Pentru analistul politic si preşedintele executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, principala problemă a Partidului Democrat, din opoziţie, ar fi cea financiară, după „dispariţia” de pe scena politică a liderului partidului Vlad Plahotniuc.
Europa Liberă: Partidul Democrat promite să se reformeze astfel în cât să renască din cenușa eșecului suportat după parlamentare. Din informațiile apărute în presă ce puteți dumneavoastră deduce, care ar fi lista de greșeli, de exemplu, Pavel Filip a spus că stilul de conducere a fost unul agresiv. Aceasta constatare înseamnă că se desolidarizează cumva de stilul lui Plahotniuc?
Igor Boțan: „Eu nu cred că membrii Partidului Democrat și conducerea de vârf a partidului se desolidarizează atât de ușor de moștenirea pe care a lăsat-o domnul Plahotniuc.”
Europa Liberă: Dar o condamnă în felul acesta. Declarația lui Filip asta înseamnă?
Igor Boțan: „O condamnă, dar mai degrabă găsim notițe de justificare și acest lucru se observă în luările de poziții a domnului Pavel Filip, care este prim-vice președinte, și a președintelui de onoare, domnul Dumitru Diacov. Este de remarcat că ambii șefi ai partidului, şi domnul Diacov, și domnul Filip, pun accentele foarte clar. Ei nu au știut mare lucru despre modul de adoptare a deciziilor în partid.
Ei nu au știut cum se administrează partidul şi nu au știut de asemenea cum se finanțează partidul, dar cel mai important lucru, nu au știut care sunt mecanismele și metodele de a aduce oameni noi în partid, oameni de care, acum dacă ascultam atent ce spune domnul Filip, partidul ar trebui să se debaraseze pentru că nu sunt niște oameni care chiar cred în valorile acestui partid, ci au fost niște condrumeți, care au fost nevoiți, în anumite circumstanțe să adere la formațiune.”
Europa Liberă: Dar în vârful piramidei, iată domnul Diacov, de exemplu, spune ca nu știe cum s-a întâmplat că niște subiecte cruciale, vitale pentru Republica Moldova și pentru partid, au fost discutate în celebru deja film cu participarea președintelui Dodon, alături de Plahotniuc stă Iaralov, și nu sta un vicepreședinte oficial împuternicit pentru așa ceva sau același Diacov.
Igor Boțan: „Trebuie să conștientizăm cu toții și acest lucru îl confirmă atât domnul Diacov, cât și domnul Filip că politica pentru domnul Plahotniuc a devenit cel mai profitabil business în Republica Moldova, iar Partidul Democrat, din păcate, a fost transformat în principala unealtă de atingere a acestor scopuri.
Eu cred chiar cred că și domnul Diacov, și domnul Filip au dreptate. Deciziile cele mai importante se luau de un cerc foarte îngust din anturajul domnului Plahotniuc cu consilierii politici, iar ceilalți membri de partid pur şi simplu erau puși în fața faptului împlinit.”
Europa Liberă: Aflau de la televizor ca și jurnaliștii.
Igor Boțan: „Exact numai că trebuie să înțelegem foarte clar că o parte din jurnaliști erau cureaua de transmisie prin intermediul mediaholdingului domnului Plahotniuc.”
Europa Liberă: Din ce vedeți la televizor, în special la canalele care au aparținut și mai aparțin lui Plahotniuc, cum își pune cenușa pe cap Partidul Democrat, ce cred că a greșit Partidul Democrat și marea conducere de vârf?
Igor Boțan: „Mediaholdingul și jurnaliștii care îl deservesc nu-și pun cenușă pe cap, ei vor să ne transmită foarte subtil un mesaj: că oligarhul este mai puțin periculos decât pericolul care vine din partea Federației Ruse și din angajamentul pe care l-au semnat Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor în vederea deoligarhizării Republicii Moldova. Deci oligarhizarea este preferabilă acestei coaliții și suportului pe care l-a primit această coaliție din partea Federației Ruse.”
Europa Liberă: Cred ca nimeni nu se așteaptă ca a doua zi oamenii care l-au proslăvit și i-au cântat osanale lui Plahotniuc să schimbe placa, să întoarcă împotriva lui armele. Dar repet, în ceea ce vedem în spațiu public, din scurtele mesaje, fragmente, uneori și zvonuri. Încotro se duce Partidul Democrat, se rupe poala sau nu?
Igor Boțan: „Partidul Democrat este în derută, acest lucru se vede. Şi pentru că am menționat mediaholdingul și comportamentul acestuia, trebuie să menționăm că acest mediaholding cumva subminează mândria noastră națională, dându-i prioritate lui Kozak și numind „alianța Kozak” cea dintre Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, deși toată lumea știe că principalul promotor al acestei idei și primul promotor public a fost Traian Băsescu. De ce n-ar numi această alianță „alianța Băsescu”? Dar trebuie să o interpreteze.”
Europa Liberă: Bine, asta-i un fel de teribilism jurnalistic, ei tot așa îi spun lui Platon „reiderul numărul unu”. Dar pe bune ce vedeți dumneavoastră în aceasta forfotă înainte de congres? Că au rămas zile numărate până când democrații trebuie să stabilească cine va fi președintele și încotro se va îndrepta partidul.
Igor Boțan: „Să luăm problema legată de doctrina acestui partid, această problema va trebui să fie discutată la congresul partidului. Domnul Andrian Candu imediat după congresul partidului din decembrie 2016, ne anunța că, din păcate, Partidul Democrat promovează politici de dreapta, lucru care s-a confirmat atunci când a avut loc așa zisa „mica reformă a impozitării”, dar ar trebui să revină în albia social-democrației.”
Europa Liberă: Adică centrul-stânga?
Igor Boțan: „Da, ar trebui cumva să fie discutat și să se explice cetățenilor de ce a fost nevoie ca Partidul Democrat să facă această manevră pe dreapta. Al doilea lucru pe care Partidul Democrat trebuie sa-l clarifice la congres - ce face formațiunea respectivă în raport cu partenerii internaționali.
Să nu uităm că domnul Vlad Plahotniuc a fost ales vicepreședinte al Internaționalei socialiste, responsabil de dezvoltarea socialismului în spațiu CSI. După ce domnul Plahotniuc a lăsat șefia Partidului Democrat și a plecat incognito din țară, apar un șir de probleme legate față de partenerii moldoveni ai internaționalei socialiste. Partidul ar trebui cumva să rezolve aceasta problemă.
O altă problemă majoră pe care a menționat-o domnul Pavel Filip este cea a membrilor de partid, formațiunea respectivă are peste 50.000 de membri, dar am văzut în ce mod acești membrii au fost atrași. Dacă ne referim la primari, aproape jumătate din primarii din Republica Moldova au fost convertiți și toată lumea înțelege că metodele de convertire s-au bazat pe șantaj și, probabil, pe corupere, dacă ne referim la exemplu lui Serghei Filipov care a dezvăluit cum se face acest lucru.
Și acum ce speranță poți avea că acești oameni pot rămâne în formațiune și nu vor încerca să se răzbune pe aceasta, scoțând la iveală modalitatea în care au avut loc convertirile.”
Europa Liberă: Finanțarea partidului, au plecat din sediu, clar că nu mai pot acoperi cheltuielile, factura-i prea mare. De acum încolo de unde bani?
Igor Boțan: „Problema finanțării este cea mai importantă problemă. Toată lumea își dădea seama că finanțarea Partidului Democrat este una obscură. Domnul Diacov și domnul Filip nu odată au subliniat că nu știau care sunt sursele și cum se face finanțarea, dar domnul Plahotniuc, prin filmulețul prin care a vrut să-l acuze pe domnul Dodon, a confirmat că suma pe care domnul Dodon ar cere-o de la domnul Plahotniuc, de 700 de mii de dolari pe lună, depășește doar cheltuielile de personal ale Partidului Democrat, cumva presa a scăpat acest lucru.
Pentru cheltuieli de personal partidul raporta șase sute de mii de lei, nicidecum șase sute de mii de dolari...
Deci dacă ne uităm în rapoartele pe care Partidul Democrat le prezintă la Comisia Electorală Centrală, vedem că pentru cheltuieli de personal partidul raportează șase sute de mii de lei, nicidecum șase sute de mii de dolari. Deci apare marea problemă care iată se manifestă și care confirmă că filmulețul cu Veaceslav Burlac, șeful partidului de la Criuleni, are substrat serios și această problemă ar trebui cumva investigată.”
Europa Liberă: Și când a plecat Plahotniuc înseamnă că s-a oprit și finanțarea partidului, în mod automat?
Igor Boțan: „Partidul va avea finanțare de la bugetul de stat, dar sursele obscure, probabil, vor fi închise și repet este vorba despre lucruri care iată le confirma însăși Vlad Plahotniuc. Iar noi observăm cu toții că mediaholdingul a încetat să ceară în mod public investigarea modului în care se finanțează Partidul Socialiștilor.”
Europa Liberă: Eu insist totuși pe o listă clară, dacă există. Unde au greșit democrații, repet nu din perspectiva dumneavoastră, dar din autoanalizele, autocritica care se face în partid? Dumneavoastră ce ați înțeles? Cum își văd ei eșecul?
Igor Boțan: „Ei își văd cauzele eșecului în faptul că o singura persoană de o manieră autoritară a luat brazdele conducerii Partidului Democrat și i-a ținut pe ceilalți colegi în neștiință de cauză ce se întâmpla la luarea deciziilor politice, la luarea deciziilor de promovare a oamenilor în anumite funcții, și așa cum spuneam, la finanțarea partidului.”
Europa Liberă: Vicepreședinții partidului de ce au demisionat, ei cum își justifică retragerea din aceste poziții decisive?
