnarea Pachetului III energetic. Partidul Democrat a pledat pentru construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, iar Partidul Socialiștilor, pe de altă parte, din câte se vede, s-a opus acestui proiect, dorind ca Gazpromul să-și mențină poziția de monopolist în Republica Moldova, ca ancoră împotriva eventualei uniri, la fel cum este și proiectul socialiștilor de federalizare a Republicii Moldova. Deci, disensiuni serioase între aceste formațiuni există, dar actualmente este importantă așa-zisa complementaritate, care permite Partidului Democrat, alături de socialiști, să supraviețuiască și acest lucru va fi valabil până se termină primul tur al alegerilor prezidențiale.”

Europa Liberă: Această complementaritate, cum o numiți Dvs., s-ar putea să se transforme, așa cum presupun unii analiști, într-o subordonare totală a democraților. Riscă ei să devină purtătorii de trenă a lui Dodon?

Igor Boțan: „Cu certitudine! Și acest lucru va ieși în evidență înaintea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale. Atunci va fi momentul de cumpănă: ori îl susțin cu tot arsenalul lor administrativ pe Igor Dodon și în mare măsură îi asigură victoria, ori, cu toate riscurile care urmează, susțin un candidat proeuropean care probabil va fi contracandidatul dlui Dodon în cel de-al doilea tur de scrutin.”

Europa Liberă: Ați numit câteva personalități din rândul democraților. Există rebeli care de pe acum să se opună înregimentării partidului?

Igor Boțan: „Am văzut ceea ce s-a întâmplat zilele acestea la Cahul, când întreaga structură partinică a democraților a declarat că își sistează calitatea de membră a Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Pe motiv că?...

Igor Boțan: „Pe motiv că nu sunt de acord cu politicile promovate de către democrați.”

Europa Liberă: În tandem cu socialiștii?

Igor Boțan: „Probabil. Detalii au fost puține. Am sesizat doar această declarație, dar ea este simptomatică și deocamdată nu știm încotro înclină. Dacă înclină spre partidul dlui Candu, atunci e o mâncare de pește, dacă pur și simplu sunt adepți ai promovării integrării europene, atunci ar putea să existe cu totul alte implicații pentru formațiunea lui Pavel Filip.”

Europa Liberă: Deci, democrații sunt între doi poli de atracție: socialiștii și „Pro Moldova”?

Igor Boțan: „Da. Și aici, în calitate de partid-balama, chiar au oportunitatea să aleagă. Dacă această balama ajută la deschiderea ușii spre Uniunea Economică Euroasiatică, e una sau dacă poate ajuta ca ușa să se deschidă larg spre Uniunea Europeană, atunci e cu totul altceva. Deci, asta este calitatea partidului-balama. Acum depinde ce soluție va alege conducerea Partidului Democrat înaintea alegerilor prezidențiale.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG