Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analistul politic Igor Boțan despre implicațiile și semnificațiile cererii de aderare la Uniunea Europeană semnată de R. Moldova pe 3 martie, în aceeași zi cu Georgia. Ambele au urmat exemplul Ucrainei, care a trimis cererea de aderare „sub privirea” tancurilor rusești.
Europa Liberă: Odată cu depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, adversarii unui asemenea viitor pentru Republica Moldova s-au îngrijorat de lipsa unui consens național. Vreau să le spuneți ascultătorilor când e nevoie de consens, când e nevoie de referendum, când se pune în aplicare procedura perfect democratică, care presupune voința majorității, căreia i se conformează minoritatea etc.
Igor Boțan: „Depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la Uniunea Europeană se încadrează perfect în cursul politic al actualei guvernări. Acest curs politic a fost confirmat anterior, noi am avut consens național pe ideea integrării europene, acest consens național s-a produs în Parlamentul Republicii Moldova la 24 martie 2005, când 101 deputați, cu o majoritate parlamentară a Partidului Comuniștilor, au votat Declarația privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Nimeni nu a anulat această declarație, deci consensul național în toată această perioadă a persistat în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dar socialiștii pretind că s-au schimbat condițiile, probabil?
Igor Boțan: „Noi am văzut declarația purtătorului de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, care a spus că Uniunea Europeană nu deranjează Rusia, întrucât Uniunea Europeană nu este o uniune militară și nu prezintă niciun fel de pericol pentru Federația Rusă.”
Europa Liberă: Deci, socialiștii sunt mai catolici decât patronii lor spirituali?
Igor Boțan: „Sigur, dacă ne amintim de modalitatea în care a fost finanțat Partidul Socialiștilor, mă refer la faimoasa discuție dintre ex-președintele Igor Dodon și coordonatorul executiv al Republicii Moldova, s-a întâmplat asta în iunie 2019, înțelegem că Partidul Socialiștilor are obligații față de finanțatorii de la Kremlin, dar socialiștii se pun într-o situație foarte, foarte proastă și discreditează întreaga politică a lui Vladimir Voronin, care, ne amintim cu toții, la 13 noiembrie anul 2002 a semnat decretul privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Asta la o lună și jumătate de la summitul CSI de aici, de la Chișinău, în cadrul căruia Vladimir Voronin i-a propus lui Vladimir Putin să formeze un fel de uniune vamală, după calapodul Uniunii Europene, un fel de uniune economică, lucru pe care președintele Putin l-a respins atunci, de aceea președintele Voronin a semnat acel decret. Noi aveam un Minister al Afacerilor Externe și Integrării Europene la comuniști când erau la guvernare, iar socialiștilor acum trebuie să le amintim că sunt într-un bloc politic permanent cu comuniștii și acești socialiști au fost crescuți în cadrul Partidului Comuniștilor...”
„Potențialul economic, militar al Republicii Moldova este extrem de modest”
Europa Liberă: ...în pepiniera lui Voronin. Dar să admitem că dorința de a acumula punctaj în această situație dramatică i-a determinat să iasă cu asemenea declarații pe contrasens, să găsească cuvântul acesta placebo, dle, cine l-o fi scris, dar totuși sunt oameni care cred că locul Moldovei nu este în Uniunea Europeană. E adevărat, nici în Rusia cea care acum este în cădere liberă. Cum ar trebui să acționeze autoritățile moldovene ca să țină cont sau, cel puțin, să-i convingă pe oamenii aceștia că au mandatul poporului pentru semnarea cererii?
Igor Boțan: „Autoritățile din Republica Moldova au actualmente un comportament foarte precaut, și acest lucru este de înțeles. Potențialul economic, militar al Republicii Moldova este extrem de modest, nici nu ne apucăm să vorbim despre acest potențial, dar ceea ce are Republica Moldova, are statut de țară membră a comunității internaționale care este membră ONU și acesta este singurul lucru pe care îl poate invoca Republica Moldova în aceste circumstanțe.