Igor Boțan: „Această demisionare este una care trebuie apreciată la justa ei valoare, oamenii vor să ne transmită un mesaj că întreaga formațiune trebuie să se reformeze.”
Europa Liberă: Adică se simt și ei vinovați?
Igor Boțan: „Pentru că nu au insistat, înțelegerea mea este și dacă-l ascult pe domnul Pavel Filip, pe domnul Dumitru Diacov, înțeleg că greșeala lor a fost că pe lângă șeful partidului, domnul Vlad Plahotniuc, ei nu au insistat ca să afle detalii cum se finanțează partidul, cum se iau deciziile majore, cum se promovează cadrele și multe, multe alte lucruri. Faptul că nu au insistat.”
Europa Liberă: I-a transformat în complici.
Igor Boțan: „I-a prins într-o stare, hai să spunem așa, de confort psihologic, lucrurile mergeau de la sine, domnul Plahotniuc rezolva problemele ei doar se conformau.”
Europa Liberă: Adică dacă rămâneau la putere nici nu se punea problema?
Igor Boțan: „Exact, exact și noi vedem cum se încearcă cumva a salva ceea ce a rămas moștenirea domnului Vlad Plahotniuc și-o vedem prin inițiativa unui șir de jurnaliști afiliați mediaholdingului, care vehiculează ideea că ACUM ar trebui să părăsească alianța cu socialiștii și să formeze o alianță majoritară cu fracțiunea Partidului Democrat.”
Europa Liberă: O întrebare tehnică, dacă vicepreședinții, fruntașii partidului și-au pus cenușă pe cap și s-au retras din funcțiile de vicepreședinți, de ce nu se retrag și din funcțiile de deputați?
Igor Boțan: „Eu cred că aici lucrurile nu trebuie confundate, ei au mandat din partea poporului, deci ei reprezintă poporul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Chiar și acei uninominali?
Igor Boțan: „Sigur că și cei uninominali, pentru că așa a fost sistemul, nu putem pune la îndoială faptul că și-au primit mandatele, după ce acest lucru a fost recunoscut și de instituțiile internaționale.”
Europa Liberă: Acum am să vă întreb, dar de ce nu sunt în Parlament, la locul de muncă, nici Plahotniuc, nici Constantin Botnari nu vin să-și onoreze această misiune care rezultă din votul dat de popor?
Igor Boțan: „Eu nu pot răspunde la aceasta întrebare, domnul Plahotniuc a invocat niște argumente.”
Europa Liberă: Dar cât îi lasă regulamentele și legile, cât îi lasă să lipsească motivat sau aproape motivat?
Igor Boțan: „Dacă mandatul domnului Plahotniuc ar fi fost unul imperativ așa cum insista domnia sa, atunci ar fi trebuit să se convoace un referendum de retragere a domnului Plahotniuc, al domnului Botnari.”
Europa Liberă: Până atunci nu are nimeni nicio treabă?
Igor Boțan: „Până atunci nimeni nu are nicio treaba.”
Europa Liberă: Doar i se scoate remunerarea?
Igor Boțan: „Da, pot fi sancționați.”
Europa Liberă: Nu i se dă voie să i-a bani?
Igor Boțan: „Da, și să ia cuvântul în anumite… După ce Parlamentul va constata că-și încalcă atribuțiile de deputați, dar pentru că avem mandat reprezentativ, atât domnul Constantin Botnari, cât și domnul Vlad Plahotniuc beneficiază de imunitate parlamentară.”
Europa Liberă: Dar și Ilan Șor.
Spre uimirea lui Plahotniuc,Botnari, Șor, protecția pe care o au vine din partea mandatului reprezentativ...
Igor Boțan: „Și Ilan Șor, da sigur, și iată ironia sorții această situație demonstrează că efortul Partidului Democrat de a introduce mandatul imperativ a fost o mare greșeală. Acum, spre uimirea domnului Plahotniuc, domnului Botnari, domnului Șor, protecția pe care o au vine din partea mandatului reprezentativ. Deci este și aceasta o lecție, mai cu seamă că Partidul Democrat insista că va promova ideea mandatului imperativ și pregătește modificările pentru a fi introduse în constituție. Iată așteptăm când acest lucru se va întâmpla.”
Europa Liberă: Când va veni Plahotniuc în Parlament.
Igor Boțan: „Probabil aveți dreptate, până când domnul Plahotniuc nu va da undă verde, deputații democrați probabil nu vor…”
Europa Liberă: Abia de aștept totuși un meci pe bune între Pavel Filip, liderul fracțiunii, președintele interimar,care se arată nemulțumit de stilul de conducere și Vlad Plahotniuc, care a zis că „nisporenenii i-au dat un mandat plin”.
Igor Boțan: „Da, eu cred că aveți perfectă dreptate, și acest meci cred că se va da pe terenul mandatului imperativ versus mandatului reprezentativ și sperăm foarte mult că domnul Pavel Filip va fi învingător în aceasta confruntare.”