Al doilea lucru foarte important pe care trebuie să-l facă Republica Moldova este să demonstreze cetățenilor Republicii Moldova și întregii comunități internaționale că această țară are un parcurs fără zigzaguri, adică un proiect politic, cum spuneam, inițiat de președintele Voronin în 2002 și să le amintească cetățenilor că președintele Voronin, fără să convoace referendumuri, consultări a mers în luna mai 2008 la Bruxelles, la ședința Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și a cerut Uniunii Europene să accepte Republica Moldova în strategia de stabilizare și asociere cu Balcanii de Vest, adică să ofere o perspectivă clară Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană și să-i ofere statutul de candidat, ceea ce a făcut Maia Sandu recent. În Republica Moldova, în pofida declarațiilor unor politicieni sau ale altora, noi avem un parcurs îndreptat spre integrarea europeană.”
Europa Liberă: Dacă eu aș fi Bogdan Țîrdea acum, eu i-aș reproșa lui Igor Dodon că nu a folosit pârghiile prezidențiale, pentru ca să întoarcă oiștea îndărăt.
Igor Boțan: „Dl Dodon ar răspunde în felul următor că, mai mult decât atât, a încercat să federalizeze Moldova și chiar i-a dictat coordonatorului executiv Vlad Plahotniuc textul pe care trebuia să-l accepte pentru a realiza federalizarea Republicii Moldova, adică pentru a disipa suveranitatea Republicii Moldova și, de fapt, a o supune intereselor Kremlinului.”
Europa Liberă: Deci, faptul că nu i-a reușit, asta este o dovadă în plus că Republica Moldova este pe calea cea dreaptă, spre Uniunea Europeană?
Igor Boțan: „Cred că da, este adevărat, pentru că știm care au fost rezultatele alegerilor. A fost aleasă Maia Sandu în calitate de președinte al Republicii Moldova în anul 2020, în turul doi, e adevărat, cu o majoritate clară absolută, iar mesajul ei a fost aducerea Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene.”
„Noi, Republica Moldova, acum datorăm Ucrainei foarte mult”
Europa Liberă: Să vă întreb totuși și mai tranșant – starea în care se află Ucraina și viitorul ei, astăzi încă incert, pentru că este în plin război, ce stări de spirit induce în Republica Moldova?
Igor Boțan: „Oamenii sunt speriați, este adevărat, și sunt speriați din cauza fake-urilor, din cauza propagandei, dar majoritatea oamenilor înțeleg că, dacă, Doamne ferește, Ucraina va fi învinsă, atunci va exista o perioadă foarte, foarte îndelungată de incertitudine, pentru că am văzut cu toții ce se întâmplă în Herson, în Novaia Kahovka, unde rușii care au reușit să ocupe aceste localități se confruntă cu nesupunerea civică a ucrainenilor. Adică, rușii nu au nicio șansă să pună în genunchi Ucraina, ei pot doar distruge infrastructura, orașele ucrainene, încearcă să nimicească conducerea de vârf a Ucrainei, dar nu vor putea, nu vor avea resurse să supună acest popor. Noi, Republica Moldova, acum datorăm Ucrainei foarte mult și trebuie să înțelegem că semnarea acestor cereri din partea așa-zisului trio asociat de integrare în Uniunea Europeană este doar un început care dă startul unei perioade foarte îndelungate, dar care se poate solda cu succes, adică cu aderarea acestor trei țări la Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dar asta nu înseamnă că Uniunea Europeană va renunța la condițiile de bază, chiar dacă e război în Ucraina?
Igor Boțan: „În niciun caz. Acest lucru este exclus. Pozitiv în acest moment este că asemenea cu situația pe care am avut-o în Balcanii de Vest după războiul din fosta Iugoslavie, Uniunea Europeană, în interese proprii, a oferit așa-zisa strategie de stabilizare și asociere, transmițând acestor șase state din fosta Iugoslavie un mesaj foarte clar: cine se reformează rapid are șansa să devină membru al Uniunii Europene. Și acest lucru îl vedem în cazul Croației, Sloveniei, altor țări care stau, iată, în prag să adere la Uniunea Europeană. Deci, acest instrumentar funcționează, ceea ce înseamnă că Uniunea Europeană acum va trebui să elaboreze o strategie în privința acestor trei țări, așa cum a fost în cazul fostei Iugoslavii și toată lumea va trebui să muncească asiduu pentru a atinge acest obiectiv.”
Europa Liberă: Să vă întreb altceva tangențial legat de subiectul pe care îl discutăm – de ce Rusia, dacă are atâta dreptate și atâta sprijin, așa cum pretinde Putin, de ce impune cu pistolul la tâmplă ca lumea să nu numească ceea ce se întâmplă în Ucraina drept război, ci operațiune militară? De ce se ferește de acest cuvânt?
Igor Boțan: „Acest lucru sigur că are o conotație foarte clară. Să nu uităm că președintele Putin pretinde că rușii, belarușii și ucrainenii sunt un singur popor și nu-i este la îndemână să declare război unei branșe a propriului popor. Ar fi, de fapt, un război civil. Este vorba despre o ideologie pe care consilierii lui Putin au dezvoltat-o în acești 23 de ani de aflare la guvernare a lui Vladimir Putin și care trebuia iată-iată să intre în faza finală de aplicare, astfel încât să fie restabilită așa-zisa lume rusească, iar Rusia să devină un pol al lumii multipolare.”
Europa Liberă: Tatăl acestei ideologii se consideră Surkov, adică nu se știe exact cine pe cine l-a influențat, dar insist să-mi spuneți de ce și în mediul nostru unii ezită să spună direct că este vorba de o intervenție militară, că este vorba de război, până și la Academie, președintele Academiei s-ar fi exprimat cumva evaziv, vorbind despre o operațiune militară, ca să nu mai vorbim de fanii lui Putin. De ce atâta insistență pe termeni, pe cuvinte?
Igor Boțan: „Din frică, așa cum spuneam, din frică, pentru că atâta timp cât oamenii nu știu cine va învinge în acest război și care vor fi consecințele încearcă de această manieră, folosind tot felul de eufemisme, să se...”
„Aceste eufemisme pun în evidență doar lașitatea unor oameni”
Europa Liberă: Să se pună bine?
Igor Boțan: „Să se protejeze, hai să spunem așa, să se protejeze ca nu cumva ulterior să aibă de suferit de pe urma declarațiilor neatente. Aceste eufemisme pun în evidență doar lașitatea unor oameni. Am văzut și rezoluția Adunării Generale a ONU care spune foarte clar că e vorba de o agresiune militară, și nu poți substitui noțiunile. Războiul e război, mor oameni.”
Europa Liberă: Care a fost reacția Dvs. atunci când ați văzut, probabil, la televizor imaginea cu un tanchist prizonier care îi telefonase mamei sale și ea încerca să-l întrebe ce s-a întâmplat cu tancul lui – s-a oprit motorul, de ce a ajuns să fie luat prizonier? Ce ați văzut îndărătul acestui dialog? Femei din Rusia, vedem foarte multe exemple, continuă să îi dea dreptate lui Putin. Ce s-a întâmplat cu rușii aceștia care nici în ceasul al 12-lea nu se trezesc?
Igor Boțan: „Este drama unui popor care este supus unui tir propagandistic de-a lungul anilor, oameni care nu înțeleg că nu NATO se extinde, ci țările din preajma NATO își doresc să adere la acest bloc defensiv, pentru că altminteri devin victime ale revanșismului pe care îl promovează acum președintele Vladimir Putin.”
Europa Liberă: Oamenii aceștia, de fapt, au să plătească prețul cel mai scump. Nu Usmanov și nu prietenul Roldughin al lui Putin au să plătească prețul, chiar dacă li se confiscă milioanele, dar prețul adevărat au să-l plătească acești oameni.
Igor Boțan: „Da.”
Europa Liberă: Oare atunci se vor trezi?
Igor Boțan: „Totul depinde de cum vor evolua lucrurile în economia Rusiei. Noi doar înțelegem că propaganda de aia și este propagandă ca să-i spele pe oameni pe creier.”